On bir ayın sultanı Ramazan Ayı’nın yaklaşmasıyla Müslümanları bir heyecan kaplar. Bir ay boyunca nefsin terbiyesine yönelik ibadetler yapan kişiler, çeşitli konular hakkında bilgi sahibi olmak ister. Bunların konu başlığı ise orucu bozan ve bozmayan durumlardır. Bu noktada kusmak orucu bozar mı? Ne kadar kusulursa oruç bozulur? gibi sorular sık sık araştırılmaktadır.
Ramazan ayında oruç tutan kişiler tarafından sıklıkla araştırılan konulardan biri de kusmayla orucun bozulup bozulmayacağıdır. Kusmak, kişinin kendi isteği dışında gerçekleşen bir eylem olsa da, konuyla alakalı farklı açıklamalar bulunuyor. Kusma eylemi çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Öyle ki kişi, kimi zaman isteyerek kusarken kimi zamansa istemeden kusmaktadır. Peki bilerek kusmak orucu bozar mı? Ramazan ayı içerisinde oruç tutarken, istemeden kusulması halinde orucun bozulup bozulmadığı kişiler tarafından merak edilir.
Oruç, Kusunca Bozulur mu?
Her anın ibadetle geçirildiği Ramazan ayının faziletleri çok büyüktür. Bu ayın en güzel ibadeti ise oruç tutmak olup, kişiler bu bir ay boyunca oruç ibadetini yerine getirirler. Ancak oruç tutmanın belli kuralları vardır. Bazı durumlarda orucun bozulması mümkün olabilir. Kişilerin orucu bozup bozmadığına dair kararsız kaldığı durumlardan biri kusmaktır. Kusmak genellikle kişilerin istemsizce gerçekleştirdiği bir eylemdir.
Orucu bozan ve zarar bir takım durumlar vardır. Bu nedenle kişiler, orucu sakata girmesin diye orucu bozan durumlar hakkında araştırma yaparlar. Ramazan ayının gelmesiyle en çok sorulan sorulardan biri ise kusma ile ilgilidir. Bu konu hakkında tereddütler vardır. Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? veya az kusmak orucu bozar mı? soruları kafa karıştırmaktadır. Öyle ki istem dışı gerçekleşen kusmalar, orucun bozulmasına yol açmaz. Ancak kişi bilinçli bir şekilde kusarsa o zaman oruç bozulur.
Oruçluyken Kusulursa Ne Yapmak Gerekir?
Oruç tutarken, kusulması halinde kişiler sonrasında ne yapmaları gerektiğini merak ederler. Belirtmek gerekir ki kişi, kendi isteğiyle kusması halinde oruç, o an bozulur. Ardından ise kefaret orucu tutmak gerekir. Ancak kişi istemsiz bir şekilde kusmuşsa, orucu bozulmaz. Burada ayırt edici durum, kişi kusduktan sonra dayanamaz ve su içerse orucunu bozmuş olur. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde de İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226’da, bu durum karşısında kişinin günü gününe kaza orucunu tutması gerektiği belirtilir.
İstemeden Kusunca Oruç Bozulur mu?
Kişiler, oruçlu olduğu anda, istemeden kustuğunda orucunun bozulup bozulmadığını sorgular. Bu gibi durumlarda bilmek gerekir ki istemeden kusuluyorsa, oruç bozulmaz ve iftar saatine kadar tutmaya devam edebilirsiniz. Konuyla ilgili Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25’de şu şekilde açıklama yapmıştır;
“Oruçlu olan kişi, istemeden, kendi hakimiyeti dışınca kusarsa burada oruç bozulmaz ve kaza yapması gerekmez. Eğer kişi kendi rızası ile kustuysa o zaman kaza orucunu yerine getirmelidir.”
Buradan da anlaşılacağı üzere, oruçluyken kussanız dahi orucunuzu tutmaya devam edebilirsiniz. Kusma eylemi sonrasında su ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ise ağzınızı çalkalayarak temizleyebilirsiniz.
Ne Kadar Kusmak Orucu Bozar?
İstem dışı kusmak orucu bozmaz. Ancak ne kadar kusmak orucu bozar konusu da kafaları karıştırır. Öyle ki kişiler, az kusma ile ağız dolusu kusmanın arasında bir fark olduğunu düşünürler. Oruçluyken, kusmanın miktarı önemli değildir. Burada önemli detay kişinin kendi isteğiyle kusup kusmadığıdır. Orucun bozulması için kişinin kusma eylemini kendi isteğiyle yapması gerekir. Aksi halde orucun bozulmasına sebep bir durum söz konusu değildir.
Hangi Durumlarda Oruç Bozulur?
Ramazan ayının gelmesiyle sofralar şenlenir, birlik beraber ortamı oluşur, paylaşma duygusu artar ve Müslümanlar hep birlikte oruç tutarak Allah’a şükreder. Ancak orucun Allah katında kabul edilmesi için dikkat etmesi gereken detaylar vardır. Öyle ki oruç tutmak; dilin, gözün, kalbin, nefsin terbiyesidir. Elini terbiye etmek için haramdan uzak durulmalı, ağzı terbiye etmek için yeme ve içme eylemi belirlenen süre içerisinde bırakılmalı, gözün terbiyesi için ise harama bakılmamalıdır.
Bununla beraber orucu bozan temel unsurlar ise yeme, içme ve cinsel eylemde bulunmaktır. Bu üç eylem, orucun bozulmasına neden olur. Diğer faktörler ise orucun sakatlanmasına neden olur. Bu gibi durumlarda da nafile orucu tutmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle orucun her anına dikkat ederek, dinimize uygun şekilde tutulmalıdır.