Blog

Kurban Bağışı Yapmak İbadet Yerine Geçer mi?

Kurban Bağışı Yapmak İbadet Yerine Geçer mi?

Dinimizde, Allah-ü Teala’ya yakınlaşmak, verdiği nimetlere karşı şükretmek, dua etmek ve daha pek çok şey için en güzel yol ibadet etmektir. İbadetlerin şekil, şart ve rükünleri farklı olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de farklılık göstermektedir. Bu unsurlar, bir bütünlük sağlamakta olup, birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Kurban Bağışı Yapmak İbadet Yerine Geçer mi? Bununla beraber ibadetler, Allah-ü Teala’nın emrettiği, Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) önerdiği şekilde yerine getirilmelidir. 

Mikat Nedir? Mikat Sınırı Nedir?

Kurban ibadetinin meşru kılınmasından sonra Peygamber Efendimiz (S.A.V) her yıl kurban keserek bu ibadeti bizzat kendisi yerine getirmiştir. 

“Peygamber Efendimiz (Sav), kurban bayramında, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın her bir parçasının kişinin hayır hanesine kaydedileceğini ifade etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3).”

Allah-ü Teala’nın rızasını kazanmak niyetiyle kurban kesmek, karşılıksız olarak fakir ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, bağışta ve ihsanda bulunmak da Müslümanlığın en önemli vazifelerinden biridir. İhtiyaç içerisinde olan kişilere yardım etmek, bağış yapmak da dinimizde farz olarak kabul edilmiştir. Fakat, bu iki ibadetinde birbirine alternatif olarak sunulması doğru değildir. 

Bu nedenle kurban kesmek yerine hayvanı sadaka olarak vermek kurban yerine geçmez. Aynı şekilde kurban bedelini de ihtiyaç sahiplerine, yardım kuruluşlarına bağışlamak da kurban ibadetinin yerine getirildiği anlamına gelmez. Ancak kurban bedelini bağışlayarak, vekalet yoluyla kurban kişinin adına kesilecekse kurban ibadeti yerine getirilmiş olur. 

Kurban Parası İhtiyaç Sahiplerine Verilir mi?

Kurban Bağışı

Kurban Bağışı Yapmak İbadet Yerine Geçer mi?

Kurban ibadeti yerine pek çok alternatif ibadet düşünülmektedir. Bunlardan biri de kurban parasının ihtiyaç sahiplerine verilip verilmeyeceği konusudur. Kurban ibadeti yerine kurban bedelince paranın ihtiyaç sahiplerine verilmesi kurban ibadetini yerini getirmiş olacağınız anlamına gelmez. Kurbanın parası, fakire, ihtiyaç sahibine veya öğrencilere verildiği takdirde, kişinin vacip borcu devam eder ancak sadaka olarak büyük sevap kazanılır. Kurban kesme ibadeti hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Meşruiyeti, Kitab, sünnet ve icma ile sabittir. Kurban ibadetinin kitaptan yani Kur’an-ı Kerim’den delili, Kevser Suresi olarak belirtilmiştir. Kevser Suresinde Allah-ü Teala, Resûlüllah Efendimize hitaben: 

“Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” buyurmaktadır.

Kurban ibadetini kesmenin önemi bâzı hadîs-i şerîfler vardır. Ebû Hüreyre’nin şu rivayeti bu konuda dikkat edicidir;

“Hâli vakti yerinde olup da kurban kesmeyen kimse bizim mescidimize yaklaşmasın…” (İbn Mâce, Edâhî, 2; Müsned, II/321)

Hadisten de anlaşılacağı üzere maddi imkanları yerinde olan kişilerin kurban kesmesi şiddetle emredilmektedir. kurban kesmeyen kişilerin, tüm ibadetlerinin kabul olmayacağı “mescidimize yaklaşmasınlar” ifadesinden anlaşılmaktadır. 

Kurban ibadetini kişilerin bizzat kendilerinin yerine getirmeleri konusunda pek çok hadis-i şeriften biri de 

“Kurbanlarınızı büyük büyük kesin. Muhakkak ki onlar, Sırat’ta sizin binek hayvanlarınızdır.” (bk. Bedaiu’s-Sanai, X/316)

Bu hadisten de anlaşılacağı üzere kişi kurban ibadetini kendisi yerine getirmeli ve kurban edeceği hayvanı da büyük büyük seçmelidir. Buradaki ayrım elbette ki kişilerin maddi kaynaklarına bağlıdır. Maddi gücü yerinde olan kişiler büyük hayvan kurban ederek, bir miktarını mutlaka ihtiyaç sahiplerine dağıtmalıdır. 

Kurban Bağışı Yapmak

Kurban Bağışı Yapmak İbadet Yerine Geçer mi?

Kurban ibadetini yerine getirmek için kendiniz kesmeniz şart değildir. Çevrenizdeki herhangi bir kişiyi veya hayır kurumlarından bir kişiyi vekil yaparak, ibadetinizin yerine getirilmesini sağlayabilirsiniz. Buna kurban bağışı yapmak denir. Burada önemli nokta şudur ki, kurban sahibi vekaletini, kurbanı bağışladığı kişilere veya kurumlara vermelidir ve kurban sahibi kimse onun adına kurban günleri geldiğinde o kurban işin ehli kişiler tarafından kesilmelidir. Uzak bölgelerde kesim yapılacaksa kurban ederince para, havale, EFT yoluyla gönderilebilir. Kurban edilecek hayvanı bağışçılarına görmesine gerek yoktur, işin ehli kişilere vekalet verilir ve kesim işlemi gerçekleştirilir. 

Mis Darüsselam Derneği olarak uzun yıllardır yürüttüğümüz yurtdışı kurban bağışı organizasyonlarımız ile öncelikle Afrika bölgesinde binlerce yoksul kardeşimize ulaşıyoruz. Siz kıymetli hayırseverlerimiz sayesinde binlerce ihtiyaç sahibi din kardeşimize ulaşmamız mümkün hale geliyor. Bizler sadece aracı oluyor ve sizin hayrınızı bölgedeki mazlum insanlara ulaştırıyoruz. Güven ve şeffaflık ile yürüttüğümüz çalışmalarımız hakkında bağış sahiplerimiz her daim bilgilendirmektedir. Gerek SMS gerekse videolu görüntüler ile kurban kesim aşamaları hakkında bilgilendirilme yapılır. Böylece hayrınızın ilgili yerlere ulaştığından emin olabilirsiniz. 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir