Blog

Kurban Bayramı Ne Zaman 2024

2024 Ramazan Bayramı’nı geride bıraktığımız şu günlerde 2024 Kurban Bayramı ne zaman? sorusu sık sık gündeme gelmeye başladı. Kurban bayramı hangi ay, hangi gün başlıyor, kurban bayramı kaç sürecek? gibi sorular sık sık araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini günler takvimi 2024 ile kurban bayramının hangi zamana denk geldiğinde öğrenmek mümkündür. Takvimde kurban bayramının ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceğine dair bilgiler yer almaktadır. Müslümanlar için büyük anlam ve öneme sahip olan bayram günleri, büyük sevinçle geçer. Bu nedenle öncesinde araştırmalar ve planlar yapılır. Peki kurban bayramı 2024 ne zaman?, Kurban bayramı tatili ne kadar sürecek? gibi soruların yanıtı yazımızda yer alıyor. 

Kurban Bayramı hafta sonu tatiliyle birlikte başlayacağından dolayı şu an için 5 günlük görünüyor. Bayram tatilinin 9 güne uzatıldığına yönelik resmi açıklama geldiğinde haberimize ekleyeceğiz.

Kurban Bayramı Tatili Hangi Günler?

2024 Kurban Bayramı hafta sonu tatiliyle beraber başlayacağı için kurban bayramı tatili şu an için 5 gün olarak gözüküyor. Bayram 16 Haziran Pazar günü başlıyor ve 19 Haziran Çarşamba günü ise son buluyor. Kurban bayramı günleri şu şekildedir; 

Arefe: 15 Haziran 2024 Cumartesi

  1. Gün: 16 Haziran 2024 Pazar
  2. Gün: 17 Haziran 2024 Pazartesi
  3. Gün: 18 Haziran 2024 Salı
  4. Gün: 19 Haziran 2024 Çarşamba

Kurban Bayramı’nda Nasıl İbadet Edilir?

Her yıl bayram günlerinin gelmesiyle büyük bir heyecan ve mutluluk yaşanır Müslümanlar için. Öyle ki büyük küçük, herkes en temiz kıyafetlerini giyer ve bayram günlerini en güzel şekilde geçirmeye çalışır. Peki bayram günlerinde nasıl ibadet edilir?

Bayram Geceleri Duayla Geçirilir:

Bayram gecelerinde ibadet etmek çok kıymetlidir. Allah’ın sevap kapılarının sonsuz açık olduğu bu kıymetli günlerde namaz kılarak, dua ederek, Kur’an okuyarak Allah’a yakınlaşabilirsiniz. 

Yatsı ve Sabah Namazları Cemaatle Kılınır:

Bayram günlerini değerlendirmenin en güzel yollarından biri de namazları cemaatle beraber kılmaktır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadis-i şerifinde;

“Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gecenin yarısını namazla geçirmiş gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise, bütün gece namaz kılmış gibidir.” (Bkz. Muvatta, Salâtü’l-Cemâa, 7; Müslim, Mesâcid, 260)

Güsul Abdesti Alın:

Peygamber Efendimiz (S.A.V), bayram günleri geldiğinde arefe günü ve bayram namazına gitmeden önce gusül abdesti alır ve gusül abdesti almayı önerirdi. 

Temiz Elbiseler Giyin:

Dinimizde temiz olmak da ibadetlerin en güzelidir. Bayram günlerinde de temiz ve mümkünse yeni kıyafetler giymek makbuldür. Bununla beraber kişisel temizlik yapmak, güzel kokmak ve temiz gözükmek de önemlidir. 

Bayram Namazlarına Gidilir:

Berâ bin Âzib radıyallahu anh anlatıyor: “Hz. Peygamber’in hutbe verirken şöyle buyurduğunu işittim: ‘Bugün ilk işimiz, (bayram) namazı kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Böyle yapanlar, sünnetimize uygun davranmış olur.’” (Buhârî, Îdeyn, 3)

Teşrik Tekbirleri Getirin: 

Bayram namazlarına giderken farklı yollardan gitmez ve tekbir getirmek hoş karşılanan bir davranıştır. 

Kurban Kesin:

Kurban Bayramı’nda yerine getirilecek en güzel amellerden biri de kurban kesmektir. Maddi imkanları yerinde olanların vacip kabul edilen bu kurbanı kesmeleri gerekir.

