Ramazan Ayı, geldiğinde yapılan önemli ibadetlerden biridir Fitre Bağışı. Ramazan’ın manevi atmosferinden faydalanmak ve daha da önemlisi Allah-ü Teala’nın rızasını kazanmak için Fitre verilir. Arapça’da anlamı “sadaka fıtr” şeklindedir. Zamanla Türkçe’ye fitre olarak geçmiştir. Ramazan ayının bereketinden faydalanmak için her günü ibadetle geçirmek önemlidir.
Ramazan paylaşma ayı olarak da değerlendirilir. Öyle ki elinde olanı paylaşmak, aynı sofrada buluşmak ve Allah’ın verdiği nimetlerden birlik içerisinde faydalanmak Ramazan’ın en güzel ibadetlerindendir. Ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahiplerine verilen sadakaya fitre denir.
Kimler Fitre Verir?
Her Müslüman, maddi durumu iyi olması halinde fitre verebilir. Fitre verecek kişilerin sahip olması gereken mali güç ile ilgili farklı görüşler vardır. Ramazan Bayramı’na ulaşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman kendisi ve hanesi içerisinde kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdür.
Fitre vermek ile yükümlü olmak için sahip olunan malın artıcı ve üzerinden bir kameri yıl geçmiş olmasına gerek yoktur. Kişi, ergenlik çağına ulaşmamış ve akli dengesi yerinde olmayan çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra anne babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre vermekle yükümlü değildir.
Fitre Kimlere Verilmez?
Fitrenin temel amacı yoksul ve ihtiyaç sahiplerine destek olmaktır. Bu manada kimlere fitre verilmez ve kimlere fitre bağışı yapılmaz? Eşler kendi aralarında fitre alışverişi yapamazlar. Bunun yanı sıra anne, baba, nine, çocuk, torun ve onları çocuklarına fitre verilmesi uygun değildir. Zengin sayılacak düzeydeki kişilere fitre bağışı yapılmaz. Eğer bir kişi mal varlığını saklıyor veya kişinin zengin olduğunu bilmeden fitre veriyorsanız, fitrenizin sevabı geçerlidir. Fitre veren kişi bu durumdan sorumlu değildir.
Fitre Bağışının Amacı
Fitre vermenin temel amacı, ihtiyaç sahibi olan kişilerin, bayram günlerinde ihtiyaçlarını karşılamasına destek olmaktır. Bayram günleri, her Müslüman’ın sevgiyle, birlikte geçirdiği, Allah’a yakınlaşmanın en mümkün olduğu zaman dilimlerindendir. Bu güzelliklerden toplumun her kesiminin faydalanması, kısmende olsa ihtiyaçların giderilmesi ve bayram günlerinin maneviyat açısından en verimli şekilde geçirilmesi için fitre ibadeti önemlidir.
Fitre sadakasını verirken mümkün olduğunca fazla insana yardım etmeliyiz. Bunu maksat ile fitre miktarı asgari ölçüde tutulmuş olup, her ihtiyaç sahibine ulaşılması amaçlanmıştır. Müslümanlara vacip kılınan fitre ibadetini yerine getirmek için bağış yolunu da tercih edebilirsiniz. Böylelikle tanımadığınız ancak yardıma ihtiyacı olan kişilere de ulaşmak mümkün olacaktır.
Fitre Ne Zaman Verilir?
Dinimiz gereğince erkek, kadın her Müslüman’ın fıtır sadakasını vermesi gerekir. Konuyla ilgili hadis-i şerifler ve sahabe uygulamaları, fitre vermenin vaktinin bayramın birinci günü sabah namazı ile bayram namazı arası olduğunu gösterir.
Ancak yoksul ve ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla fitrenin bayramdan birkaç gün önce verilmesinin daha da uygun olacağını aktarılır. Fakihlerin bildirdiğine göre fitrenin bayramdan sonraya bırakılması mekruh sayılmaktadır. Misdarder olarak fitre bağışını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Toplanan tüm bağışlar, gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki ihtiyaç sahipleri için değerlendirilmektedir.
Yurt Dışında Yaşayan Kişi Fitresini Neye Göre Verir?
Geçim standartları, ülkelere ve bölgelere göre değişir. Bu nedenle fıtır sadakası verecek olan kişilerin, kendi yaşadığı bölgeye göre tespit edilen miktarda fitre sadakası vermesi gerekir. Ancak sürekli olarak yurt dışında yaşayan kişi fıtır sadakası vereceği dönemde Türkiye’de bulunuyorsa, Türkiye şartlarına göre sadaka-i fıtrını vermelidir.