Blog

Kurban Eti Nasıl Pay Edilir?

kurban eti nasıl pay edilir?

Kurban ibadeti, hem kişilerin hem de ihtiyaç sahiplerinin faydalandığı bir ibadettir. Müslümanlar, kurban ibadetini yerine getirmesinin ardından kurban etlerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmalıdır. Kurban eti, ne kadar çok kişiye dağıtılırsa o kadar çok bereketli olur. Kurban etinin dağıtımı ile ilgili kişilerin kafasında bir takım sorular vardır. Bunlar arasında kurban eti nasıl pay edilir? sorusu gelmektedir. Kurban eti dağıtımı nasıl yapılmalıdır sorusunun yanıtı şu şekildedir;

  • Kurbanlık etin 3 bölüme ayrılması önerilmiştir.
  • 3 bölümden 2 bölümü evin dışındakiler için,
  • Kalan 1 bölümü ise ev halkı için ayrılmalıdır.

Kurban eti nasıl pay edilir?

Aile üyeleri dışında kalan kalan kişilere ayrılan 2 bölümlük kurban payı, ihtiyaç sahibi olan insanlar ve komşular için ayrılır. Kurban Bayramı’nın en güzel yanlarından biri de kardeşlik ve birlik duygusunun yaşanmasıdır. Her evde besin değeri yüksek gıda olan et pişmesi önemli bir huzurdur. Kurban etleri dağıtılırken, yoksul ve ihtiyaç sahibi kişilere etlerin yenilebilir ve uygun kısımlarının verilmesi uygundur. Bunun yanı sıra etlerin tartışmadan ve gönülden geldiği miktarda dağıtılmalıdır. Kurbanın kesilmesinin ardından hayvan, kurban ortakları arasında eşit şekilde pay edilmelidir. Kurban ortaklarına hak geçmemesi adına hayvanın her bölümünden aynı miktarda et verilmelidir. Kurban etinin dağıtımı ile ilgili hadis ve ayetler kurbanın bereketini ortaya koyar. Bunlar şu şekildedir; 

Kurban Eti Nasıl Pay Edilir?

Kurban Eti Nasıl Pay Edilir?

“Siz de onların (kesilen kurbanların) etinden hem kendiniz yiyin, hem de yoksula ve fakire yedirin.” Hacc Suresi 34. Ayet

Kurban eti dağıtımı Din İşleri Yüksek Kurulu resmi açıklaması şu şekildedir:

Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.

Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).”

Kurban Eti Kaç Kişiye Dağıtılır, Kaça Bölünür?

Kurban Eti Nasıl Pay Edilir?

Kurban Eti Nasıl Pay Edilir?

Kurban etinin kaça bölüneceği ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekildedir;

“Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).”

Kurban Eti Kimlere Verilir?

Kurban kesiminin ardından hak sahiplerinin kendilerine ayırdığı et dışında, dağıtılacak olan etlerin kimlere dağıtılacağı merak konusudur. Peki kurban eti kimlere verilir?

  • Yoksul ve İhtiyaç Sahipleri
    İslami olarak kurban etleri öncelikle yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılması uygun görülür. Kurban edilen hayvanın derisi veya kemikleri, kişilere gelir sağlayacak ise bu durum caiz değildir. Kurbanın derisinin ve kullanılmayacak olan diğer kısımlarının hayır kurumlarına verilmesi dinen uygun olandır. İslamiyet’te kurban ibadeti temelinde sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı barındırır. Bu nedenle, kurbandan elde edilen etler öncelikle ihtiyaç sahibi olan kişilere dağıtılmalıdır. İhtiyaç sahibi olan insanlari genellikle toplumda düşük gelirli ve maddi desteğe ihtiyacı olan kişilerdir. Bu nedenle bazı dini günlerde destek olunması önemlidir.
  • Akraba ve Komşular
    Kurbandan elde edilen etlerin bir kısmı, akraba ve komşulara dağıtılır. Bu temel olarak nedeni, sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi, sevgi ve dayanışma içerisinde hareket edilmesidir. 
  • Aile, Çocuklar ve Ev Halkı
    Kurbandan elde edilen etlerin bir kısmı, kurbanı kesen ailenin, kendi ihtiyaçları ve tüketimi de düşünülmelidir. Bu nedenle öncelikle aile içinde kalacak miktar hesaplanmalıdır. 

Kurban Eti Kimlere Verilmez?

Kurban etinin kimlere verileceği konusunun netlik kazanmasının ardından, kurban eti kimlere verilmez sorusu da sıklıkla araştırılır. kurban etini satıp, gelir sağlayacak olan kişilere kurban eti verilmez. Din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın kurban etinin dağıtılmasının faziletleri çok büyüktür. Yalnızca Kurban Bayramı’nda değil, yıl boyu kesilmesi mümkün olan nafile kurban etleri de ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir.

Kurban Kesene Kurban Eti Verilir Mi?

Kurban ibadetinin temelinde sosyal yardımlaşma yer alıyor. Bu nedenle kurban kestikten sonra yoksul ve yardıma muhtaç kişiler öncelikli olarak düşünülmelidir. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanın bir kısmı, sadaka, akika, şükür, adak gibi nafile kurbanlarında ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan kurban eti açıklamasına göre et, 3 bölüme ayrılmalıdır. 

Bir bölümü, kurban kesemeyen yoksullara, bir kısmı akraba, komşu ve tanıdıklara, kalan kısım ise ev halkına ayrılmalıdır. Kurban kesen kişiler, zaten belirli bir maddi güce sahiptir. Bu kişiler kurban eti yiyebilecekleri için kurban eti verilmesi uygun değildir. Kurban eti dağıtırken, et tüketemeyen ihtiyaç sahiplerine öncelik vermek daha doğru olacaktır. 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir