Kurban denildiğinde, ilk akla gelen Kurban Bayramı’nın gelmesiyle kesilen vacip kurbandır. Ancak farklı kurban çeşitleri de olup, her Müslüman yılın herhangi bir gününde farklı niyetlerle kurban kesebilir. Yılın diğer zamanlarında kesilen kurbanlara da nafile kurban denir. Bir kimsenin, gerçekleşmiş olan adağı karşısında kurban kesmesi o kimseye vacip hale gelmektedir. Kurban bayramında kesilen vacip kurban yılda sadece bir kere bayramın 1’inci, 2’inci ve 3’üncü günü akşama kadar kesilmektedir. Diğer zamanlarda kesilen kurbanlar, kurban bayramında kesilen vacip kurban yerine geçmez. Bu kurbanın bayram günlerinde kesilmesi şarttır.
İslam’da bazı ibadetler için zaman şarttır. Namaz, hac ve kurban ibadeti zamanın şart olduğu başlıca ibadetlerdir. Vakti haricinde kılınan namazlar, iki rekat farz yerine geçmediği gibi kurbanı da Kurban Bayramı dışında kesmek uygun değildir. Dinimizde kurbanın pek çok şartı bulunuyor. Öncelikle Allah’a yakınlık imkanı sunan kurban ibadeti, hem maddi hem de manevi olarak yapılan bir ibadettir. Kurban ile ilgili yapılan araştırmalara baktığımızda, kurban çeşitleri hangileridir sorusu sık sık araştırılmaktadır.
Vacip Kurban
Vacip kurban, dinen maddi gücü yerinde olan her Müslümana, Kurban Bayramı’nın gelmesiyle kesilmesi farz olan kurbandır. Kişiler kurbanlarını kendileri kesebileceği gibi vekalet vererek tamamının ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için bağış yapabilirler. Vacip kurban bağışı organizasyonları ile binlerce kişiye umut olan Mis Darüsselam Derneği, hayırseverler sayesinde mazluma, mağdura, öksüze, yetime, ilim talebelerine ve ihtiyaç sahiplerine umut oluyor.
Vacip Kurban Ne Demek?
Vacip kurban, Müslümanların Kurban Bayramı’nda kestikleri kurbana verilen addır. Kurban ibadetini yerine getirmek için kişinin mali imkanlarının yerinde olması şartı bulunuyor. Bu şartı karşılayan kişiler, vacip kılınmış olan kurbanı Kurban Bayramı’nın üçüncü günü ikindi vaktine kadar kesebilirler. Kurbandan elde edilen etlerin bir kısmı aile bireyleri, bir kısmı da ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Bu kurbanın Allah katında kabul edilmesi için kesim işlemlerinin İslam’ın belirttiği kurallara uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Kişiler, kurbanlarını kendileri kesemezlerse vekalet vererek başka bir kişiye veya hayır kurumlarına kestirebilirler.
Kurban Çeşitleri Nelerdir?
Nafile Kurban
İslami olarak nafile, bir kişinin yapmakla mükellef olmadığı halde Allah’ın rahmetini ve rızasını kazanmak için yapılan ibadete denir. Bu ibadete örnek olarak beş vakit namaz dışında kılınan nafile namazlar, Ramazan ayı dışında tutulan oruçlar, Kurban Bayramı dışında kesilen oruçlar nafile ibadetlere örnektir. Herhangi bir mükellefiyet ve mecburiyet olmadan kesilen kurbana, nafile kurban denir. Allah’a her zamankinden daha yakın olmak ve sunduğu nimetlere şükretmek maksadıyla kesilen nafile kurbanlar, kesilme niyetine göre farklılık gösterir.
Nafile Kurban Çeşitleri
Nafile kurban çeşitleri şu şekildedir;
Adak (Nezir) Kurbanı
“Şu işim olursa, bir ev alırsam, bir araba alırsam Allah rızası için kurban keseceğim”
şeklinde edilen duanın gerçekleşmesini adağa bağlayan kişiler, adağı gerçekleşince kesmesi gereken kurbandır. Kişinin adağının kabul olmasıyla, kurban kesmek kendisine vacip hale gelir. Nafile kurban, Allah rızası için kesilen bir kurban olup, yılın her döneminde kesilmesi mümkündür.
Adak kurbanından elde edilen etleri, kişi kendisi yiyemeyeceği gibi eşi, babası, annesi, dedesi, çocukları ve torunları da yiyemez. Yenilmesi halinde yenilen miktarın karşılığı kadarı fakir fukaraya sadaka olarak verilmelidir. Adak kurbanı kesmeye niyet eden kişiler, duasının gerçekleşmesiyle kurbanını bağış yoluyla da kestirebilirler. Bunun için gerek yurtiçi ve yurtdışı online bağış organizasyonlarından faydalanmak mümkündür.
Yeni doğan çocuk için Allah-ü Teala’ya şükretmek için kesilen kurbana, “Akika Kurbanı” denir. Akika kurbanı kesmek sünnet olup, kesilmesi için herhangi bir şart yoktur. Ancak makbul olanı çocuğun doğumundan yedi gün sonra kesilmesidir. Bu zaman diliminde kesilemiyorsa da çocuk ergenlik çağına gelmeden kesilmesi mümkündür. Akika kurbanının etinden kurban sahibi yiyebilir ve etin bir kısmını ya da tamamını ihtiyaç sahiplerine bağışlayabilir.
Herhangi bir niyetle Allah’a şükretmek için kesilen kurbana, şükür kurbanı denir. Bir kişinin bir duasının gerçekleşmesi veya bir nimeti elde etmesi karşısında Allah’a şükretmek için kestiği kurbandır.
Şifa kurbanı, Allah’a tevekkül etmek ve sağlığına kavuşmak için Allah’tan ümidi kesmemek için kesilen kurbandır. Hastalık durumunda, maddi olarak alınan tüm tedbirlerin yanı sıra, manevi olarak da tedbir almak için şifa kurbanı kesilir. Kurban kesmek, Allah’a sığınmanın en güzel yoludur. Rasûlullah Efendimizin (sallallâhu aleyhi ve sellem) “Sadaka, belayı defeder ve ömrü uzatır” Hadis-i Şerifi’nin sırrınca şifası umulur.
Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?
Kurban bağışı, vacip veya nafile kurbanların bağış yoluyla kestirilerek, etlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını sağlamaktır. Kurban bağışı yapmak için yurtdışı ve yurtiçi kurban bağışı organizasyonu yapan dernekleri veya kurumları tercih edebilirsiniz. Mis Darüsselam Derneği olarak kurban bağışı organizasyonlarımız ile öncelikle Afrika’daki din kardeşlerimiz olmak üzere daha pek çok bölgede çalışmalar yürütmekteyiz.
Kurban bağışı ile binlerce yoksul kardeşimize ulaşmak için derneğimiz web sayfası üzerinden bağışta bulunabilir ve organizasyon sürecini başlatabilirsiniz. Böylece hem ibadetinizi yerine getirmiş olacak hem de ihtiyaç sahibi kardeşlerimize kilometrelerce uzaklıktan umut olabileceksiniz.