Telbiye (Lebbeyk) İslam aleminde sık sık kullanılan bir kelime olup, özellikle de hac ve umre vazifesini yerine getiren kişiler tarafından kullanılıyor. Ancak Lebbeyk duasını öğrenerek farklı zaman aralıklarında da kullanabilirsiniz. Telbiye duasının anlamı, Telbiye duasının okunuşu hakkında bilgi almak için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Telbiye duası genellikle Lebbeyk olarak bilinir. Davete icabet etmek anlamı taşıyan Lebbeyk duası hac sırasında okunmasının yanı sıra günlük yaşamda da sıklıkla okunması mümkündür.
Zor Olan İşin Kolaylaşması İçin Dua
Genellikle hac ve umre sırasında okunan Telbiye duası, günlük yaşamda da okunabilir. Bu duaya Lebbeyk duası veya Telbiye zikri de denilmektedir. Kabe’ye giden Müslüman hacı adayları Allah-ü Teala’yı selamlamak adına Lebbeyk duasını okurlar. Hac görevi yapılırken, Lebbeyk duasının okunmasının zorunlu olduğu biliniyor. Maddi yeterliliği yerinde olan her Müslüman’ın hac ibadetini bir gün yerine getirmesi gerekir. Hac ibadetinin belli başlı kuralları vardır ve çeşitli dualar eşliğinde gerçekleşir. Bunlardan biri de Telbiye yani Lebbeyk duasıdır.
Telbiye (Lebbeyk) Ne Demek?
Telbiye kelime anlamı olarak, “çağrıda bulunana verilen cevap, davete icabet etmek” şeklinde ifade edilir. Umre ve Hac ibadeti için niyet edip, ihrama giren kişiler Lebbeyk duasını ederek Lebbeyk getirir. İslamiyet’ten önce de Arap toplumunda Lebbeyk getirme adeti vardı. Halkın inandığı putlara göre farklı farklı telbiye kelimeleri bulunmaktadır. İslamiyet’in gelmesiyle beraber şirk olarak kabul edilen tüm bu ifadeler kalkmış ve tevhid inancına uygun bir şekilde Telbiye getirilmeye başlamıştır. Telaffuz etmenin pek çok fazileti bulunan Lebbeyk duası’nın hac ibadeti dışında da edebilirsiniz.
Telbiye Duası Nasıl Okunur?
Telbiye veya Lebbeyk kelimesi aynı kökten türemiş olup, teslim olmak, teslimiyet, davete icabet etmek anlamlarına gelir. İslamiyet’e göre “Verilen bir emri yerine getirmek için buyruğu talep etmek ve o buyruğu yerine getirmek” anlamına gelmektedir. Lebbeyk geniş anlamı olarak şu şekilde ifade edilir;
“Buyur ey Rabbim huzuruna geldim, emrin üzere geldim, bedenimle, ruhumla, içimle, dışımla, zahirimle, batınımla, malımla, mülkümle, her şeyimle senin emrine amadeyim ve sana teslim oldum.” demektir.
Telbiye duası;
لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إِنَّ الْحَمْدَ، وَالنِّعْمَةَ، لَكَ وَالْمُلْكَ، لاَ شَرِيكَ لَكَ
“Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk, lâ şerîke lek.”
Manası;
“Buyur (emret) Allah’ım! Emrine amadeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Emrine amadeyim buyur! Şüphesiz hamd sana mahsustur. Nimet de mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.”
Telbiye Duası Ne Zaman Okunur?
Binbir çeşit faydası bulunan Telbiye duasını okumanın zamanı doğru bir şekilde öğrenmelidir. Kabe’ye giden Müslüman hacılar, hac ve umre sırasında Lebbeyk duasını okurlar. Özellikle de hac vazifesini yerine getirmek üzere hazırlıklara başlayan hacı adaylarının ihrama girerken Telbiye duası zorunludur. Lebbeyk duası, erkekler tarafından yüksek sesle okunmaktadır. Kadınlar ise duayı kısık sesle okuyabilirler.
Hacılar, ihrama girdikten sonra kutsal topraklarda neredeyse her yerde Telbiye duası okuyabilirler. Telbiye duası okunurken, 3 kere art arda tekrar edilmelidir. Lebbeyk duasının ardından tekbir, tehlil ile salavat-ı şerif okunur. Bunun yanı sıra duanın ardından Allah-ü Teala’ya niyazda bulunmak gerekir. Lebbeyk duası genellikle hac ibadetine başlamadan önce ihrama girilirken okunmaktadır. Bu duayı günlük yaşamınızda da rahatlıkla okuyabilir ve faziletlerinden faydalanabilirsiniz.
Telbiye Duası Faziletleri Nelerdir?
Hac, belli başlı kurallara göre yerine getirilen bir ibadettir. Hac ibadetini yerine getirmek için öncelikle ihrama girmek şarttır. İhram giyip, telbiye getirdikten sonra artık ihram yasakları o kişi için geçerli hale gelir. İhram, niyet ve telbiye ile başlayarak hac görevine başlanır. Telbiye duasının çokça söylenmesi, hac ve umre ibadeti sırasında vaktin boşa geçirilmemesini ifade eder. Telbiyenin az zikredilmesi ise, zikrin azlığına, malayani ve günahın çokluğuna sebep olmaktadır.
Bu nedenle kutsal topraklarda hac görevini yerine getiren Müslümanların, sık sık telbiye getirmesi çok makbuldür. Hac görevini yerine getirmek için kutsal toprakları ziyaret eden her Müslüman, ibadetle hemhal olur ve Allah’a şükrünü göstermeye çalışır. Telbiye duası da bu konuda etkili olup, her dakika edilebilir. Hac ibadetinin Müslümanlara büyük faydaları bulunurken, her dakikanın ibadetle değerlendirilmesi de çok kıymetlidir. Kutsal topraklarda telbiye duasıyla hac görevine başlayabilir ve dakikalarını kıymetli geçirebilirsiniz.