İmkanı Olan Kurbanın Başında Dursun:

Kişilerin, kendi kurbanını kesmesi sünnettir. Kesmekte zorlanan veya kesmeye imkanı olmayanlar ise kurban kesimi sırasında kurbanın başında beklemeleri makbuldür. Öyle ki Peygamber Efendimiz, Hz. Fatıma’ya şöyle buyurmuştur;

“Ey Fatıma kalk, kurbanının yanına git ve onu izle. Onun akıtılan ilk damlası ile senin geçmiş günahların affedilecek.”

Hz. Fatıma radıyallahu anha dedi ki: “Ya Rasulallah bu sadece bize, Ehl-i beytimize mi mahsus yoksa tüm Müslümanlar için genel midir?”

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Bilakis bu, bize ve bütün Müslümanlara mahsustur.” dedi. (Hakim, Müstedrek, 7/2684, ayrıca bkn. İbn Mâce, “Edâhî”, 3)

Mümkünse Orucunuzu Kurban Eti ile Açın:

Peygamber Efendimizin (S.A.V), Zilhicce ayının ilk dokuz günü oruçla geçirdiği bilinmektedir. Yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçla geçirilmesi çok sevaptır. Bayramın ilk günü oruç tutulmaz. Ancak imsak saatinden itibaren herhangi bir şey yemeyip, günün ilk yemeğini kurban etiyle yapmak çok sevaptır. 

Kurban Kesiminin Ardından Şükür Namazı Kılın:

Kurban kesen kişinin, Allah’a verdiği nimetlere şükretmesi için iki rekat nafile namazı kılması sevaptır. 

Akrabaları, Büyükleri Ziyaret Etmek: 

Ebû Yûsuf Abdullah İbni Selâm radıyallahu anh şöyle dedi: Ben Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i:

“Ey insanlar! Selâmı yayınız, yemek yediriniz, akrabalarınızla alâkanızı ve onlara yardımınızı devam ettiriniz. İnsanlar uyurken siz namaz kılınız. Bu sayede selâmetle cennete girersiniz” buyururken işittim. (Tirmizî, Kıyamet 42. Ayrıca bk. İbni Mâce, İkâmet 174, Et’ime l)

Küskünlükleri Gidermek ve Helalleşmek:

Bayramlar, kırgınlara son vermenin, kul hakkının giderilmesinin en güzel zamanlarıdır. 

Ebû Eyyûb radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Bir Müslümanın, din kardeşini üç gün üç geceden fazla terk edip küs durması helâl değildir: İki Müslüman karşılaşırlar biri bir tarafa öteki öbür tarafa döner. Halbuki o ikisinin en iyisi önce selâm verendir.” (Buhârî, Edeb 62, İsti’zân 9; Müslim, Birr 23, 25, 26. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 47; Tirmizî, Birr 21, 24; İbni Mâce, Mukaddime 7)

Peygamber sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyurur: “Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya malıyla ilgili bir zulüm varsa altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyamet günü gelmeden evvel o kimseyle helalleşsin!” (Buhârî, Mezâlim, 10; Rikâk, 48)

Kabirleri Ziyaret Etmek:

Bayram günlerinde kabirleri ziyaret etmek, dua etmek, kabirde Kur’an-ı Kerim okumak büyük sevaptır. Hayatta olanlar kadar kabirde yatanlarda ziyaret bekler, dua beklerler. Bayram günlerinde ziyarette bulunmak güzel davranışlardandır. 

İsraftan Kaçının, Gösterişten Uzak Durun ve İhtiyaç Sahiplerini Sevindirin:

Bir Müslümanın en güzel hareketlerinden biri de daima israf ve gösterişten kaçınmak ve ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaktır. Bayramların en güzel yanı da muhtaç olan kişilere bayram neşesi olmaktır. Bunun yanı sıra mazlum coğrafyalardaki insanları unutmamak ve buralarda yaşayan Müslümanlara destek olmak gerekir. 

Allah Teâlâ buyurur: “Hayır olarak harcadıklarınız kendi iyiliğiniz içindir. Yapacağınız hayırları ancak Allah’ın rızasını kazanmak için yapmalısınız. Hayır olarak verdiğiniz ne varsa, karşılığı size tam olarak ödenir ve asla haksızlığa uğratılmazsınız.” (Bakara sûresi, 272)

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir