Blog

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir

İslamiyet’te, hac, kurban, zekat gibi mal ile yerine getirilen, yani maddi karşılığı olan ibadetlerin şahsın bizzat kendisi tarafından değil de vekaleten bir başkası tarafından yapılması da caiz görülmektedir. Durum böyle olunca kişiler, kurban kesim vekaletinin nasıl verildiğine dair bilgi edinmek isterler. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında islam dinine mensup olan kişiler, kurban vekaleti vererek kurban ibadetini yerine getirebilirler. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen ancak getiremeyen kişiler, kurban vekaleti vererek kurban bağışı yapabileceği gibi farklı bir kişiye kurban kesimi yaptırarak da ibadetini yerine getirebilir. 

Diyanet İşleri Başkanlığı kurban vekaleti konusunda yapılması gerekenleri açıklarken, kurban kesimi yerine yardım dağıtılması konusunda da şu şekilde bir açıklama yapıyor; 

“Kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile kurban ibadetinin yerine getirilmiş olmaz.”

Vekalet vermek isteyen kişi: “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” demelidir.”

Kurban Bayramı’nda kurban ibadetini yerine getirmek için vekalet verilerek ibadetin yerine getirilmesi uygun olarak görülüyor. Ancak vekalet verilmesi ile ilgili kişiler dinimize uygun hareket etmesi ve uygun görüldüğü şekilde vekaletini vermesi gerekir. Kurban vekaleti nasıl verilir, kurban vekaleti nasıl alınır gibi sorulara yanıt bulmak için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Kurban Vekaleti Vermek Nasıl Olur?

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban Bayramı yaklaşırken sık sık araştırılan konulardan biri de kurban vekaleti nasıl verilir? sorusunun yanıtıdır. Kurban ibadetini yerine getirmek için kurban kesecek olan kişi, maddi imkanları el veriyorsa bunu tek başına da yapabilir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı kurbanı tek başına kesmek istemeyen kişiler veya kesemeyenler olabilir.

Yurt dışında yaşayanlar, çeşitli nedenlerden dolayı kurban satış ve kesim alanlarına ulaşamayan kişiler gibi bireyler, herhangi birine vekalet vererek kurban ibadetini yerine getirmeyi tercih edebiliyorlar. Bu gibi durumlarda vekalet verme işleminin uygun bir şekilde yapılması gerekir. Vekalet kurban bağışı, dinimizce caiz sayılır ve ibadetin bu şekilde yerine getirilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Mal ile yapılan ibadetler, her ne kadar kişinin yapması daha makbul olsa da imkan olmadığı durumlarda bir başkasına vekalet verilerek de yerine getirilebilir. Vekalet verme işlemi sözlü ve yazılı şekilde yapılmaktadır. Vekalet verirken;

“Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” sözleri söylenir. 

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir?

Bu sözlerin ardından vekil tayin edilen kişi kurbanı bizzat kendisi kesebileceği gibi aldığı vekaleti bir başka kişi ya da kuruma da devrederek ibadeti yerine getirebilir. Yurt dışı kurban bağışı, bu şekilde gerçekleşir ve bu sayede ihtiyaç sahiplerinin de kurban etinden faydalanılması sağlanır. 

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban vekaletinin nasıl verildiğine dair bilgilerin ardından, kurban vekaletinin nasıl alındığı konusu da sık sık araştırılmaktadır. Vekil tayin edilip bir başkası adına kurban kesimi yapacak olan kişinin hem kesiyorsa kendi kurbanı hem de vekalet aldığı kişinin kurbanı için niyet etmesi gerekiyor. Kurban vekaleti almak, tıpkı vermek gibi kolay bir işlemdir. Kişilerin karşılıklı anlaşma şeklinde vekalet verecekleri cümleler kullanılır. Kurban kesmek için vekalet alan kişi vekalet veren kişinin,

“Seni kurbanımızı kesmeye vekil kıldık.” vekâleti alan kişinin ise buna karşılık “Kabul ettim.” demesi yeterlidir.

Kurban kesmek konusunda bilgisi olmayan kişilerin de kurbanı farklı bir kişiye kestirirken vekalet vermesi şarttır. Bunun için ise kurban kesecek olan kişiye 

“Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” demesi yeterlidir.

Kurbanı bir başkası satın alacaksa yine vekalet vermesi uygundur. bunun için ise vekil tayin edilecek olan kişiye 

“Allah rızası için bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim.” demelidir. 

Kurban kesimi için vekalet verirken sözlü ve yazılı beyanın yanı sıra kişilerin kalben de niyet etmesi gerekir. 

Kurban Kesim Vekaleti Ne Zaman Verilir?

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir

Kurban Kesim Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban kesmek için vekaletin nasıl verileceği ve alınacağı konusunun ardından kurban vekaletinin ne zaman verileceği de merak edilen bir konudur. Kurban vekaleti vermek için belirlenen bir zaman dilimi yoktur. Kurban kesilmeden vekalet verilmesi yeterli olup, kurban kesiminin ardından verilen vekalet verilmesi uygun karşılanmaz ve geçerliliği de olmaz. Kesime başlamadan önce kesim yapacak olan kişiye vekalet vererek, kurban kesimine geçilir. Vekalet verecek olan kişi, 

“Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” dedikten hemen sonra vekil tayin ettiğiniz kişi kurbanı kesme işlemini gerçekleştirebilir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir