Kurban ibadeti, maddi gücü yerinde olan her Müslüman’ın Kurban Bayramı gelmesiyle yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Kurban keserken, dinimizce belirtilen uyulması gereken kurallar vardır. Bunlardan biri de kurban keserken okunması gereken Kurban Bayramı Duası. Kurban Bayramı geldiğinde, kurban keserken dua edildiği gibi Kurban Bayramı vesilesiyle de edilebilir dualar vardır.
Kurban Bayramı duası, hastalara şifa, dertleri olanlara deva, borçlu olanlara ise eda nasibi istenerek edilir. Bayram gününü sabahı camide hep birlikte kılınan bayram namazında edilen hutbe duasında, genellikle bayramın birleştirici, yardımlaşmanın ön plana çıktığı, kurban ibadetinden ve bayram günleri yapılması gereken dini vazifelerden bahsedilir.
Kurban duasının Türkçe okunuşu Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şu şekilde açıklanmıştır;
“De ki: “Şüphesiz, benim namazım, her türlü ibadetim, kurbanım, hayatım ve ölümüm, hepsi âlemlerin rabbi olan Allah içindir. Onun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Allah’a teslim olanların ilkiyim. Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü göklere ve yaradana döndürdüm. Ben Allah’a ortak koşanlardan değilim.”
İslam dünyasının heyecanla beklediği Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban keserken neler yapılması gerektiği ve bayram günlerinin nasıl geçirilmesi gerektiğine dair araştırmalar yapılır. Bayram günlerinin en güzel şekilde geçirilmesi gerektiğinden en doğru bilgiler edinilmeye çalışılmaktadır. Durum böyle olunca da; kurban duası nedir?, kurban kesim duası nasıl edilir? kurban duası Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı nedir? gibi sorulara yanıt aranır. Yazımızdan yola çıkarak bu sorulara yanıt alabilirsiniz.
Kurban Kesimi Duası Arapça ve Türkçesi
Kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlardan biri de kesim sırasında dua okunmasıdır. Kesim sırasında dua okunması kurbanın bereketini artırmaktadır ve sevabı da çoktur. Kurban kesecek olan kişilerin hep birlikte dualarla kurbanı kesmesi önerilir. Dua ve tekbirle, dua faslının son bulmasıyla, kesimi yapacak olan kişi kesim işlemine başlayabilir. Peki, kurban duasının okunuşu nasıldır? Kurban kesilirken edilecek dua Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı şu şekildedir;
Kurban kesimi yapılmadan önce niyet edilir ve şu dua okunur;
“Allâhümme innî vechetü vechiye lillezîfatara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn.”
Kurban keserken edilen duanın Türkçe okunuşu ise şu şekildedir;
“Ben tüm kalbimle gökleri ve yeri yaratan Allah’a yöneldim. Ve müşriklerden olmadım.”
Sonrasında tekbir getirilir ve tekbir ise şu şekildedir;
“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd.”
Tekbirin Türkçe anlamı ise şudur;
“Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.” şeklindedir.
Kurban ibadetini, dinimizce belirtildiği şekilde yerine getirmek büyük sevaptır. Gerek Peygamber Efendimizin (S.A.V) sözleri, gerekse Kur’an-ı Kerim’de belirtilen ifadeleri inceleyerek en doğru şekilde bu ibadeti yapabilirsiniz.
Kurban Kesimi Sonrası Okunacak Dua – Kurban Bayramı Duası
Kurban ibadetini yerini getiren kişilerin kendisine verdiği nimetler için kurban kesimi sonrası Allah’a şükretmek amacıyla 2 rekat namaz kılması büyük sevaptır. Namazdan sonra da dua okunması makbuldür. Kurban duası Arapça olarak şu şekilde okunur;
“Allahümme inne salati ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi rabbi’l-âlemîne lâ şerike leh” Türkçe anlamı ise; “Şüphesiz namazım, ibâdetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. Onun hiçbir ortağı yoktur.” şeklindedir.
Kurban ibadetini yerine getirmek ve duaların uygun şekilde okunması büyük sevaptır.
Kurban İbadeti ile ilgili Ayetler ve Hadisler
Kurban Bayramı, tüm Müslümanlar için mutlulukla geçen, kalplerin maneviyatla güçlendiği bir dönemdir. Allah-ü Teala’nın verdiği nimetlere şükretmek, Allah’a yakınlaşmak için yapılan en güzel ibadetlerden biri kurban ibadetini yerine getirirler. Kurban Bayramı ve kurbanlık hayvanlar ile ilgili birçok ayet ve hadis bulunuyor. Bu ayet ve hadisler, bayram günlerinin ne kadar faziletli olduğunu ve bereketini anlatarak ifadelerdir. Kurban ile ilgili ayet ve hadisleri okuyarak bu mübarek günlerin maneviyatını en güzel şekilde yaşayabilirsiniz. Ailenize huzur, bereket, birlik ve beraberlik getiren kurban ayetleri ve hadisleri şu şekildedir;
- “Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes.” (Kevser 108/2)
- “Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.” (Sâffât 37/107)
- Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki: “Allah indinde günlerin en büyüğü Kurban Bayramı günüdür. Bunu, fazilette nefr günü (teşrik günlerinin ikinci günü) takip eder.” (Abdullah İbnu Kurt, Kütüb’ü-Sitte: Hadis no: 4561)
- “Kendilerine ait birtakım yararlara tanık olsunlar. Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. İşte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun”. (Hac 22/28)
- “De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’ âm 6/162)
- “Onlara, Adem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), ‘And olsun seni öldüreceğim.’ dedi. Diğeri de ‘Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder.’ dedi…” (Mâide 5/27)