Ramazan Ayı’nın gelmesiyle beraber Müslümanlar, oruç tutarak Allah’a şükrünü gösterir. Dinimizde farz olan ibadetlerden biri olan oruç tutmak, belirli kural ve kaideleri olan bir ibadettir. Ergenlik çağını tamamlamış olan her bireyin oruç tutması farzdır. Ancak zaman zaman sağlık nedenlerinden dolayı oruç tutmak mümkün olmayabilir. Bu durumda kişilerin aklına kan vermek orucu bozar mı? sorusu gelmektedir.
Ramazan ayı içerisinde oruç tutarken, sağlık sorunları nedeniyle veya rutin kontrol gereği kan vermek zorunda kalabilirsiniz. Bu konu hakkında en net cevabı Diyanet İşleri Bakanlığı vermektedir. Bakanlığın aktardığı bilgilere göre kan tahlili yaptırırken, vücuda herhangi bir besin alınmadığı için oruç bozulmaz. Kan vermeniz gerektiğinde oruçluysanız, kan verip orucunuzu bozmadan iftarı bekleyebilirsiniz.
“Ramazanda oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52).”
Sağlık durumundan dolayı zorunlu olmadığı hallerde kan vermek orucu etkilemez. Ramazan ayı içerisinde oruçluyken kan vermek zorunda kalıyorsanız, tereddüt etmenize gerek olmadan sağlık kontrollerinizi yapabilir ve kan verebilirsiniz.
Oruçluyken Kan Verilir mi? Kan Vermek Orucu Bozar mı?
Kan verme, zaman zaman sağlık kontrolleri gereğince yapılan bir eylemdir. Genel sağlık durumunu anlamak veya şikayet edilen hastalığın ne olduğunu öğrenmek için kan verilir. Hastane veya herhangi bir sağlık kuruluşunda verilen kan ile kısa süre sonra kişinin hastalığı hakkında bilgi alınabilir. Genellikle aç karnına verilen kan ile daha net sonuçlar almak mümkündür.
Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle yapılan ibadetlerden en güzeli oruç tutmaktır. Oruçlu olduğunuz günlerde de kan vermeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda kişiler kan vermenin orucu bozup bozmadığına dair bilgi arayışına girer. Konu hakkında net bir şekilde yapılan açıklamalara göre oruçluyken kan vermek orucun bozulmasına neden olmaz.
Hangi Durumlarda Oruç Bozulur?
Oruç tutmanın temeli yemek yememek, içecek içmemek ve herhangi bir cinsel birliktelikte bulunmamaktır. Nefis terbiyesi olarak da nitelendirilen oruç tutma ibadeti, kişileri bir ay boyunca bu alışkanlıklarından mahrum bırakmaya yöneliktir. Oruç halindeyken bunlar ve bu anlama gelebilecek davranışlardan uzak durmak gerekir. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mümkün olan her şeyi kapsar.
Sigara, nargile gibi keyif veren tütün ürünleri veya dumanlı maddeleri tüketmek de orucu bozar. Bununla beraber tiryakilik düzeyinde olan tüm maddeler de oruç yasakları arasında yer alır. Sebep her ne olursa olsun, ağız yoluyla alınan her şey orucun bozulmasına neden olur. Sağlıksal durumdan dolayı ilaç alınması da buna dahildir.
Oruca Nasıl Niyet Edilir?
On bir ayın sultanı Ramazan ayı geldiğinde, Müslümanlar bir ay boyunca oruç tutarak Allah’a şükrünü sunar. Bu ayda ibadet ederek Allah’a daha yakın olmak isteyen Müslümanlar, oruç tutarak yasaklı konularda nefsini terbiye eder. Bununla beraber yoksulların halinden anlamak için kişiler niyet ederek yaptığı işin bilincinde olduğunu gösterir.
Oruç tutmak için niyet edilirken; “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya” şeklinde niyet ederler. Kişilerin bu şekilde niyet ederek oruca başlaması yeterlidir. Bunun yanı sıra sahur ile beraber niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde de belirtilmesi faziletlidir.
Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).
Oruç Nasıl Tutulur?
Gecenin son altıda biri olarak bilinen sahur vakti, sabah ezanının okunmasıyla son bulur. Sahur vaktinde yemek yenmesi hem orucun tutulmasını kolaylaştırır hem de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in sünnetlerinden birini yerine getirmiş olursunuz. Sahur vaktinden sonra akşam ezanına kadar geçen süre oruç tutularak geçirilir.
Sahur vaktinden, akşam ezanına kadar orucu bozacak hal ve hareketlerden kaçınılmalıdır. Oruç tutmak sadece aç kalmak değildir. Dinimizce hoş karşılanmayan; dedikodu, yalan, kötü söz, haram gibi olumsuz alışkanlıklardan da uzak durulmalıdır. Ağzın orucu dile sahip çıkmakken, gözün orucu ise haram olana bakmamaktır. İftar vaktinin gelmesiyle, oruç açma duası edilerek yemek yenilir. Böylelikle oruç tutulan gün hayırlı bir oruçla tamamlanmış olur.