Blog

Adak Vekaleti Nasıl Verilir?

Müslümanların en büyük duası Allah-ü Teala’nın rızasını kazanmaktır. Yaratanın rızasını kazanmak, yakınlaşmak ve ihtiyaç sahiplerinin yanında olmak maksadıyla yapılan en güzel ibadet ise kurban kesmektir. Mal ile yapılan bir ibadet olan kurban ibadetini kişiler kendileri yerine getirebileceği gibi vekalet yoluyla da yerine getirilebilir. Dinimizde mal ile yapılan ibadetleri adak vekaleti yoluyla yerine getirmek caizdir. 

Kurban ibadeti iki şekildedir. Bunlar vacip ve nafile kurbandır. Vacip Kurban, Kurban Bayramı’nda, Nafile kurban ise yılın her döneminde kesilebilir. Her iki kurbanda vekalet yoluyla kesilebilir. Peki adak kurbanı nedir?, Kurban vekaleti nasıl alınır?, Kurban vekaleti ne zaman verilir? gibi sorulara yanıt almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Adak Kurbanı Nedir?

Hanefi Mezhebi’ne göre maddi imkanı el veren kişiler, Kurban Bayramı’nda küçük veya büyükbaş hayvan keserek kurban ibadetini yerine getirir. Kurban Bayramı dışında kişiler Allah’a yakınlaşmak için nafile kurban kesebilirler. Bunlar, adak, akika, şükür, şifa, sadaka ve nafile kurbanları ile hem ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabilir hem de Allah’ın rızasını kazanabilirsiniz. 

Kişilerin Allah’tan bir istekte bulunması ve isteğin gerçekleşmesi halinde Allah’a kurban adayacağını söylemesi ile vacip hale kurbana, adak kurbanı denir. Adak kurban bağışı, kişilerin Allah’a duasının, isteğinin gerçekleşmesi karşısında bir teşekkürü ve duasını kabul olup, isteğinin gerçekleşmesinden dolayı sevinçle kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını ihtiva eder. 

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?

Vekalet kelimesinin söz anlamı; “birinin, işi halletmesi için kendi yerine bıraktığı veya işi halletmesi için yetki verdiği kimse” anlamına gelir. Bu anlamda kurban vekaleti, kurban kesimi yapacak olan kişinin, bu işi vekalet verdiği bir diğer kişinin yapması durumudur. Adak vekaleti, yazılı, sözlü, telefonla, faks veya internet aracılığıyla verilebilir. Kurban vekaleti bir kişiye verilebileceği gibi kurban bağışı organizasyonu yapan vakıf ve derneklere de verilebilir. Vekalet veren kişi, kurban ile ilgili tüm işlemler için karşı tarafı yetkilendirir. Vekalet verme işlemini gerçekleştirirken şu sözler söylenir;

“Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim.”

Kurban kesiminin gerçekleşmesi için vekalet verilen kişi veya kurumun vekaleti kabul etmesi gerekir. Vekaleti kabul eden kişi, kabul ettiğini beyan etmek için;

“Vekil olmayı kabul ettim” şeklinde dile getirir. 

Böylece adak vekaleti verme ve alma işlemi uygun şekilde gerçekleşmiş olur. 

Adak Vekaleti Ne Zaman Verilir?

Vacip ve nafile olmak üzere ikiye ayrılan kurban ibadeti, Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan bir ibadettir. Vacip kurbanı, dinen maddi durumu yerinde olan kişilerin Kurban Bayramı’nda kesmekle mükellef olduğu kurbandır. Bir diğer kurban çeşidi ise nafile kurbandır. Nafile kurban adak, akika, şükür, sadaka, şifa kurbanlarıdır. Kişiler, nafile kurbanını yılın her anı kesebilir. 

Bu bağlamda vacip kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanların, Kurban Bayramı günlerinde, kurban kesimi için adak vekaleti verebilirler. Kişiler, nafile kurbanı kesmek istediklerinde ise buna hazır oldukları anda vekalet verebilirler. Vekaletin zamanı konusunda dikkat edilmesi gereken konu ise, vekaletin kurban kesimi işleminden önce verilmiş olmasıdır. Adak vekaleti, kurban kesiminden önce verilir. 

Kurban Vekaleti Kimlere Verilir?

Kurban veya adak vekaleti, buluğ çağına girmiş ve akli problemleri olmayan her Müslüman’a verilebilir. Vekalet bir kişiye verilebileceği gibi bir kurum veya derneğe ve vakfa da verilebilir. Dernekler aracılığıyla kesilen kurbanlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır. Afrika bölgesinde yaşayan ve açlıkla, susuzlukla mücadele eden kişilere bu yöntemi kullanarak yardımcı olabilirsiniz. Online bağış yöntemini kullanarak kurban ücretini derneğe ulaştırabilir ve derneği sizin adınıza ihtiyaç olan bölgelerde kurban kesimi yapmasını sağlayabilirsiniz. Böylece hem ihtiyaç sahiplerine ulaşacak hem de ibadetinizi yerine getirebilirsiniz. 

Kurban Vekaleti Neler Söylenir?

Kurban vekaletinin dinimize uygun şekilde verilmesi için söylenmesi şart olan cümleler vardır. Vekalet vermek bir konu hakkında bir kişiyi yetkilendirmek ve bu kişinin yetkilendirildiğinden haberdar olmasıdır. Bu anlamda vekalet veren kişi, vekalet verirken, 

“Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim.” diyebilir. 

Vekalet alan kişinin ise “kabul ettim” demesi vekaleti kabul etmesi için yeterlidir. 

Böylece vekalet verilen kişi dinimize uygun şekilde kurban kesim işlemini gerçekleştirebilir. Kişiler kendileri kurban kesemiyorsa vekalet yoluyla da ibadetini yerine uygun bir şekilde getirebilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir