Blog

Mikat Nedir? Mikat Sınırı Nedir?

Mikat Nedir? Mikat Sınırı Nedir?

Mikat Nedir? Mikat, Harem bölgesine ve Mekke’ye gelmek için hazırlık içerisinde olan kişilerin yani Afakilerin ihrama girmeden geçemeyecekleri sınırların belirlendiği noktadır. İslamın beş şartından biri olan hac ibadeti, Allah’a yakınlaşmak, ahiret hayatına hazırlık, kutsal toprakları ziyaret etmek için yapılan en güzel ibadetlerdendir. Dinimizde Müslümanlara şart kılınan ibadetler vardır. 

Haccın Vacipleri Nelerdir?

Bunlar şartlar; namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek gibi ibadetlerdir. Bu ibadetlerin her birinde uyuması ve dikkat edilmesi gereken elzem kurallar vardır. Bu kurallardan bir takımı da hacca giden Müslümanların uyması gereken kurallardır. Hacı adayları için önemli olan bölgelerden biri de Mikat bölgesidir. Peki Mikat nedir, nerededir? Mikat yerleri ve sınırları nelerdir? gibi sorular sık sık merak edilmektedir. 

Mikat Ne Demek? Mikat Nedir?

Mikat, Mekke-i Mükerreme’ye gitmek için hazırlık yapan Müslümanların Harem-i Şerif adı verilen sınırlara gelmeden önce ihrama girmelerini belirtilen sınırlara verilen isimdir. Hacca gitmeye hazırlanan kişilerin veya umre adaylarının bu sınırlardan geçmeden önce mutlaka ihrama girmiş olması gerekir. İhram, hacı adaylarının giydiği beyaz iki parça kumaştan oluşan özel bir kıyafettir. 

Mikat, ihrama girmek için belirlenen son noktadır. Hacı adaylarının, buraya gelmeden önce ihram giymiş olmaları zorunludur. İhram giymeden önce, hacıların kişisel temizliklerini yapmış olmaları ve saç, sakal ile tırnaklarını kesmeleri şarttır. Kişisel temizliklerini yapan hacı adayları, ihrama girerek hac ibadeti için son hazırlığını yapmış olur. 

Mikat Sınırları Nerelerdir?

Mikat Nedir? Mikat Sınırı Nedir?

Hacı adaylarının ihrama gireceği Mikat sınırları Hz. Peygamber (S.A.V) tarafından beş nokta şeklinde belirlenmiştir. (Buhârî, “Ḥac”, 7, 9, 11, 12; Müslim, “Ḥac”, 11-12; Ebû Dâvûd, “Menâsik”, 8)

  1. Zülhuleyfe
  2. Cuhfe
  3. Zâtüırk
  4. Karnülmenâzil
  5. Yelemlem

Zülhuleyfe: Mediney’ye yaklaşık olarak 11 km uzaklıkta olan bu bölge, “abar-ı Ali” olarak adlandırılır. Medinelilerin ihrama girdiği bölge burasıdır. 

Cuhfe: Kızıldeniz sahillerine yaklaşık olarak 9 km uzaklıkta olan rabığ kasabasının yakında yer alır. Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Suriye ve Filistin’den gelenler bu bölgede ihrama girerler. 

Zâtüırk: Irak bölgesinden gelen kişilerin girdiği ihram bölgesi burasıdır. 

Karnülmenazil: Kuveyt ve Necid’den gelenlerin ihrama girdiği bölge burasıdır. Taif yakınlarındadır ve Mekke’ye en yakın olan mikat bölgesidir.

Yelemlem: Malezyalılar, Çinliler, Hintliler, Endonezyalılar ve Asya bölgesinden gelen Müslümanların, ihrama girdiği bölgedir. Mekke’ye yaklaşık olarak 90 km uzaklıkta yer alan bu bölgede de ihrama girilir. 

Mikat Neden Önemlidir?

Mikat Nedir? Mikat Sınırı Nedir?

Hacı adayları Mikat bölgesine geldiklerinde, hac veya umre ibadeti için niyet ederek, ihrama girerler. Hacı adayları için önemli olan bölgelerden biri de Mikat bölgesidir. Hacıların, hac ibadetlerini dinimize uygun şekilde yapmak için ihrama girdikleri mikat bölgesi, hac ibadetine tam olarak hazırlanılan bölgedir. Hacılar, Mikat bölgesine geldiklerinde, ibadetlerini yerine getirmek için hazırlanırlar. Ardından ise Mekke’ye gitmek üzere yola koyulurlar.

Böylece, dünyanın her yerinden gelen hacı adayları miktar bölgesinde buluşur, hazırlanır ve hep birlikte yola koyulurlar. Bundan dolayıdır ki, mikat sınırları veya mikat bölgeleri, hacı adayları ve hac ibadetini yerine getirmek isteyenler için önemlidir. Hacı adayları, ibadetini yerine getirmek için mikat bölgesinde ihrama girer ve ibadet boyunca da ihramda kalırlar. İhrama girmek için mikat bölgesinde olmaya özen gösterilmelidir. 

Mikat Mescidi Nerededir?

Medine tarafından Mekke’ye gidecek olan hacı adaylarının ihram yeri olarak Hz. Peygamber (S.A.V) tarafından belirlenen bu günümüzde de Hz. Ali -radıyallâhu anh-’ya nisbetle “Âbâr-ı Ali” (Ebyâr-ı Ali) adıyla anılan Zülhuleyfe’de yer alan mescittir. Bu bölge, Mescid-i Nebevî’ye 11 km. uzaklıkta olup Medine’nin güneybatı sınırı bu bölgeye kadar ulaşmıştır. Peygamber efendimiz, daha önce umre yolculuğu sırasında yaptığı gibi veda haccı sırasında da Zülhuleyfe’den geçerek semüre adlı bir ağacın altında namaz kılmıştır. (Müslim, “Hac”, 30).

Bundan dolayı ise Mescid-i Şecere adı da verilir. Hz. Peygamber’den (s.a.v) sonra Medine’den Mekke bölgesine gidenler bu bölge içerisinde ihrama girmişlerdir. Hz. Peygamber efendimizin döneminden itibaren inşa edildiği bilinen bu mescidde onun namaz kıldığı yerlerden biridir. Yakın yıllarda da çeşitli onarımlar geçiren Mescid-i Zülhuleyfe, Melik Fahd zamanında tekrar inşa edildi. Çevresi ise umre ve hac ibadeti için ihrama girecek olanların bu bölgeye gelerek ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yenilenmiştir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir