Blog

Şaban-ı Şerif Ayı ve Faziletleri

Üç ayların ikincisi olan Şaban-ı Şerif Ayı faziletleri oldukça kıymetlidir. Şaban ayı nedir? sorusu ile beraber bu ayın faziletlerine dair pek çok konu merak edilmektedir. Kur’an-ı Kerim’de haram aylar olarak nitelendirilen aylardan biri olan bu ay, oldukça bereketli zaman dilimlerinden biridir. Recep-i Şerif Ayı’ndan sonra gelen Şaban-ı Şerif Ayı’da kendi içerisinde pek çok fazilete sahiptir. 

Bu kıymetli ayın tarihine gittiğimizde, İslamiyet’ten önce de oldukça mukaddes sayıldığı görülmektedir. Bazı tarihi kaynaklarda farklı şekillerde ele alınmış olsa da, sonraları Şaban şeklinde adlandırılmıştır. Hicri ayların sekizincisi olan Şaban-ı Şerif Ayı, kulların Allah’a yakınlaşması, kulluk şükrünü göstermesi, yardımlaşması için en uygun aylardadır. 

Hicri Takvime göre Şaban Ayı, Ramazan Ayı’ndan bir önceki ay olması nedeniyle bir nevi bu aya hazırlık ayı olarak değerlendirilmektedir. Ön hazırlık olması sebebiyle sair nafile ibadetler bu ay itibariyle başlıyor. Böylelikle Ramazan Ayı’ndan en iyi şekilde faydalanmaya yönelik bir adım atılmış olacaktır. 

Şaban-ı Şerif

Miraç Kandili ve Faziletleri

2024 Şaban Ayı Ne Zaman?

Müslümanların manevi duygularını yoğun bir şekilde yaşadığı hikmetli aylardan Şaban Ayı, üç ayların ikinci ayıdır. Bu ay ile beraber bolca ibadet edilmelidir. Şaban-ı Şerif Ayı ne zaman sorusu sık sık araştırılan konuların başında gelir. 2024 Şaban Ayı, 11 Şubat 2024 Pazar günü başlayıp, 10 Mart 2024 Pazar’ı Pazartesi bağlayan gece sona ermektedir. Şaban-ı Şerif Ayı’nın son bulmasıyla mübarek Ramazan Ayı geliyor. 

Şaban-ı Şerif Ayı İbadetleri Nelerdir?

İslam dünyasında kabul edilen en kıymetli aylar üç aylardır. 12 Ocak Cuma günü Recep Ayı’nın başlamasıyla üç aylar başlar. Müslümanlar, üç ayları Allah’a kulluk ederek ve ibadetle hemhal olurlar. Recep Ayı’nın devamında gelen Şaban Ayı, 11 Şubat günü başlar. 

Ardından ise on iki ayın sultanı Ramazan-ı Şerif Ayı başlar. Şaban Ayı içerisinde öyle bir gün vardır ki o gün Berat Kandili Günü’dür. Şaban Ayı’nın 15. günü yani 24 Şubat 2024 Cumartesi günü Berat Kandili olarak kabul edilir. Şaban Ayı’nda edilen tüm ibadetler üç yüz kattan daha fazla sevap kazandırır. 

Şaban Ayı Namazı Nasıl Kılınır?

Haram aylardan kabul edilen Recep-i Şerif Ayı’nda insanlar ibadetlerini daha fazla yapıp, Şaban-ı Şerif Ayı’na geldiklerinde özellikle de ayın ikinci yarısından sonra büyük bir rehavete kapıldıklarını görür. 

Bu konuda Peygamber Efendimiz (S.A.V) müminleri şu şekilde buyurarak uyarır: “Şaban ayı, Recep ile Ramazan arasında kalan bir ay olduğu için insanlar onun hakkında gafil davranıyor. Hâlbuki bu ay amellerin âlemlerin Rabbine yükseldiği aydır. Amelim Rabbimin katına yükselirken elbette oruçlu olmak isterim.” (Nesai, Sıyam, 70)

Şaban Ayı içerisinde işlenecek her bir sevap katbekat işlenecektir. Dolayısıyla bu ay içerisinde bolca ibadet edilmelidir. Özellikle de nafile ibadetleri bolca yapılmalıdır. Yoksul insanlar gözetilmeli, sadaka verilmeli ve bolca oruç tutulmalıdır. 

Şaban-ı Şerif Ayı Orucu Nasıl Tutulur?

Şaban Ayı, Ramazan Ayı’na hazırlık olarak değerlendirildiği için bolca oruç tutulması makbuldür. Özellikle de bu kıymetli ayın oruç ile karşılanması oldukça faziletlidir. Şaban’ın her günü oruç tutmak son derece faydalıyken farklı farklı oruçlar vardır. 

Başında, Ortasında, Sonunda: İmâm-ı Hobevî aktardığı üzere “Her kim Şa’bân’ın başında, ortasında ve sonunda üç gün oruç tutarsa, Allâh-u Te’âlâ ona yetmiş peygamber sevâbı yazar. Allâh-u Te’âlâ’ya yetmiş sene ibâdet etmiş gibi olur. O sene ölürse şehit olarak ölür.” (Zübdetü’l-vâ’izîn, el-Hobevî, Dürretü’n-nâsihîn, sh:235)

Şaban-ı Şerif Üç Gün Orucu: Şaban Ayı faziletlerinden biri üç gün orucudur. Konuyla ilgili şöyle buyurulmuştur: “Şa’bân cehennemden bir kalkandır. Bana kavuşmak isteyen üç gün de olsa onda oruç tutsun.” (es-Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/142)

Şaban-ı Şerif’in İlk ve Son Perşembe Oruçları: Konuyla ilgili aktarılan bilgilere göre; “Şa’bân’ın ilk ve son perşembesini oruçla geçireni, rahmeti ile cennete girdirmek Allâh-u Te’âlâ üzerine bir hak olur.” (Ebû ‘Abdillâh el-Hubeyşî, el-Berake fî fazli’s-sa‘yi ve’l-hareke, rakam:785, sh:249; es-Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/142)

Şaban Ayı’nda Hangi Zikirler Getirilir?

Şaban Ayı’nın her günü kıymetli, her günü bir öncekinden faziletlidir. Öyle ki her gün ibadetle geçirilerek Allah’a sığınılmalıdır. Şaban-ı Şerif Ayı’nın her on gününde özellikle zikredilmesi gereken tesbihatlar vardır. 

  • Ayın ilk on gününde 100 kere, “Ya Latif!” (Ey kullarına karşı lütufkâr olan).
  • Ayın ikinci on gününde 100 kere, “Ya Aziz!” (Ey hiç mağlup olmayacak yegâne güç sahibi).
  • Ayın üçüncü on gününde 100 kere, “Ya Rezzak!” (Ey bolca rızık ihsan eden)

şeklinde zikir getirilmelidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir