Kurban İbadeti Nedir ve Nasıl Yapılmalıdır? Allah-ü Teala’ya duyulan iman ile Allah yolunda gerçekleştirilen ibadetin temelinde Allah’a yakınlaşma, onun rahmetine ulaşma amacı bulunmaktadır. Kurban ibadeti de bu amaca aracılık eden ibadetlerden biri olup, maddi imkanları yerinde olan her Müslümanların yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Kurban, kelime anlamı olarak Arapça’da, yakın olmak, yakınlaşmak, Allah’ın rahmetini kazanmak anlamına gelmektedir.
Kurbana Mani Olan Kusurlar Nelerdir?
İslamiyet’te kurban ibadeti, Allah’a yakınlaşmak, onun rızasını kazanmak ve vermiş olduğu nimetlere şükretmek amacıyla belirlenen İslami şartlara uygun olarak hayvan kesmek anlamına gelir. Bu amaçlar doğrultusunda kesilen hayvanlara kurban denir. Her yıl Kurban Bayramı’nın gelmesiyle beraber, dinen zengin görülen kişiler vacip kurban denilen ibadeti yerine getirirler. Kurban etinin bir kısmını kendileri tüketir bir kısmını ise ihtiyaç sahiplerine dağıtarak toplumsal yardımlaşmanın bir parçası olurlar.
Kurban İbadetinin Dini Hükmü Nedir? Kurban İbadeti Nedir?
Kulların, verdiği nimetler karşısında Allah’a şükretmesinin, teşekkür etmesinin ve Allah-ü Teala’ya karşı duyduğu sevgi ve saygının gösterilmesindeki en önemli yol ibadettir. İslamiyet’te ibadet etmek için birçok yol vardır. Kurban ibadeti de bunlardan biri olup, Allah’a yakınlaşmak için en güzel yollardan biridir.
Kur’an-ı Kerim’de:
“Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet/kulluk edin ki sakınıp korunabilesiniz. (2/Bakara 21)
(Yine) de ki: “Rabbim adaleti emretti. Her secde yerinde yüzlerinizi doğrultun ve dininizi yalnızca O’na halis kılarak O’na dua edin. Sizi ilk yaratan O olduğu gibi (yine O’na) döneceksiniz.” (7/A’râf 29)”
Ayetlerle kurban ibadetinin önemi vurgulanırken, hadislere bakıldığında da, Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur:
“Allah meleklere karşı ibadet eden genci över ve şöyle der: ‘Bakın şu kuluma, nasıl da benim için kendi istek ve arzularını bırakmıştır.’”
Nu’mân b. Beşîr (r.a) ‘in rivayetine göre Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Şüphesiz dua tam bir ibadettir.” Sonra da şu ayeti okudu: “Rabb’iniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler, aşağılanmış olarak cehenneme gireceklerdir.”
İbadet etmenin son derece önemli olduğu dinimizde, ibadet etmenin pek çok yolu vardır. Allah-ü Teala’nın yolunda ibadet etmenin yollarından biri de kurban kesmektir. Her yıl Kurban Bayramı’nın gelmesiyle yapılan kurban kesme ibadeti, hem maddi hem de manevi olarak yapılan bir ibadettir. Kurban kesmenin faziletlerinden kişiler faydalandığı gibi kurban etlerinin dağıtılmasıyla ihtiyaç sahipleri de bu ibadetten faydalanmış olurlar.
Hangi Hayvanlar Kurban Olarak Kesilmez?
Dinimizde önemli ibadetler arasında yer alan kurban kesme ibadetinin, dinimize uygun eksiksiz ve tam anlamıyla yerine getirilebilmesi için ayetler, hadisler ve sünnet ile belirlenen şartlara uygun hareket edilir. Belirlenen bu şartlar sayesinde hangi hayvanların kurban edileceği, hangi hayvanların kurban edilmeyeceği, kurban kesilirken uyulması gereken kurallar, hangi kurban çeşidinin ne zaman kesileceği gibi konular İslami şartlara uygun şekilde düzenlenmiştir.
Söz konusu bu bilgiler ışığında dinimize göre koyun, keçi, sığır, manda ve deve dışında kalan hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Aynı zamanda bu hayvanların kurban olarak kesilmesi için de bir takım şartlar vardır. Buna göre kurban ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise kurban edilmesi için beş yaşında olması gerekir. Bir diğer önemli husus ise kurban edilecek olan hayvanın tamamen sağlıklı ve uzuvlarının yerinde olması gerekir. Bu nedenle kurban edilecek derecede hasta, zayıf, bir veya iki gözü kör, boynuzlarından biri veya ikisi kırık, dili, kuyruğu, kulakları gibi herhangi bir uzvunun eksik olması halinde o hayvanın kurban edilmesi uygun değildir.
Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?
Dinimizde kurban edilecek hayvanın sahip olması gereken unsurlar varken, kurban kesecek kişinin de bir takım şartları yerine getiriyor olması gerekir. Bir Müslümanın kurban ibadetini yerine getirebilmesi için öncelikle ergenlik çağına ulaşmış, akıl sağlığının yerinde ve dinen zengin kabul edilmesi gerekir. Bu şartları yerine getiren her Müslüman, kurban ibadetini yerine getirmekle yükümlüdür.
Kurban ibadetini kişiler kendileri yerine getirebildiği gibi vekalet yoluyla da kurban kesimi yaptırabilirler. İster vacip kurban ister yıl boyu kesilmesi uygun olan nafile kurban ibadetini Mis Darüsselam Derneği aracılığıyla yerine getirebilirsiniz. Böylece Afrika bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine, kurban ibadetiyle ulaşabilirsiniz. Online bağış yoluyla kurban ibadetini yerine getirmek isterseniz web sayfamız üzerinden kurban miktarınca bağışta bulunabilirsiniz.