Umre, sözlük anlamı olarak “ziyaret etmek” anlamına gelir. Umrenin Faydaları Nelerdir? Fıkıh terimi olarak ise belirli zaman aralığı olmaksızın mikat’ta ihrama girerek dini usullere uygun bir şekilde Kabe’yi tavaf etmek, Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y ibadetini yerine getirmek sonra ise saçları, sakalları tıraş ederek ihramdan çıkmak suretiyle yapılan ibadettir.
Peygamber Efendimiz (sallahu aleyhi vesellem), sevabının çok büyük olması nedeniyle “Umre küçük bir hacdır (İbn Hibbân, XIV, 504)” şeklinde nitelendirmiştir. Başka bir hadis-i şerifte ise
“Umre daha sonraki umreye kadar, ikisi arasında işlenen günahlar için kefarettir…” şeklinde buyurmuştur. Bunun yanı sıra bir diğer hadis ise
“Ramazan ayında yapılan umre, tam bir hac sayılır yahut da benimle birlikte yapılmış bir haccın yerini tutar.”
Yine Resulullah efendimiz;
“Hacılar ve umre yapanlar Allah’ın elçileridir. Dua ederlerse duaları kabul olunur, tövbe ederlerse mağfiret olunurlar.” şeklinde duyurmuştur.
Buyurmak suretiyle umre ibadetini yerine getiren Müslümanların, bu ibadetin faziletleri karşısında büyük kazançlar elde edeceğini ifade ederek bu ibadeti yapmaya teşvik etmiştir. Maddi imkanları yerinde olan her Müslümanın hayatı boyunca bir kere umre yapması hanefi mezhebine göre sünnet, Şafi mezhebine göre ise farz sayılmaktadır. Umre ibadetini yerine getirmenin belirli bir zaman aralığı yoktur. Kurban bayramının arefesi ve onu takip eden kurban bayramı günleri dışında, yılın her döneminde umre yapılmaktadır.
Umre Ne Zaman Yapılır?
Umre ibadeti, hac günleri dışında kalan yılın her gününde yapılabilen bir ibadettir. Arafat günü ile Kurban bayramının dördüncü gününe kadar olan zaman dışında kalan günlerde her Müslüman umre yapabilir. Umre, yıl içerisinde genellikle Eylül ayında başlar ve bu Şevval umresi ile son bulur. Umre yapmak için en sakin dönemler, Ekim ve Kasım aylarıdır. En çok umre yapılan dönem ise Ramazan ayıdır. Ramazan ayında yapılan umrenin faziletleri ise çok büyüktür.
Umre İbadeti İçin Yapılması Gereken Hazırlıklar Nelerdir?
Umre ibadetine hazırlık konusu sık sık araştırılan bir konu olup, cevabı merak edilmektedir. Umre yolculuğu yapmaya hazırlanan kişiler iki yönlü hazırlık yapmaktadır. Bunlardan ilki manevi, ikincisi ise maddi hazırlıktır. Manevi hazırlık, kişilerin bu kutlu yolculuğa ruhen hazır olması halidir. Çünkü umre, sıradan bir seyahat değil, kutsal toprakları ziyaret ederek dini bir ibadeti yerine getirmektir. Bu kutlu yolculukta Allah-ü Teala’nın evim dediği Kabe’yi ziyaret etmek ve Hz. Peygamber Efendimiz’in (sallahu aleyhi vesellem) huzuruna çıkmak vardır.
Hac ve umre ibadeti birbirine çok benzer. Ancak aralarında farklılıklar vardır. Hac ve umre yolculuklarının yorgunluğu oldukça fazla ve meşakkatlidir. Bu ibadetlerde nefis ile mücadele söz konusudur. Bundan dolayı, hac ve umre en faziletli ibadetlerdendir. Umre ibadetine niyet eden Müslümanlar, kutlu beldelerde sabrı, dünyevi istekleri terk etmeyi ve ahlaki açıdan ise Müslüman olmayı amaçlayarak bu anlayış doğrultusunda umre yolculuğuna çıkmalıdır. Umre ibadetini yerine getirmek için manevi hazırlık yapıldığı gibi maddi hazırlık da yapılmaktadır.
Umre için yola çıkan kişinin yanında yeteri miktarda kıyafet olması gerekir. Özellikle de Medine-i Münevvere’de akşam saatleri serin olabileceği için kişilerin yanında uzun kollu ve sıcak tutacak kıyafetler de bulunmalıdır. Bu ibadeti yerine getirmek için yola koyulacak kişilerin iyice dinlenmesi tavsiye edilir. Önemli hastalıkları bulunan kişilerin, ilaçlarını, varsa raporlarını yanında götürmeleri elzemdir. Hatta bu eşyaları uçağın bagajında değil yanında olan valizinde taşıması, yaşanabilecek herhangi bir sorun karşısında zarar görmemeyi sağlar.
Umrenin Faydaları Nelerdir? Umrenin Maddi ve Manevi Faydaları
Dinimizde, her ibadetin çeşitli faziletleri vardır. Namaz kılmanın, oruç tutmanın, hacca gitmenin ve umre ibadetinin de faydaları çok büyüktür. Umre ibadetinin faydalarını şu şekilde saymak mümkündür;
- Umre ibadetini yerine getiren her Müslüman, Allah-ü Teala’nın kendisine verdiği vücut sağlığı ve mal zenginliği gibi sunulan her bir nimet için şükrünü yerine getirmektir.
- Farklı ülkelerden gelen Müslümanlar birbirleriyle tanışır ve bilgi edinirler. Bunun yanı sıra ticari ilişkilerde de bulunurlar.
- Umre, insanın günahlarından af dilemesi için de bir sebeptir. Müminler, günahlarının affedilmesi için bol bol dua etme fırsatı bulurlar. Aynı zamanda kötü bir iş yapmamak, dürüst ve ahlaklı olmak adına Allah’a söz verirler.
- Umre, Müslüman ülkeler arasında kardeşlik kurulmasına da vesile olur. Öyle ki, İslam dininin birlik ve beraberlik gücü bir kez daha ortaya çıkar.
- Umre ibadetini gerçekleştiren Müslümanlar, dünyevi şeyler için yapılan kötü işlerin ne kadar boş ve anlamsız olduğunu anlarlar.
- Seyahat etmek insan sağlığı için çok faydalıdır. Öyle ki ruhi sıkıntıların giderilmesi için seyahat etmek önerilir. Allah-ü Teala, Kur’an-da gezip dolaşmayı tavsiye etmiştir.
- Umre’ye giden tüm Müslümanlar, renk, ırk ve meslek ayrımı yaşamadan bembeyaz ve aynı tip ihram ile eşitlik fikri anlaşılır.
- Umre ibadeti, dünya Müslümanları arasında tanışmayı sağlarken aynı zamanda birlik, beraberlik, yardımlaşma ve kardeşlik duygularının ortaya çıkarak pekişmesini sağlar.
Umre ibadetini yerine getiren kişilerin inançları tazelenir ve kuvvetlenir. Dini bir ibadet olmasına rağmen yardım duygularını geliştirir, tüm insanların eşit ve karşı olduğu düşüncesi bir kez daha ortaya çıkar.