Blog

Hasbünallahü ve Nimel Vekil Ne Demek?

Kur’an-ı Kerim’de Ali İmran surelerinde geçen “Hasbünallahü ve Nimel Vekil” cümlesinin anlamı sık sık araştırılan konuların başında geliyor. Hasbünallahü ve Nimel Vekil ne demektir? Hasbünallahü ve Nimel Vekil ne anlama gelir? Hasbünallahü ve Nimel Vekil faziletleri nelerdir? 

Kur’an-ı Kerim’de pek çok dua yer almaktadır. Bu duaların bazıları Peygamber Efendimiz’in yapmış olduğu dualar, bazıları ise Allah-ü Teala’nın nasıl dua edileceğini belirttiği dualardır. Kur’anı Kerim’de yer alan dualardan ve sık sık araştırılan dualardan biri de Hasbünallahü ve Nimel Vekil’dir.

Hasbünallahü ve Nimel Vekil Duası

Hasbünallahü ve Nimel Vekil

Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) en kritik anlarda, Hz. İbrahim’in ateşe atılırken okuduğu Hasbünallahü ve Nimel Vekil duası, zorluklara karşı Allah’tan yardım istemek, ona sığınmak için okunur. Öyle ki, Allah her zorlukta kullarının yanında olur ve gücü kudretiyle kullarına yardımcı olur. Hasbünallahü ve Nimel Vekil, zor zamanlarında Allah’a sığınmak ve ondan yardım istemek için zikredilir. Allah’ın gücü ve kudreti sonsuzdur. 

Hasbünallahü ve Nimel Vekil, kişinin kendi gücünün sınırları olduğunu ve yapabileceklerinin, imkanlarının kısıtlı olduğunu anlatırken, Allah-ü Teala’nın sonsuz güç ve kudrete sahip olduğunu anlatır. Bu duayla beraber kişi tüm sıkıntılarını ve zorluklarını Allah-ü Teala havale eder ve ondan yardım ister. Hasbünallahü ve Nimel Vekil duası sadece zor zamanlarda değil, her zaman söylenebilir bir duadır. Sonsuz Allah’a sığınmayı temsil eden bu dua ile Allah’a olan güveni ve bağlılığını gösterebilirsiniz. 

Hasbünallahü ve Nimel Vekil Arapça Yazılışı

Hasbünallahü ve Nimel Vekil duası Türkçe okunabileceği gibi Arapça’da okunabilir. Duanın Arapçası ise aşağıdaki şekildedir;

حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

Hasbünallahü ve Nimel Vekil Türkçe Okunuşu ve Anlamı

Zorlukla iç ferahlığı sağlayan bu duanın Türkçesi ise Hasbünallahü ve Nimel Vekil şeklindedir. Duanın anlamı ise; “Allah bize yeter, ne güzel vekildir O!”

Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere kulların zorlu günlerinde bu duayla Allah’a sığınması, işlerin yoluna girmesinde etkili olacaktır. Öyle ki Allah’tan başka ilah yoktur ve her zorlukta Allah’a sığınmak tek çaredir. Allah’ın sonsuz gücüne güvenmek ve ondan şifa görmek için bu duayı edebilirsiniz. 

Hasbünallahü ve Nimel Vekil Faziletleri

Hasbünallahü ve Nimel Vekil, kişilere faydası ve faziletleri ile ilgili pek çok hadis rivayet edilmiştir. Gün içerisinde 100 kere okunması tavsiye edilir. Bu şekilde kişinin bir an önce sıkıntılarından kurtulması ve aydınlığa kavuşması mümkün olabilir. Hasbünallahü ve Nimel Vekil duasının saymakla bitmeyecek faziletleri vardır. Her gün zikretmek, kişiye pek çok fayda sağlar. Kişi, içinden çıkamadığı bir durumda, kendini çaresiz hissettiğinde, zorlukla mücadele ederken bu duayı okuyarak Allah’a sığınmalı ve Allah’ı vekil kılarak sıkıntılarını ona havale etmelidir. 

Hz. Muhammet Peygamberimizin bir hadisinde rivayet edildiği üzere; 

‘sizlerden herhangi biri bir düşmanla karşılaştığında, ders, sıkıntı, zorluk yaşadığında, içini keder kapladığında Hasbünallahü ve Nimel Vekil duasını okuyun. Bu duayı okuyan kişiyi Allah, içine düştüğü durumdan kurtaracak, sıkıntılardan uzaklaştıracaktır.’ demiştir. Aynı zamanda Hz. Muhammed (S.A.V) 99 kere “Hasbünallahü ve Nimel Vekil” duasını edip yüzüncü seferde “Nimel Mevla ve nimen nasıyr” şeklinde eklemeyi yapmayı ilave etmiştir. 

Hasbünallahü ve Nimel Vekil duası, Nemrut tarafından ateşe atılan Hz. İbrahim için söylenmiş ve ateş kendisini Allah’ın kudreti ve izniyle yakmamıştır. Bir kişi her türlü bela müsibete karşı “Hasbünallahü ve Nimel Vekil” duasını ederek Allah’a dua ederse, Allah o kişiyi korur. 

Hasbünallahü ve Nimel Vekil ile İlgili Hadis-i Şerifler

Hasbünallahü ve Nimel Vekil duasıyla Allah’a sığınmak, Allah’tan yardım istemek, sıkıntıları Allah’a devretmek ve Allah’ın gücüne inanmak en güzelidir. 

Abdullah İbni Abbas radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

“Allah bize yeter, o ne güzel vekildir” sözünü, ateşe atıldığında İbrahim aleyhisselâm söylemiştir. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem de bu sözü “Müşrikler size karşı toplandılar, başınızın çaresine bakınız!” dediklerinde söylemiştir. Nitekim bu haber müslümanların imanını arttırmıştı ve onlar hep birlikte “Allah bize yeter, o ne güzel vekildir” demişlerdi.

Buhârî’nin Abdullah İbni Abbas radıyallahu anhümâ’dan naklettiği bir başka rivayette Abdullah şöyle demiştir:

“Ateşe atıldığı zaman İbrahim aleyhisselâm’ın son sözü:

“Allah bana yeter, o ne güzel vekildir” demek olmuştur. (Buhârî, Tefsîrû sûre (3), 13)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir