Umre, kelime anlamı olarak dinimizce kutsal sayılan toprakları ziyaret etmek anlamına gelir. Dini bir terim olarak ise umre, belirli bir zaman aralığına bağlı olmaksızın ihrama girerek “Kabe’yi ziyaret etmek, tavaf etmek, tıraş olup ihramdan çıkmak ve Safa ile Merve tepeleri arasında sa’y yapmak” ibadetlerinin yerine getirilmesidir. Umre ile ilgili merak edilen konu başlıkları arasında Umre nedir ve ne zaman yapılır? sorusu sıklıkla araştırılmaktadır.
Hac Nedir? Hac İbadeti Ne Zaman Farz Kılınmıştır?
Hac belirli bir zaman aralığında yapılırken, umrenin belirli bir zamanı yoktur. Yılın her döneminde Müslümanlar umre ibadetini yerine getirebilirler. Hac ibadetini yerine getirenlere hacı, umre ibadetini yerine getirenlere ise mutemir ya da diğer bir adıyla yarı hacı denir.
Umre Nedir?
Umre, sözlük anlamı olarak “ziyaret, ziyaret etmek” anlamlarına gelir. İslamiyet’te hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyarelet umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kişilere ise mutemir denir. Arafat günü ile Kurban Bayramı’nın dört günü dışında kalan günlerde umre yapılır. Umre ibadetinin ramazan ayı içerisinde mendubdur. Mendub, kelime anlamı olarak, sevilen ve yapılmasına teşvik edilen görev anlamına gelmektedir. Mendub, bir işin dinimizce yapılması tavsiye edilmesiyle beraber, yapılmaması halinde ise bir sakıncası yoktur.
Umrenin Farzları Nelerdir?
Umre ibadetinin iki önemli farzı vardır. Bunlar, ihram ve tavaf olarak belirtilmiştir. Bunlar arasında ise ihram şart, tavaf ise rükündür. Umre ibadetinin vacipleri ise, sa’y ile beraber tıraş olup, ihramdan çıkmaktır. İslam dinine göre bir Müslüman’ın hayatı boyunca bir kere umre yapmak sünnettir. Umre görevinin yerine getirilmesinin pek çok fazileti bulunuyor. Özellikle de Ramazan ayı içerisinde yapılan umrenin sevabı çok büyüktür.
Umrenin Hükmü Nedir?
İslam dinine göre ibadetlerin mezheplere göre farz ve sünnet olmaları farklılık göstermektedir. Hac dışında kutsal toprakları ziyaret ederek umre ibadeti yapmak Hanefi ve Maliki mezheplerine göre müekked sünnet olarak kabul edilir. İmam-i Şafii’ye göre, hayatı boyunca bir kere yerine getirilmesi gereken farz-ı ayndır. Farz-ı ayn kelime anlamı olarak, bir Müslüman’ın yerine getirmesi gereken veya bizzat yerine getirmesi gereken farz olarak kabul edilir. Hanbeli mezhebine göre umre ibadeti, hemen yerine getirilmesi gereken bir farz ibadet olarak kabul edilir.
Umrenin Faziletleri Nelerdir?
Kıyamet gününe kadar Kabe’yi ziyaret edenler, Hz. İbrahim’in davetine “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk!” şeklinde cevap verenlerdendir. Bu kişiler, Cenab-ı Hakk’ın sevdiği kulları arasında yer almaktadır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmaktadır;
“Hacılar ve umre yapanlar, Allah’ın ziyaretçileri ve ona gelen elçileridir. O’ndan istediklerinde onlara verir, istiğfar ettiklerinde onları affeder, O’na dua ettiklerinde dualarına karşılık verir. Birisi için şefaat ettiklerinde şefaatleri kabul edilir.” (İbn Mace; İbn Hıbban; Beyhaki)
Hac ve umre ibadetini yerine getirmek üzere kutsal topraklara giden kişilerden dua almak ve dualarına kendilerini ortak etmesi için ricada bulunmak sünnettir.
Öyle ki umre yapmak üzere Peygamber Efendimiz’den (S.A.V) izin isteyen Hz. Ömer’e (R.A), Rasûl-i Ekrem Efendimiz (S.A.V): “Kardeşçik! Duanda bana da yer ayırır mısın?” “Kardeşciğim! Bizi de duanda unutma!” buyurmuştur. Bunun üzerine ise Hz. Ömer (R.A) şöyle buyurmuştur;
“Bu öyle bir dua isteğiydi ki, karşılığında bana dünyalar verilseydi hiç bu kadar sevinmezdim.” (Ebu Davud, Tirmizi)
Harem-i Şerif’i ziyaret eden kişilere hürmet etmek, Yüce Mecla’ya hürmetin bir gerekliliğidir. Çünkü Beytullah, Yüce Allah’ın evidir; Beytullah’ı ziyarete gelenler ise Cenab-ı Hakk’ın misafiridir. Umre yolculuğu esnasında Medine-i Münevvere’de Peygamber Efendimizin (S.A.V) mübarek kabri şerifleri de ziyaret edilmektedir.
İbn Ömer (R.A) rivayet ettiğine göre; Efendimizin (S.A.V) şu şekilde bir müjdesi vardır.
مَنْ زَارَنِي بَعْدَ مَوْتِي فَكَأَنَّمَا زَارَنِي فِي حَيَاتِي
“Vefatımdan sonra beni ziyaret eden, hayatımdayken ziyaret etmiş gibidir.”
Umreye Ne Zaman Gidilir?
Umre ibadeti, hac günleri dışında kalan yılın her vakti yapılması mümkündür. Arafat günü ile Kurban Bayramı’nın dördüncü gününe kadar olan süre zarfı içerisinde umre yapılır. Yıl içerisinde umre ibadeti genellikle Eylül ayı ile başlamakta olup, Şevval umresi olarak kabul edilmektedir. Umre ibadetinin yerine getirildiği en sakin dönemler Ekim ve Kasım ayları olup, en yoğum umre yapılan dönem ise Ramazan ayı dönemidir. Umre ibadetinin en faziletli olduğu dönem Ramazan ayı dönemidir. Bu nedenle umre ibadeti Eylül ayı dışında genellikle Ramazan ayı içerisinde yapılmaktadır.
Umre ve Hac Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kutsal toprakları ziyaret ederek ibadet edilen Hac ve umre ibadeti arasında çeşitli farklar vardır. Umre ibadeti, hac ibadetinin yerine getirildiği günler dışında yılın her vakti yerine getirilmektedir. Umre, yılın her döneminde yapılırken, hac ibadeti ise belirli vakitlerde yapılmaktadır. Umre ziyareti, Hanefi ve Maliki mezheplerine göre müekked sünnet, Şafi ve Hanbeli mezheplerine göre ise farz sayılan bir ibadettir. Hac ibadeti ise İslam’ın 5 şartından biri olup, maddi imkanları yerinde olan her Müslüman’a farz kılınan bir ibadettir.