İslamiyet’te manevi açıdan oldukça kıymetli ve önemli pek çok unsur vardır. Bu manevi değerlerden biri de tarihten bugüne kadar ulaşan kutsal topraklardaki zemzem suyudur. Zemzem suyu nedir? Zemzem suyunun mucizesi nedir? Zemzem Suyu Neden Ayakta İçilir? gibi sorular sık sık araştırılan ve merak edilen konulardandır.
Mekke’yi ziyaret için veya umre ibadeti için kutsal topraklara gidip de zemzem suyu ile evine dönmeyen kişi sayısı çok azdır. Her derde deva olarak görülen zemzem suyunun özellikleri ve faydalarının neler olduğu hakkında bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Kutsal toprakların en önemli değerlerinden biri olan zemzem suyu, herkesin tatmak istediği özel bir değerdir.
Zemzem Suyu Nedir?
Zemzem suyu, Kabe’nin 20 metre kadar doğu tarafında yer alan, Makam-ı İbrahim’e yakın bir konumda yer alan tavaf tarafının altında yer alan kuyudan çıkarılan sudur. Zemzem suyunun şifaları oldukça fazla olup, bu konuda yapılan araştırmaların sayısı her geçen gün artmaktadır. 2003 yılında, tavaf alanının genişletilmesi amacıyla zemzem suyunun çıkarıldığı kuyuya iniş alanı kapatılmıştır. İniş noktasının kapatılmasının ardından tavaf alanda zemzem içme alanları çoğaltılmış ve genişletilmiştir. Bu sayede çok daha fazla kişi zemzem suyundan faydalanmaya başlamıştır.
Zemzem Suyunun Mucizesi Nedir?
Zemzem suyunun mucizesi oldukça dikkat çeken bir hikaye olup, okuyanları heyecanlandırmaktadır. Rivayetlere göre zemzem suyunun hikayesi şu şekildedir;
Hz. Hacer, bir gün çocuklarıyla çölde giderken, sıcak ve kavurucu güneşin altında susuz kalmıştır. Annelik iç güdüsüyle çocuklarına su bulmak için Safa ve Merve tepeleri arasında koşturmaya başlamıştır. Hz. Hatice’nin 7 kere bu güzergahta koşturmasının ardından Cebrail’in de yardım etmesiyle bir kuyu kazılmıştır. Cebrail tarafından açılan bu kuyudan bir anda su fışkırmaya başlamıştır. Hz. Hatice, suyu görünce şaşkınlığa uğramış ve suyun birikmesi için suyun önünü kesmeye çalışmıştır. Nitekim başarılı da olmuş ve su birikmiştir. Hz. Hacer suyu görür görmez “dur dur” diyeceğine “zemzem” ve bu mübarek suyun adı zemzem olarak kalmıştır. Hz. Hatice’nin çocukları için su bulma umuduyla sağa sola koşturmasıyla çıkan bu bereketli su, günümüze kadar zemzem adıyla ulaşmıştır. Bazı kaynaklar tarafından aktarıldığı üzere zemzem, dur anlamına gelmektedir.
Zemzem Suyu Hakkında Önemli Bilgiler
Bu mübarek suyun özellikleri arasında, hangi niyetle içilirse ona fayda sağlayacağı bildirilir. Hatta öyle ki Hz. Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi ve sellem) zemzem hakkında,
“Zemzem ne niyetle içilirse o yararı sağlar” (İbn Mâce, Menasik, 78) hadisi de vardır.
Bu suyun ne kadar önemli olduğu şu bilgilerle de aktarılmaktadır. Hz. Aişe tarafından rivayet edildiği üzere Hz. Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi ve sellem) Mekke’den ayrıldığı dönemlerde yanında zemzem suyu da götürürdü. Öyle bu sudan içerek şifa bulduğu söylenmektedir. Bu mübarek su, neredeyse 4000 bin senedir durmadan akan bir kaynak suyudur. Bundan dolayıdır ki zemzem suyunun çok bereketli olduğu ifade edilir. Konu hakkında yapılan araştırmalara göre zemzem suyunun içerisinde herhangi bir bakteri bulunmuyor ve hastalıkları iyileştirme özelliği vardır.
Hemze, Tayyibe, Tahire, Şarabü’l-ebbar olarak da adlandırılan zemzem suyu, Mekke’de Harem-i Şerif’te yer almaktadır. Zemzem suyunun çıkarıldığı kuyu, görsel olarak huniyi andırmaktadır. Tuz ve mineral dengesi oldukça iyi derece de olan bu mübarek su, kurak bölgeden çıkmasına rağmen içilir bir tada sahiptir.
Zemzem Suyu Nasıl İçilir? Zemzem Suyu Neden Ayakta İçilir?
Şifası ve faziletleri oldukça kuvvetli olan zemzem suyu, kutsal bölgelerden getirildiği için özellikle bir içme şekli bulunmaktadır. Zemzem suyunu içerken bir dua edilmesi gerekir. Bu dua şu şekildedir;
Okunuşu: “Allahümme inni es’elüke ilmen nafian ve rizkan vesian ve şifeen min külli dein vesegamin bi rahmetike yâ erhamerrahimîn”
Anlamı: “Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allahım senden, menfaat veren (yararlı ) ilim, geniş rızık ve her dert ve hastalıktan şifa niyaz ederim.”
Zemzem suyunu içerken ayakta olunması gerektiği de elde edilen bilgiler arasındadır. Peki bu mübarek su neden ayakta içilir?
Peygamber Efendimiz’in (Sallalahu Aleyhi ve sellem) bu suyu içerken ayakta olmasından dolayı, ayakta içilmesi uygun görülmüştür. Bu bilginin desteklendiği hadis-i şerif ise şekildedir;
İbni Abbas (radiyallahu anh) şöyle der:
“Ben Resulullah’a (aleyhisselatü vesselam) Zemzem ikram ettim, ayakta içti.” (Müslim, Eşribe: 117; İbni Mâce, Eşribe: 21)
Zemzem suyunu gün içerisinde istediğiniz her an tüketebilirsiniz. İçme suyu gibi tüketilmesi uygundur.