11 Mart Pazartesi günü başlayacak olan Ramazan Ayı, 12 ayın en kıymetlisi, en sultanlısı olarak nitelendirilir. Ramazan-ı Şerif Ayı öyle bir aydır ki, başı rahmet dolu, ortası mağfiret, son günleri ise cehennem azabından kurtuluştur. Allah-u Teala’nın rahmeti bu ayla beraber tüm kainatı kuşatır.
Rahmeti ve fazileti bol bir zaman dilimi olup, kulların bu ayda bir daha yapmamak üzere tövbe ve istiğfar etmesi önemlidir. Ramazan ayının önemi, Müslümanlar için çok büyük olup, her gün oruç tutarak, namaz kılarak, zikir getirerek, tevbe ederek ibadet edilmelidir. Bu ayda yapılan her bir ibadetin sevabı, önceki aylardan daha büyüktür. Allah’ın kullarına kapılarını sonsuz açtığı Ramazan-ı Şerif Ayı, bereket, bolluk ve paylaşım ayıdır.
Ramazan-ı Ayı Faziletleri
Ramazan faziletleri, her aydan daha fazla olup, kulların bu ayı ibadetle geçirmesi çok önemlidir. Her aydan daha kıymetlisi Ramazan-ı Şerif Ayı’dır. Allah-u Teala, Ramazan Ayı’nı, oruç tutarak, kötülüklere sırt çevirerek, yediğini paylaşarak, sevap işleyerek geçiren kullarını cehennem azabından koruyacağını bildirir. İmam-ı Rabbani konuyla şöyle buyuruyor:
“Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farz gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.”
Ramazan-ı Şerif Ayı, her aydan daha şereflidir. Bu ay içerisinde yapılan her bir ibadet, her aydan daha da sevaptır. Öyle ki bu ay boyunca iftar yemeği verenin günahları affolur, cehennem azabından korunur. Müminleri günahlardan arındıran mübarek Ramazan-ı Şerif Ayı, sevap kazanma, Allah’a yakınlaşma Ayı’dır. Allah-ü Teala’ya ibadet edilirken aynı zamanda Peygamber Efendimizin sünnetleri de yerine getirilmelidir. Bol bol dua etmek, yoksullara yardım etmek, aç olan kişilere doyurmak, sadaka vermek en hikmetli ibadetler arasında yer alır.
Ramazan-ı Şerif Ayı’nda Oruç Nasıl Tutulur?
Ramazan Ayı’nda oruç tutmak, diğer aylarda tutulan oruçtan çok daha sevaptır. Oruç tutmanın manen faydalı olabilmesi için, beden ve ruh birlikteliğini oluşturmak gerekir. Şöyle ki, beden oruç ibadetini yerine getirirken, kalp, nefis ve vücudun her yeri de oruç tutmalıdır. Öyle ki bu ayda haram ve mekruhtan uzak durularak yaşanılmalıdır. Orucun temel olarak amacı da Allah-u Teala’nın emir ve yasaklarına karşı hassas davranmak ve uzak durmaktır.
Bu nedendendir ki özellikle Ramazan-ı Şerif Ayı içerisinde iftira, dedikodu, yalan konuşmak, gıybet gibi kötü davranışlardan kaçınılması gerekir. Aynı zamanda kötü olarak kabul edilen, küfür, kavga, hak yemek gibi alışkanlıklardan da vazgeçilmelidir. Oruç tutan kişilerin, kendilerine yapılan kötü davranışlara karşı sukunetle cevap vermeli ve muhakeme yapmalıdır. Cenap-ı Hak, bu şekilde tutulmayan oruçtan razı olmadığını bildirir. Kötü alışkanlıklardan uzak kalmadan tutulan oruç, oruç borcunu yerine getirilmesini sağlar ancak bu ibadetin faziletlerinden ise mahrum kalınır.
Oruç tutmanın gayesinin, vücuda işkence etmemek olduğunu bilmek gerekir. Ayetlerde şöyle buyurulur:
“Allah size kolay diler, zorluk dilemez.”
Oruç ibadeti yerine getirilirken, sahura kalkmak ve iftar vaktinde acele etmek yemek yemek uygun görülür. Aktarıldığı üzere, oruç tutmak, Allah’a karşı kulluk görevini yerine getirmek, nefsi terbiye etmek ve insanları bu konuda geliştirerek Rabb’in razı olacağı bir süreç geçirmektir.
Ramazan Ayında Çekilecek Tesbihler
Ramazan-ı Şerif ayı ibadet ayıdır, zikir ayıdır. Ramazan ayının önemi, her ayından daha büyük olup, müminler bu ayın her anını ibadetle geçirmelidir. Ramazan-ı Şerif Ayı’nda yapılan zikirlerin sevabı çok büyüktür. Ramazan ayında hangi zikirler edilmelidir;
1 ve 10. günler arasında, 100 kere Ya Erhamerrahim zikri çekilmelidir. Bu zikrin anlamı, “ey iman edenlerin en merhametlisi” şeklindedir.
11 ve 20. günler arasında 100 kere Ya Gaffarez Zünü denilmelidir. Bu zikrin anlamı, “ey günahları bağışlayan” şeklindedir.
21 ve 30. günler arasında ise 100 kere Ya Atikarrikab zikri çekilir. Bu zikrin anlamı ise, “ey iyileri koruyan” şeklindedir.
Bu zikirlerin yanı sıra Allah’ın adlarını anmak, salavat getirmek, şükür bildirmek sevapların en büyüğüdür. Pek çok ayette ve hadiste, Ramazan-ı Şerif Ayı içerisinde kulların ibadet dolu günler geçirmesi aktarılır.
Peygamber Efendimiz Ramazan Ayı’nda Nasıl Dua Ederdi?
Ramazan-ı Şerif Ayı’nda kullar ibadet ederken Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) nasıl ibadet ettiğini merak eder. Ramazan Ayı içerisinde Efendimiz şu şekilde dua edermiş:
“Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah’ımız, bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle. Amin.”
Orucunu açarken ise;
“Allahümme leke sumtu ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkıke eftartü ve savme’l-gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirli ma kaddemtü ve ma ahhartü” şeklinde dua eder. Manası ise şu şekilde açıklanıyor; “Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.”