Blog

Nafile Kurbanı Nedir?

Müslümanların Allah’a kulluğunu ve şükrünü gösterdiği başlıca ibadetlerden biri de kurban kesmektir. Kurban ibadeti vacip kurban ve nafile kurbanı olarak ikiye ayrılır. Maddi imkanı yeterli olan Müslümanların, her Kurban Bayramı’nda vacip olan kurbanı kesmesi gerekir. Nafile kurban kesmek ise herhangi bir mükellefiyeti olmadığı için kişi tercih ettiği takdirde kesilir. 

Kurban kesmek, Allah’a şükretmek, varlığına inancımızı göstermek ve sunduğu nimetler için teşekkürlerimizi sunmak için yapılan bir ibadettir. Dinimizin belirttiği kurallar doğrultusunda kesilen kurbanın fazileti çok büyüktür. Allah’a yaklaşmanın en kıymetli yollarından biri olan bu ibadet, en güzel paylaşma örneklerinden biridir de. Kurbandan elde edilen etlerin yardıma ihtiyacı olan kişilerle paylaşılması, dinimizin gereklerinden biridir. 

Nafile Ne Demek?

Nafile Kurbanı

İslami manada nafile; bir kişinin yapmakla yükümlü olmadığı halde Allah rızası için yaptığı ibadete denir. Farz olan ibadetlerin yanı sıra fark olunmayan ibadetlerin yapılması nafile olarak değerlendirilir. Öyle ki beş vakit namaz dışında kılınan namaz, Ramazan Ayı dışında tutulan oruçlar ve Kurban Bayramı’nın haricinde kesilen kurbanlar nafile ibadetler olarak değerlendirilir. Nafile ibadetlerin yapılmasında herhangi bir zorunluluk yoktur. Ancak yapılması karşısında faziletleri de çok büyüktür. 

Nafile kurbanı nedir sorusunun yanıtı ise; kesilmesi için herhangi bir mükellefiyet ve mecburiyetin olmaması ve vacip olan kurbanın dışında kesilen kurbana da nafile kurbanı denir. Allah-u Teala’ya şükretmek niyetiyle kesilen bu kurbanlar, kesilme niyetine göre farklılık gösterir. Bu noktada farklı nafile ibadetleri bulunur. 

Nafile Kurban Çeşitleri Nelerdir?

Nafile kurbanı çeşitleri, kurban kesimi yapacak kişinin niyetine bağlı olarak farklılaşır. Müslümanların, Allah’a şükrünü sunmak için en yaygın olarak tercih ettikleri kurban çeşitleri, nafile kurbanları arasında yer alır. Bu kurban çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Şifa Kurbanı: Hastalıklara karşı Allah’tan şifa isteme, sağlığa geri kavuşmak için Allah’a dua niyetiyle kesilir. 
  • Adak Kurbanı: Gerçekleşmesi istenen bir olayın gerçekleşmesine bağlı olarak kesilen kurban çeşididir. Kişiler, kurban keseceklerine dair adakta bulunduysa, olayın gerçekleşmesi karşısında adağını yerine getirmelidir. 
  • Akika Kurbanı: Yeni doğan bebeklerin sağlıklı, sıhhatli büyümesi ve Allah’a layık bir kul olması adına kesilir. 
  • Şükür Kurbanı: Müslümanların, Allah’a kulluğunu ve şükrünü göstermesi amacıyla kesilen kurbandır. 

Nafile Kurban Ne Zaman Kesilir?

Nafile olan kurbanın kesilmesi için belirli bir zaman dilimi yoktur. Vacip olan kurbanın Kurban Bayramı döneminde kesilmesi gerekir. Bu kurban için bu şekilde bir zaman dilimi olmayıp, yılın her döneminde kesilmesi mümkündür. 

Nafile Kurban Nasıl Kesilir?

Nafile kurbanı kesmek isteyen kişiler, kurban kesim işlemlerini kendileri yapabiliyorsa yapması makbul olandır. Kurban kesme işlemlerini yapamayan kişiler ise, nafile kurbanı kesmek konusunda bilgisi olan birine başvurabilir. Bunun yanı sıra kurban bağışında bulunup, vekalet vererek kesim işlemlerini gerçekleştirebilirler. 

Nafile Kurbanı Şartları Nelerdir?

Nafile kurbanı için seçilecek olan kurbanın ve kurban kesecek kişinin sahip olması gereken şartlar vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür; 

  • Nafile kurbanı kesmek isteyen kişinin ergenlik çağına ulaşmış ve akli dengesi yerinde olmalıdır. 
  • Buna niyet eden kişinin maddi imkanları yeterli olmalıdır. 
  • Kurban edilecek hayvanın kurbanlık şartlarını karşılıyor olması gerekir. 
  • Kesim işlemine geçildiğinde besleme ve dualarla birlikte başlanmalıdır. 

Kurban miktarınca parayı kurban niyetiyle de olsa herhangi bir hayır kurumuna bağışlamak nafile kurbanı olarak değerlendirilmez. Bu sadaka olarak geçerlidir. Nafile kurbanının kabul görmesi için kurbanlık bir hayvanın kesilmesi şarttır. Niyet eden kişi, kurbanı kendisi kesemiyorsa da başka bir kişiye veya kuruma vekalet vererek kurban kesimini gerçekleştirebilir. 

Nafile Kurbanını Kimler Yiyebilir?

Bu kurbanı kesen kişi ile beraber herkes kurban etinden yiyebilir. Nafile olan kurbanlar arasında yer alan adak kurbanının etini kesen kişinin yani adak adayan kişinin kurban etini yemesi uygun görülmemiştir yese yediği et kadar sadaka vermesi gerekir. Diğer nafile olan akika, sadaka, şifa ve şükür kurbanlarının etinden ise herkes faydalanabilir. Ancak paylaşmanın en güzel örneklerinden biri olan kurban eti dağıtımı, çok daha makbul olan bir eylemdir. 

Nafile Kurbanı Bağışı Nasıl Yapılır?

Nafile kurbanınızı kendiniz kesemiyorsanız veya bağışlamak istiyorsanız genel merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz. İhtiyaç sahibi kişilere sizler adına kurbanlarınızı iletiyor, sofralarında bir lokma et, yüzlerinde bir dolu tebessüm oluyoruz. Nafile kurban bağışı için iletişim numaramız üzerinden bizlerle iletişime geçerek, gerekli adımları atabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir