İslam dininde, Cuma gününün önemi ve değeri diğer günlerden farklıdır. Dinimize göre en faziletli gün Cuma günü olup, bu mübarek günde Müslümanlar ibadet ederek Allah’a sığınırlar. Bu kutlu günde yapılan ibadetler, diğer günlerde yapılan ibadetlere göre çok daha sevaptır. Bunun yanı sıra Cuma günü neden önemlidir? Cuma günü neler yapılır? gibi sorular da sık sık araştırılmaktadır.
Her günden daha hayırlı bu gün geldiğinde, Müslümanlar öğle namazıyla beraber, Cuma namazı kılarlar. Öyle ki Allah-ü Teala’nın Müslümanlara armağan ettiği bu mübarek günün her anı ibadetle geçirilmelidir. Allah’ın armağanı olan bugünde, Müslümanlar toplu bir şekilde ibadet ederler. Bununla beraber en temiz kıyafetlerini giyer, camide bir araya gelir, hayır dua edilir, güzel davranışlarda bulunur. Bunun gibi dinimize yakışan pek çok hal ve hareketler bu mübarek günde gerçekleştirilir.
Cuma Gününün Önemi Nedir?
Cuma günü, Müslümanların bayramı olarak görülür. Bu nedenle Perşembe gününden itibaren ertesi güne hazırlanan Müslümanlar bu, günü ibadetle, duayla, şükürle geçirirler. Peygamber Efendimiz (S.A.V), bu mübarek günde bol bol ibadet edilmesini tavsiye eder. Öyle ki Peygamber Efendimiz (S.A.V),
“Cumaya gelmek isteyen kimse boy abdesti alsın.” (Müslim, Cuma, 2)
“Ergen olan her kişinin cuma günü gusletmesi, ağız ve diş temizliği yapması ve yeteri kadar güzel koku sürünmesi gerekir.” (Müslim, Cuma, 7) buyurmuştur.
Bunun yanı sıra cuma suresinde de;
”Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır. Namaz kılındı mı artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lutfundan nasip arayın. Allah’ı da daima çok anın ki kurtuluşa eresiniz.” buyrulmaktadır.
Cuma suresi
“Allahumme yâ ganiyyü, yâ Hamidü, yâ Mübdiü, yâ Mu’idu, yâ Rahîmü, yâ Vedûd.Eğisni bi helâlike an harâmike bitâatike an ma’siyetike vebi fadlike ammen sivâke.”
Cuma suresi anlamı
“Ey Gani, Ey Hamid, Ey icad edici ve ey iade edici, ey merhamet sahibi ve ey muhabbet eden Allah’ım.Helalin ile beni haramdan sakındır, taatın ile mâsiyetinden beni uzaklaştır. Fazlü keremin ile senden gayrısını bana unuttur.”
Cuma Günü Faziletleri Nelerdir?
Cuma, diğer günlerden farklı olarak af ve mağfiret kapılarının açıldığı, Müslümanların özenle hareket ettiği ve Cuma namazı ile taçlanan kıymetli bir gündür. Cuma günü faziletleri de bu noktada merak edilen konulardan biridir. Bu mübarek günde yapılan ibadetlerin faziletleri büyük olup, edilen dualar kabul olmaya çok daha yakındır. Allah-ü Teala, bu özel günde Müslümanlar için çeşitli faziletler sunmuştur. Bunlar şu şekildedir;
- Bu mübarek günde edilen dualar kabul edilir.
- Kılınan namazın fazileti daha büyüktür.
- Kur’an-ı kerim okumak çok hayırlıdır.
- Bu günde, tövbe ve istiğfar kapıları açılır.
Müslümanlar, bu mübarek günü en iyi şekilde ibadet ederek geçirirler. Bununla beraber güzel hal ve hareketler ile günü en güzel şekilde geçirmeye yönelik hareket ederler.
Bu Mübarek Gün Farz mıdır?
Müslümanların bayramı olarak kabul edilen Cuma gününde, her kul heyecan içerisinde uyanmalıdır. Kişisel temizliğini yapmalı ve öğle namazının gelmesiyle camiye gitmelidir. Öyle ki;
“Öğle ezanı öncesi hutbe dinleyen ve namaz kılan kimse önceden işlemiş olduğu günahların affedilir (Buhari, Cuma 19.”
Bugünü önemsemeden üç Cuma art arda camiye gitmeyen kişinin kalbi mühürlenir. Müslümanların bir araya gelip, hep birlikte ibadet ettiği bu mübarek gün hacc-ı ekber (büyük hac) olarak adlandırılır.
Cuma Günü ile İlgili Hadis-i Şerifler
İslamiyet’in doğuşundan itibaren Müslümanları bir araya toplayan bu mübarek gün, büyük bir armağandır. Bugünlerde yapılan ibadetleri çok büyüktür, dualar kabul olur, af dileyen affedilir. Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) bu mübarek günle ilgili söyledikleri ise şu şekildedir;
Allah indinde günlerin seyyidi Cumadır. O, kurban ve Ramazan bayramı gününden de kıymetlidir.) (Buhari)
Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayete göre, Peygamber Efendimiz ( s.a.v) şöyle buyurdu: Cuma günü melekler mescidin kapılarına oturur, insanları geliş sırasına göre yazarlar. İnsanlar o gelişlerine göre; deve bağışlamış, sığır bağışlamış, koyun bağışlamış, tavuk bağışlamış, serçe bağışlamış ve yumurta bağışlamış kimselerin sevabı gibi sevap kazanırlar. (Buhari, Cuma: 31; Müslim, Cuma: 7)
Ümmetinin bayramları içinde Cumadan daha kıymetli bayram yoktur ve o günkü iki rekat namaz, Cuma günü dışındaki bin rekattan efdaldir.) (Deylemi)
Semure (r.a)’den rivayete göre, şöyle demiştir: Peygamberimiz ( s.a.v) şöyle buyurmuştur: Kim, Cuma günü abdest alırsa; ne güzel yapmıştır. Kim de guslederse, daha değerli bir iş işlemiş olur. (Müslim, Cuma: 1; Tirmizi, Cuma: 356)
Allah c.c, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cumayı farz kıldı. Adil veya zalim bir imam, başkan zamanında küçümseyerek veya inkâr ederek Cumayı terk edenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekatı, haccı, orucu ve hiçbir ibadeti kabul olmaz.) (İbni Mace)
Günlerin en kıymetlisi Cumadır. Cuma günü, bayram günlerinden ve aşure gününden daha kıymetlidir. Cuma, dünyada ve Cennette müminlerin bayramıdır.) (Riyadun-nasıhin)