Blog

Adak Kurbanı Ne Demek?

Yakın, yakın olmak, yakınlaşmak anlamına gelen “kurb” kelime kökünden gelen Kurban, İslamiyet’e göre “Allah’a yakınlaşmak için kesilen küçük ve büyükbaş hayvan” anlamına gelir. Adak Kurbanı ise, bir dileğin, olayın gerçekleşmesi halinde, Allah’a adak adayacağı konusunda söz verilmesidir. 

Hanefi mezhebinde yer aldığı üzere maddi imkanı yerinde olan kişiler her yıl Kurban Bayramı geldiğinde, küçük veya büyükbaş olmak üzere kurban keserek vacip ibadetini yerine getirir. Kurban Bayramı’nda kesilen kurban, maddi durumu yerinde olan her Müslüman’a vaciptir. Kurban Bayramı dışında kesilen kurbanlar sünnet sayılır. Sünnet sayılan kurbanlar; adak, akika, şükür, sadaka ve nafile kurbanlarıdır. Allah’a yakınlaşmanın en güzel yolundan biri de kurban kesmektir. 

Kurban ibadetinin temelinde Allah’a yakınlaşmak ve teslimiyet duygusunun gösterilmesi için Müslümanlar, dualarının gerçekleşmesiyle beraber adak kurbanı keserler. Adağın kesilmesi, kişinin Allah-ü Teala’ya sunduğu teşekkür, dileğinin gerçekleşmesi karşısında gösterilen sevinç ve mutluluğu ifade eder. Bununla beraber yoksul kimseleri mutlu etmek, sofralarında bir öğün yemek olmak için de kıymetli bir ibadettir. 

Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?

Adak edilen kurbanın ve kurbanı kesecek kişinin sahip olması gereken şartlar vardır. Bu şartları şu şekilde sıralamak mümkündür; 

  • Bir dileğinin gerçekleşmesi için Allah’a dua eden ve gerçekleşmesi halinde kurban keseceğine dair söz verip, buna niyet etmelidir. 
  • Adak adayan kişinin ergenlik çağına ulaşmış ve akli dengesinin yerinde olması gerekir.
  • Adak adayan kişinin maddi imkanlarının kurban kesecek yeterlilikte olması gerekir. 
  • Adak adanan konu, kişiye farz ya da vacip olan ibadetler üzerinden olmamalıdır. 
  • Allah’a şirk koşan, karşı gelen veya haram, günah olan istekler için adak adanmamalıdır. 
  • Kurban edilecek hayvanın, kurbanlık şartlarını yerine getiriyor olması gerekir. 

Bu şartları karşılayan kişi, dileğinin gerçekleşmesi halinde adağını en kısa zamanda yerine getirmelidir. 

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Kurban Bayramı’nda kesilen vacip kurban gibi adak kurbanının belirli bir zaman aralığı yoktur. Ancak kişinin Allah’tan dilediği konu hasıl olduktan sonra, kişi ilk fırsatta adağını kesmesi gerekmektedir. Zamanında kesilen adak kurbanı faziletleri oldukça büyüktür. Herhangi bir şarta bağlı olmayan adaklarda ise hemen kesilmesi gibi bir zorunluluk yoktur, kişi istediği zaman kurbanını kesebilir. 

Adak Kurbanı Bağışlanır mı?

Adak kurbanı, kişiler tarafından kesilebileceği gibi çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla da kesilmesini sağlayabilir. Adak miktarı kadar parayı adak kurbanı niyetiyle kuruma bağışlayarak, adak kurban bağışı yapmış olur. Misdarder olarak bizler de adak kurban bağışınızı, güven ve şeffaflık içerisinde ihtiyacı olan kişilere ulaştırıyoruz. Kurban bağışınızdan elde edilen etler, yurt içi veya yurt dışında bulunan ihtiyaç sahibi kesimlere teslim edilir. 

Adak Kurbanı Kimlerle Paylaşılabilir?

Kurban etinin paylaşım konusu, adak kurbanında farklılık gösterir. Buradaki en önemli detay, adak adayan kişi, adak kurbanının etinden yiyemez; anne, babasına, dedesine, ninesine, torununa, çocuklarına veremez. Bunun yanı sıra maddi imkanları uygun olan kişilere de adak kurbanı etinden verilmez. Maddi durumu uygun olmayan yoksullara, ihtiyaç sahibi kişilere, mazlum coğrafyalardaki fakir kişilere adak eti dağıtılabilir. 

Adak Kurbanı Yerine Para Verilir mi?

Bir dileğin gerçekleşmesi halinde Allah’a şükrünü ve teşekkürünü sunmak için kurban keseceğine dair söz veren kişiye, isteğin gerçekleşmesinin ardından kurban kesmesi vacip olur. Adakta bulunan kişi, kurban kesmeyip veya kestirmeyip, kurban miktarınca para vermek isterse, bu adağını yerine getirdiği anlamına gelmez. Adak niyeti olan kişi, kurbanı ya kendisi kesmeli ya da bağışta bulunmalıdır. 

Adak Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Adak kurban bağışı, adakta bulunan kişilerin kurbanı kendisi kesmek istemediğinde bağışta bulunmasıyla gerçekleşir. Adağınızı bağış yoluyla kesmek için derneğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Web sitemiz üzerinden bağış yapabileceğiniz gibi iletişim kanallarımız üzerinden de çalışma arkadaşlarımızla iletişim kurabilirsiniz. Bağış işlemleriniz titizlikle yürütülür. Güven ve şeffaflık çerçevesinde ilerleyen çalışmalarımızdan her an haberdar edilirsiniz. 

Adak Kurbanının Dinimizdeki Yeri

Bir kişinin, dinen yükümlü olmaması halinde ibadet olarak bir şeyi kendisine vacip kılması manasına gelen adak, yılın her döneminde yerine getirilebilir. Bir diğer şekilde belirtmek gerekirse, bir kişinin sorumlu olmadığı halde farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yerine getireceğine dair Allah-u Teala’ya söz vererek, o ibadeti kendisine borç haline getirmesidir. 

Ahde ve akitlere bağlı kalınarak Allah’a verilen sözün tutulması, büyük sevaptır. Öyle ki herhangi bir sebep olmadan sadece Allah’a itaat etmek ve şükrünü sunmak için adak adanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Adak adayıp, kurbandan elde edilen etin fakir fukaraya dağıtılıp, sofrasında bir öğün yemek olmak büyük sevaptır. Dinimizce adak, paylaşma maneviyatını dolu dolu yaşatan bir ibadettir. 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir