Blog

Hacda Kaç Gün Kalınır?

Hacda Kaç Gün Kalınır?

Arapça kökenli bir kelime olan hac, bir yeri ziyaret etmek, bir şeyi amaçlamak ya da bir şeye yönelmek anlamı taşır. Müslümanlar için anlamı çok büyük olan hac ibadeti, İslam’ın beş şartından biridir. Hacda Kaç Gün Kalınır? Maddi imkanları yerinde olan her Müslüman’a farz olan hac görevi, Kabe-i Muazzama’yı ve çevresinde bulunan kutsal toprakları yılın belirli bir döneminde dinimize uygun şekilde ziyaret ederek yerine getirilir.  

Hac Esnasında Sık Sık Okunan Duaya Ne Ad Verilir?

Hac ibadetini yerine getirmek, şartları karşılayan Müslümanlara farz kılınan bir ibadettir. Hacca gitmenin dinimizce belirli şartları vardır. Bunlar; akıl baliğ olmak, buluğ çağına erişmiş olmak, özgür olmak, hem fiziksel hem de maddi güce sahip olmak, seyahat edebilecek düzeyde sağlıklı olmak ve iddet müddetinin dolmuş olması gerekir. Bu şartları karşılayan kişilerin hac ibadetini yerine getirmesi şarttır. 

Hac İbadeti Kaç Gün Sürer? Hacda Kaç Gün Kalınır?

Hacda Kaç Gün Kalınır?

Hac görevi kaç günde yerine getirilir?, hac ibadeti kaç gün sürer? gibi sorular sık sık araştırılan ve merak edilen konulardır. Hac görevinin süresi, haccın türüne, hacı adayının maddi gücüne ya da bunun gibi durumlara göre farklılık gösterebilir. Kutsal toprakları ziyaret eden kişiler, hac görevini en az 5 gün içerisinde tamamlayabilirler. Durumlara göre haccın süresi 10 gün, 15 gün, 20 gün veya 40- 45 gün sürdürülebilir. 

İslamiyet’e göre Müslümanların hac görevini yerine getirebilmesi için hicri takvime göre Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 günü gelmesi gerekir. Müslümanlar, kendi tercihlerine göre bu belirtilen tarihler içerisinde hacca gidip, Zilhicce ayının ilk 10 gününe kadar hac ibadetlerini yerine getirebilirler. 

Hac Türleri Nelerdir?

Hac, hac aylarının yani Şevval, Zilkade ve Zilhicce ayının ilk 10 günü içerisinde yerine getirilen bir ibadettir. Müslümanlar için hac ibadetinin yerine getirilmesi kişinin maddi imkanları yerindeyse kişiye farz olmaktadır. İbadet, hac aylarının gelmesiyle umreyle beraber veya umresiz bir şekilde yapılabilir. Bunlara haccın eda çeşitleri denilmektedir. Farklı türlerde Hac ibadeti üç farklı şekilde eda edilmektedir. Bunlar;

  • İfrad Haccı
  • Temettü Haccı
  • Kıran Haccı

İfrad Haccı

İfrad haccı, hac aylarının gelmesiyle beraber umresiz bir şekilde yapılabilir. Hac ibadetinin umresiz bir şekilde veya umre ile beraber yapmaksızın ihrama girilir ve sadece hac yapılırsa ifrad haccı yapılmış olur. 

Temettü Haccı

Temettü haccı, aynı yılın hac ayları içerisinde umre ibadetini yerine getirip ihramdan çıktıktan sonra tekrar hac için ihrama girerek yapılan hacdır. Temettü haccı yapacak kişiler, mikat sınırında veya daha öncesinde umre yapmaya niyet ederek ihrama girerler. Umre ibadetinin yapılmasının ardından ise ihramdan çıkarlar. Daha sonrasında ise vakti geldiğinde haccın hac için bir kez daha ihrama girerler. Ülkemizden giden hacı adayları genellikle temettü haccını tercih ederler.

Kıran Haccı

Umre ve hac için tek niyet edilip ihrama girilir ve tek niyetle, ihramla hac ibadeti yerine getirilir. Kıran haccı yapmak isteyen kişiler, mikat bölgesine geldiğinde veya gelmeden hemen önce ihrama girilerek, umre ve hac için birden niyet edilir. 

Hac İbadetini Kimler Yapar?

Hacda Kaç Gün Kalınır?

Dinimizde her ibadet için uyulması gereken ve yerine getirilmesi gereken şartlar vardır. Buy şartlar, Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler, Peygamber Efendimizin (S.A.V) hadis-i şerifleri, örnek yaşamı ve sünnetlerine göre belirlenmiştir. Müslümanların yerine getirmesi farz olan ve İslam’ın beş şartından da biri olan hac ibadeti ile ilgili bazı şartlar vardır. Bu şartlardan biri de kimlerin hac ibadetini yerine getirmekle yükümlü olduğudur. İslamiyet’e göre hac ibadetinin kişiye farz olması için belirli şartları yerine getiriyor olması gerekir. Bunların başında ise Müslüman olmak gelir. Müslüman ve imanı olmayan kişilerin hac ibadetini yerine getirmesi uygun olmayıp, böyle bir yükümlülüğü de bulunmamaktadır. 

Bunun yanı sıra pek çok ibadette olduğu gibi hac ibadetinin kişiye farz olması için kişinin akli dengesinin yerinde olması, ergenlik çağına girmiş olması ve kendi özgürlüğü bulunması da diğer önemli şartlar arasındadır. Bunlara ek olarak ise kişilerin hac ibadetini yerine getirebilmesi için ekonomik yönden de uygun olması gerekir. Kutsal topraklara gidip gelene kadar sorumlu olduğu kişilere yetecek düzeyde malı olması şarttır. Uygun şartlara sahip olan her Müslüman, hayatında en az bir kere hac ibadeti yapmalıdır. Bunun için yeterli imkanları elde ettiğinde ibadetini yerine getirmelidir. 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir