Kurban, Allah’ın verdiği nimetlere karşı şükrümüzü sunmak, ona yakınlaşmak ve toplumsal dayanışma bilincini yaşamak için her yıl Kurban Bayramı’nın gelmesiyle yerine getirilen bir ibadettir. Dinimizce nisap miktarda zengin sayılan kişilerin Kurban Bayramı’nda kurban kesmesi vacip sayılan bir ibadet olup, her Müslüman’ın yerine getirmesi şarttır. Allah rızası için dinimizce uygun bir hayvanı kurban etmek, en güzel ibadetlerden biri olup, dünyevi nimetlere karşı şükretmeye vesile olur. Kurban ibadetini yerine getirirken, yanı sıra kurban namazı kılmak da büyük sevaptır.
Kurban kesen kişilerin kurban kesmenin mutluluğunu yaşamak ve ibadet etmek amacıyla Allah rızası için şükür namazı kılarlar. Şükür namazı kılmak zorunlu bir ibadet değildir. Ancak, kurban ibadetinin bir bölümü olup, kılınması büyük sevaptır. Kurban ibadetiyle ilgili pek çok soru gündeme gelip, araştırılırken, şükür namazının nasıl kılınacağı da öğrenilmek istenir. Kurban kestikten sonra şükür namazı nasıl kılınır? sorusunun yanıtını yazımızda bulabileceğiniz gibi kurban ibadeti ile ilgili de bilgiler edinebilirsiniz.
Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır?
Şükür namazı, farz kılınan bir namaz olmayıp, kişiler kendi istekleri halinde kılabilirler. Herhangi bir sebep olmadan kılınan şükür namazının kişiye sevabı çok büyüktür. Şükür namazı kılmanın amacı kişilerin Allah-ü Teala’ya yakınlık göstermesidir. Bunun yanı sıra güzel bir haber alınması, güzel bir olayın yaşanması veya kurban kesmek gibi durumlar karşısında da şükür namazı kılınır. Şükür namazının ne zaman kılınacağı ile ilgili herhangi bir zaman dilimi olmasa da kerahat vakitlerini tercih etmek önemlidir. Kerahat vakitleri dışında da şükür namazı kılınır.
Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
Kurban kestikten sonra namaz kılmak isteyen kişiler, şükür namazı kılarlar. Allah’a şükretmek için kılınan şükür namazı iki rekat şeklinde kılınmaktadır. İki rekat namazın ardından edilebildiği kadar dua edilir, tesbih çekilir ve güzel sözler ile Allah en güzel şekilde şükredilir. Bu nedenle şükür namazı, diğer 5 vakit namaza göre daha uzun sürebilir. Şükür namazının temel amacı adından da anlaşılacağı üzere kalpten Allah’a şükretmektir. Bu nedenle namaza Allah’a şükredilerek başlanır. Namaza niyet ederken kişilerin,
- “Niyet ettim Allah rızası için Şükür namazı kılmaya” demesi yeterlidir.
- Ardından ise “Allahü Ekber” denilerek tekbir alınır ve namaza başlanır. Namaz sonrasında ise “Sübhaneke” okunur, “Euzu Besmele” çekilir ve “Fatiha Suresi” okunur.
- Sonrasında ise bir sure ya da üç ayet miktarınca uzunlukta olan bir ayet okunur.
- Rüku ve secdeye gidilir ve ardından kalkılarak 2. rekata geçilir.
- İkinci rekata başlanırken, “Besmele” çekilerek “Fatiha Suresi” okunur.
- Ardından bir sure ya da üç ayet miktarınca uzunlukta ayet okunur.
- Tekrar rüku ve secdeye gidilir.
- Sonra secdeye oturulur ve sırasında “Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ” duaları okunur.
- En son selam verilerek namaz sonlandırılır.
- Ardından ise bol bol dua edilerek Allah’a şükredilir.
Kurban kesmek Müslümanlar için önemli ibadetlerin başında gelirken, bayram günlerinde yapılan diğer ibadetlerin de sevabı çok büyüktür.
Kurban Bayramı’nda Namaz Kılınır mı? Kurban Namazı
İslam alemi için en önemli günlerden biri olan Kurban Bayramı, tüm Müslümanlar tarafından heyecanla karşılanır. Bayramın gelmesiyle kurban kesen kişiler, ibadet ederek Allah’a yakınlaşır ve bu mübarek günleri en güzel şekilde geçirirler. Bugünlerde kurban kesmenin faziletlerini daha da artırmak için farklı özel bir ibadet yoktur. Ancak şükür namazı kılarak bugüne şükredebilirsiniz.
Allah’a şükretmek için yapılabilecek en güzel ibadetlerden biridir şükür namazı. Kurban kesiminin ardından iki rekat şükür namazı kılmak yeterli olacaktır. Müminlerin, kurban kesiminin daha da faziletli olması adına içten ve samimiyetle kılacağı namazda Allah’a şükrederek ibadetini tamamlamalıdır. Kadın ve erkekler şükür namazı kılabilirler. Bu konuyla ilgili herhangi bir kısıtlama ve kriter bulunmamaktadır.
2024 Kurban Bayramı Ne Zaman?
2024 yılının girmesiyle beraber dini bayramlar hakkında araştırmalar yapılmaya başladı. Bunlardan biri de Kurban Bayramı ne zaman sorusunun yanıtıdır. Peki 2024 Kurban Bayramı ne zamandır?
- Kurban Bayramı Arifesi- 15 Haziran Cumartesi
- Kurban Bayramı 1. Gün – 16 Haziran Pazar
- Kurban Bayramı 2.Gün- 17 Haziran Pazartesi
- Kurban Bayramı 3.Gün- 18 Haziran Salı
- Kurban Bayramı 4. Gün- 19 Haziran Çarşamba
Dört gün süren Kurban Bayramı’nın her günü ibadetle ve Allah’a şükrederek geçirilmelidir. Böylece bayram günleri en güzel şekilde ihya edilmiş olacaktır.