Adak Kurbanı Yenir mi? Allah’a yakınlaşmak, şükrümüzü sunmak ve Müslüman kardeşlerimizin sofrasında bir lokma öğün olmak için yapılan en kıymetli ibadet kurban kesmek veya adak kurbanı kestirmektir. Kurban kesmek iki türlü gerçekleşir. Birincisi vacip olan kurban, yani yılda bir kere Kurban Bayramı’nda kesilir. Kurban Bayramı dışında kişinin kendi isteği üzerine kestiği kurban ise sünnettir. Allah’a yakınlaşmanın en güzel yollarından biri olan bu kurbanlar ise; akika, şükür, şifa, sadaka ve nafile kurbandır.
Peki adak kurbanı nedir? Kişilerin, Allah’tan bir istekte bulunması ve bu isteğinin gerçekleşmesi halinde Allah’a kurban sunacağına niyet etmesi ile vacip hale gelen kurbana adak kurbanı denir. Kurban ibadetinin temelinde Allah’a yakınlaşmak ve onun kudreti karşısında ona teslimiyeti göstermek için kişiler isteklerinin gerçekleşmesi halinde adak kurbanı keserler. Kurbandan elde edilen etlerin dağıtılması da, kurban kesilmesi kadar makbuldür. Allah-ü Teala’ya yakınlaşmak ve ihtiyaç sahibi kişileri mutlu etmek adak kurbanı ile gerçekleşir. Bununla beraber adak kurbanını kimler yer? Adak kurbanını kimler yiyemez?
Adak Kurbanına Nasıl Niyet Edilir?
Adak kurbanı niyeti nasıl olur? Allah’a kulluk etmenin en güzel yolu, Allah’ın bizlere uygun gördüğü ibadetleri yerine getirmektir. Bu ibadetler kimi zaman farz olurken kimisi ise sünnettir. Adak kurbanı, kişilerin kendi istekleriyle kesmesi nedeniyle sünnettir. Kesilmesi zorunlu değildir ancak kesilmesi halinde faziletleri de çok kıymetlidir. Kurban kesimi için şu şekilde niyet edilir;
“Allah rızası için şu fakire şu kadar para vermek nezrim olsun” veya “Allâhü Teâlâ hastama şifa verirse Hak rızası için kurban keseyim” veya “Kurban kesip etini sadaka vereyim.”
Adak Kurbanı Kesmenin Şartları Nelerdir?
Bir dileğinin gerçekleşmesi bağlı olarak adak adayan kişinin ve kurbanın karşılaması gereken şartlar vardır. Bu şartları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Allah’tan bir dileğinin gerçekleşmesini isteyen kişinin, isteği gerçekleşmesi için ikrar ile niyette bulunur.
- Adakta bulunan kişinin maddi imkanlarının el veriyor ve akli dengesinin de yerinde olması gerekir.
- Adakta bulunulan konu, Müslümanlara farz kılınan veya vacip olan ibadetler olmamalıdır.
- Günah, haram, Allah’a şirk koşan konular için adakta bulunulmaz.
- Kurban edilecek hayvanın da dinimizce kurbanlık şartlarını karşılıyor olması gerekir.
Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?
Şarta bağlı olarak kesilen adak kurbanı, o şartın gerçekleşmesinin ardından yerine getirilmelidir. Bir olayın gerçekleşmesi üzerine adakta bulunuluyorsa, olayın gerçekleşmesinin ardından verilen söze riayet edilmelidir. Kişinin maddi imkanı el veriyorsa, dileğin gerçekleşmesinin üzerinden çok zaman geçmeden kurbanın kesilmesi gerekmektedir. Ancak durumlar el vermiyorsa daha sonra da kesilebilir.
Örnek vermek gerekirse;
“Bugün fakirlere kurban kesip dağıtacağım”
şeklinde adanan bir kurban, o gün içerisinde yapılamıyorsa farklı bir günde kaza da edilebilir. Adak kurbanını kesmenin belirli bir zaman aralığı yoktur ancak kısa süre içerisinde gerçekleşmesi de makbul olandır.
Adak Kurbanı Yenir mi? Adak Etini Kimler Yiyebilir ve Kimler Yiyemez?
Kurban etinin paylaşımı ve adaklık kurbandan elde edilen etin paylaşımı farklılık gösterir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki adak adayan kişi, kurbanın etinden yiyemez. Bununla beraber annesi, babası, dedesi, ninesi, çocukları, torunları gibi yakınlarıyla paylaşabilirler. Aynı zamanda maddi durumu yerinde olan kişilere de adak etinden verilebilir.
Adak adanan kurbanın eti, sadece kendisine zekat verilen kişilere dağıtılabilir. Bu noktada adak etini yiyebilen kesim; yakın uzak akrabalar, fakirler, yetim olanlar, mazlum coğrafyalarda bulunan muhtaç insanlardır. Öyle ki besin değeri yüksek olan yiyeceklere ulaşmakta ciddi güçlük çeken toplumlara yardım eli olmak çok sevaptır. Adak bağışı yaparak, gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki mazlum insanlara ulaşabilirsiniz.
Adak Kurbanı Yerine Para Verilir mi?
Bir isteğinin gerçekleşmesi sonucunda Allah’a teşekkürünü sunmak için kurban keseceğine dair söz vermek, adak yerine geçer. Bu kişiler, dileğinin gerçekleşmesi halinde adağını yerine getirmeli ve sözünü tutarak kurbanı kesmelidir.
Bu sayede Allah’a yakınlaşması ve kurbandan elde edilen etleri dağıtarak yoksulların yanında olması mümkün hale gelir. Kişilerin söz vermesine rağmen kurban kesmeyip, kurban miktarınca para ile sadaka vermesi, adak borcunu ödediği anlamına gelmez. Adağı olan kişi, kurbanını ya kendisi kesmelidir ya da bağışta bulunarak kesilmesini sağlamalıdır. Aksi halde adağın yerine gelmesi mümkün olmaz.
Adak Kurbanı Bağışı
Adak kurban bağışı, her Müslüman’ın yerine getirebileceği sünnet ibadetlerden biridir. Yılın her döneminde kesilmesi mümkün olan adak, bir şarta bağlandığında, dileğin gerçekleşmesiyle beraber kesilir. Kişiler, kurbanı kendileri kesmek istemeyebilir. Bunun yerine bağış yoluyla da adağınızı yerine getirebilirsiniz.
Adak kurban bağışınızı, derneğimiz aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için web sitemizi ziyaret edebileceğiniz gibi iletişim numaramız üzerinden de bizlere ulaşabilirsiniz. Tüm bağış süreci titizlikle yürütülür ve mesaj yoluyla bilgilendirilirsiniz.