Akıl sağlığı yerinde olan her Müslüman’a vacip olan ibadetlerden biri olan kurban kesimi, Kurban Bayramı’nın gelmesiyle beraber gerçekleşir. Kurban Bayramı’nda, Allah’a şükür sunmak ve kulluğu göstermek için uygun bir hayvan kurban edilir. 2024 Kurban Bayramı ne zaman? sorusu yeni yıla girmemizle beraber sık sık araştırılıyor.
2024 Kurban Bayramı ne zaman?
2024 15 Haziran Cumartesi günü arefe günü olarak denk gelirken, bayram dört gün boyunca devam edecek. 16 – 17 – 18 – 19 Haziran günlerinde Kurban Bayramı idrak edilir.
Kurban Bayramı Nedir?
Hz. İbrahim’in (a.s), güçlü inancı sonucunda yapmış olduğu fedakarlığın, tüm Müslüman alemi tarafından hatırlanması ve kutlanmasına Kurban Bayramı denir. Kurban Bayramı, Hicri takvimin 12. ayı olan Zihicce Ayı’nın 10. gününde gerçekleşir. Tüm Müslümanların heyecanla geçirdiği bayram günleri, bolluğu bereketi simgeler. Bu kutlu günde Müslümanlar, Hz. İbrahim’in (a.s) yapmış olduğu fedakarlığa karşı minnet duygusunu sunmak için koyun, keçi, inek veya deve kurban ederler.
Dinimizde her yıl kutlanan iki bayram vardır. Bunlardan biri Ramazan Bayramı, diğeri ise Kurban Bayramı’dır. Her iki bayramında faziletleri çok büyüktür. Hz. Muhammed’in (s.a.v) belirttiği üzere;
“Şüphesiz Allah size, o iki günün yerine daha hayırlı olan iki bayramı: ‘Kurban Bayramı’ ile ‘Ramazan Bayramı’nı’ vermiştir.’” (Nesai: 1556)
Peygamber Efendimiz, bir diğer hadisinde ise;
“İki vakitte oruç tutulamaz, birisi Ramazan Bayramı ve diğeri Kurban Bayramı’dır.” (Sahih Buhari: 1995) buyurmuştur.
Buna göre bayram günlerinde oruç tutulmaz.
Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?
Hicretin ikinci yılında ortaya çıkan Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı? Kurban ibadetinin başlangıcı Hz. İbrahim (a.s) ve oğluna dayanır. Hz. İbrahim(a.s), bir gün uyurken, rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini görür. Bu rüya üzerine Mekke’ye gider ve oğlunu annesinin yanında görür. Oğlunu alır ve evde uzağa gider. Yolda giderken şeytan insan kılığında Hz. İbrahim(a.s)’e görünür ve Allah’ın bu emrini yerine getirmemesi için Hz. İbrahim(a.s)’in aklına girmeye çalışır. Ancak Hz. İbrahim(a.s) bu oyuna gelmez.
Sonrasında oğluna; “Ben seni rüyamda Allah için kurban ediyordum.” diyerek rüyasını anlatır. Oğlu ise bu durum karşısında babasına;
“Babacığım! Sana buyurulanı yap; inşaallah beni sabredenlerden biri olarak bulacaksın. (Sâffât Suresi, 102. Ayet) Beni kurban etmek istediğin zaman, beni iple sıkıca bağla ki benden sana karşı, bir şey isabet edip de ecrim eksilmesin. Hem sen beni boğazlamak için yatırdığın zaman, yüzükoyun yatır, alnımı yere getir. Çünkü yüzüme bakınca kalbin incelir ve bu durumun Allah’ın sana emrettiği şeyi yerine getirmene engel olabileceğinden korkarım!” diye cevap verir.
Bunun üzerine Hz. İbrahim(a.s), oğlunu Allah için kurban edecekken,
“Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın kurbanlık, onu boğazla!” (Sâffât Suresi, 105. Ayet) diyerek Allah-u Teala tarafından bir koç gönderilir.
Kurban Bayramı’nın ortaya çıkışı bu olayla beraber olmuştur. Böylelikle her yıl Müslümanlar, Hz. İbrahim(a.s)’in bu fedakarlığına karşı Allah’ kulluğunu göstermek ve yoksullarla elindekini paylaşmak için kurban ibadetini yerine getirir.
Bayram Namazı Nedir?
Yılda iki kere kılınan bayram namazı, Müslümanların bayram gelmesiyle cami de sabah ezanıyla bir araya gelip kıldığı namazdır. Bayram namazı camide, cemaatle kılınması büyük sevaptır. Namazın yanı sıra o gün verilen hutbe de en az namaz kadar kıymetlidir. Bu nedenlerdendir ki, bayram günlerinde camide bir araya gelinmelidir. Güneşin ufuktan üç metreye kadar yükselmesiyle başlayan Bayram Namazı, güneş tepeye ulaşana kadar devam eder.
Ancak gün doğumuyla beraber kılınması çok daha faziletlidir. İki rekat şeklinde kılınan namaz, yedi kez tekbir getirilerek kılınır. Namazın geri kalan kısımları ise günlük kılınan namazlar gibidir. Namazın bitiminde hutbe verilir. Bu hutbeyi dinlemek sünnettir. Aynı zamanda sevabı da çok büyüktür. Namazın ve hutbenin tamamlanmasının ardından Müslümanlar, birbirine “Hayırlı Bayramlar” dileyerek bayramlaşırlar.
Kurban Kesmenin Kuralları Nelerdir?
Kurban Bayramı’nın en güzel özelliklerinden biri paylaşma maneviyatını en güzel şekilde yaşamaktır. Kesilen kurbanlardan elde edilen etlerin tamamının veya bir kısmının yoksul kişilere dağıtılmasıdır.
- Kurban Bayramı’nda kesilen kurban, sadece belirli tarihler arasında kesilmektedir. Bayram’ın bitmesiyle kesilen kurbanın geçerliliği yoktur.
- Kesilecek kurbanın İslamiyet’te belirtilen şartlara uygun olması gerekir. Deve, sığır, koyun veya keçi cinsinden bir hayvan kurban edilir.
- Koyun ve keçi kesiliyorsa tek bir hane tarafından kesilebilir, bu yeterlidir. Ancak büyükbaş yani deve veya inek kesiliyorsa yedi kişiye kadar ortak girilebilir.
- Kurban kesilecek hayvanın yetişkin düzeyde olması ve İslami şartları taşıyor olması gerekir.
- Keçi en az bir yaşında, koyun en az altı aylık, inek, öküz en az iki yaşında, deve ise en az beş yaşında olması gerekir.
- Kurban edilecek hayvanın sağlığının yerinde olması gerekir.
- Kurban kesmek isteyen kişinin aklında tek bir niyet olmalıdır. Bu da, Allah’ın rızasını almaktır.
- Kurban kesecek olan kişi eğer yapabiliyorsa kurbanı kendisi kesmelidir. Kesemiyorsa da vekalet vererek kesebilen birine kestirmelidir, hayvana uygunsuz davranılmamalıdır.
- Kurban kesimi sırasında Allah’ın adı zikredilir ve tekbir getirilir.
- Kurbandan elde edilen etin, üçte biri kesen kişiye, kalanın üçte biri akraba ve komşulara, kalan üçte bir ise fakir fukaraya dağıtılmalıdır.