Blog

Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Göz sağlığını korumak veya rahatsızlıktan ötürü zaman zaman göz damlası kullanmak zorunda olabilirsiniz. Göz damlası, doktor kontrolünde verilen ve göz sağlığını korumak için kullanılan bir tür ilaçtır. Kimi zaman düzenli şekilde kullanılması önerilir. Böylelikle göz ve çevresinde oluşan rahatsızlıkları gidermek mümkün olabilir. 

11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle Müslümanlar büyük bir aşkla ibadet eder ve bu ayın en kıymetli ibadeti olan oruç ibadetini yerine getirirler. Oruç tutulmasına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı ilaç kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu ilaçlardan biri de göz damlasıdır. Ramazan ayı içerisinde göz rahatsızlığından dolayı göz damlası kullanan kişiler, göz damlası orucu bozar mı sorusunu araştırmaya başlar. Peki oruçluyken göz damlası kullanılır mı? sorusunun yanıtı nedir?

Ramazan Orucu ve Faziletleri 

Ramazanda Damla Kullanmak Orucu Bozar mı? Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Göz Damlası

Her yıl ramazan dönemi geldiğinde bazı sorular sık sık gündeme gelir. Bu sorulardan biri de ramazanda damla kullanmak orucu bozar mı sorusudur. Müslümanlara farz olan orucun bozulmaması için dikkat edilmesi gerekir. Sağlıksal konulardan dahi olsa ilaç kullanmak, kan vermek, tahlil yaptırmak gibi konuların orucu bozup bozmadığı doğru bir şekilde öğrenilmelidir. 

Bu yıl en çok araştırılan konulardan biri de kulak ve göz damlası orucu bozar mı konusudur. Diyanet’in konu hakkında yaptığı açıklamalardan yola çıkıldığında göz damlasının orucu bozmadığını söylemek mümkündür. Göz damlası ağız yoluyla vücuda girmediği için orucu bozan bir durum değildir. Damla, gözün içine damlatmak suretiyle vücuda girer. 

Damlanın bir kısmı göz kapakları tarafından dışarı atılırken, bir kısmı ise emilir. Gözenekler tarafından emilen damla, gözde tahribata neden olan hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur. Bu nedenle doktor kontrolü gereği göz damlası kullanılır. Orucun sakata girmemesi ve dinimize uygun şekilde tutulması için belirtilen kurallara uygun şekilde hareket edilmelidir. 

Kulak Damlası Orucu Bozar mı?

Ramazan ayının gelmesiyle beraber göz damlasının orucu bozup bozmadığı gibi kulak damlası orucu bozar mı sorusu da merak edilmektedir. Kulak damlası, kulak içinde iltihap oluşmasından dolayı doktor tavsiyesiyle iltihabın giderilmesi için kullanılır. Kulak ve boğaz arasında bulunan kanallar biraz kafa karıştırıcı olmaktadır. 

Kulak damlasının bu kanallar üzerinden boğaza ulaşıp ulaşmayacağı merak edilir. Kulak zarı, boğaza ulaşan kanalları kapattığı için kulak damlasının boğaza gitmesi mümkün değildir. Oruç, temel olarak yeme içme eyleminin sınırlandırılması üzerine kuruludur. Bu manada düşünüldüğünde kulak damlası orucun bozulmasına neden olmaz. 

Ramazan ayı süresince kulak damlası kullanmanız gerekiyorsa, şüphe duymadan kullanabilirsiniz. Kulak sağlığı için önemli olan kulak damlası, orucun bozulmasına neden olmaz. Konuyla ilgili Diyanet tarafından yapılan açıklamalar da orucun bozulmayacağı yönündedir. Diyanet; 

“Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır.”

Orucu Bozan Hal ve Durumlar 

Orucun temel unsuru, yeme içme eylemlerinden ve cinsel birliktelikten uzak durmaktır. Oruçluyken bu alışkanlıkları yapmak, orucun bozulmasına neden olur. Bu nedenle bu gibi durumlardan uzaklaşılmalıdır. Bununla beraber tiryakilik yapan tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesi de orucun bozulmasına neden olur. 

Unutarak yemek yemek orucun bozulmasına neden olur mu sorusu da bu noktada sık sık araştırılmaktadır. Unutarak yemek içmek orucu bozmak. Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.V.); 

“Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Oruç Nasıl Tutulur?

Ramazan ayı, 29 veya 30 gün sürmektedir. Orucu, dinimize uygun şekilde tutmak için bu 30 gün boyunca yeme içme alışkanlıklarımızı değiştirmeli, cinsel ilişki kurallarına uymalı ve haramdan uzak durulmalıdır. Öyle ki Ramazan ayı, nefsi terbiye ayıdır. Bu nedenle nefsi, kötü alışkanlıklara karşı terbiye etmek için kurallara uygun hareket etmek gerekir. 

İmsak vakti sahur yapılarak ezan okunmadan, Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ramazan orucu tutmaya” şeklinde niyet edilip, ezanla beraber oruca başlanır. Akşam ezanıyla beraber oruç açılır ve sahur vaktine kadar yeme içme eylemine devam edilir. Otuz gün boyunca bu şekilde oruç tutulur ve ardından Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle, adeta kutlama yapılır. Bayram vakti de Müslümanlar tarafından en güzel şekilde geçirilir. 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir