Dünya nüfusunun yaklaşık %20’si temiz su kaynaklarına ulaşamıyor. Bu oran yaklaşık olarak 1,4 milyar insana tekabül ediyor. 2,3 milyar kişi ise sağlıklı su imkanların yoksun durumda. Su kuyusu hayrının ne kadar önemli olduğu bu rakamlara bakılarak anlaşılabilir.
Su kıtlığının dünyanın birçok bölgesinde yaşandığı günümüzde, su kuyusu açmak gerçekten de büyük bir sevap.
Su Kuyusu Nedir?
Yeraltı sularını yüzeye çıkarmak için kullanılan yapılardır. Yeraltı sularının çeşitli araçlarla tespiti yapıldıktan sonra, sondaj çalışmaları gerçekleştirilir. Sondaj çalışmasından sonra, sondaj yapılan alanın etrafı taşla örülür ya da betonla düzenlenir.
Böylece kuyu açma işlemi tamamlanmış olur.
Su Kuyusu Teknik Özellikleri
Yaptığınız bağışlarla açtığımız su kuyularının teknik özellikleri aşağıda sıralanmıştır:
- Kuyu derinliği 15-90 metre arasındadır. Bazen bu derinlik daha az ya da daha çok olabilir. Yeraltı su seviyesinin derinliğine bağlı olarak değişir.
- Ortalama olarak bir günde 300-500 kişi arası su ihtiyacını açtığımız kuyulardan karşılayabilir.
- Kuyu yüzeyi beton ya da taşla inşa edilir. El pompası ya da hayvan yalağı adı verilen yöntemle kuyudan su çekilebilir. Genel olarak el pompası kullanılarak su kuyudan çekilir.
- İmkan ölçüsünde kuyunun baş kısmına motorlu pompa eklenebilir. Böylece pompa ile derin kuyudan daha kolay su çekilebilir.
- Bazı bölgelerde suyun birikmesi için portatif ya da beton su deposu inşa edilir.
Su Kuyuları Ne Kadar Zamanda Açılıyor?
Ortalama olarak bir kuyu yapımı 6-9 ay sürmektedir. Bazı nedenlerden dolayı bu süre uzayabilmektedir. Mesela önceki yıllarda pandemi nedeniyle, su kuyusu açma faaliyetlerimiz uzamıştı. Hastalıklar, doğal afetler, teknik nedenler ve diğer nedenlerden dolayı su kuyusu açma faaliyetlerimiz uzayabilmektedir.
Ancak herhangi bir aksilik olmaması durumunda 6-9 ay arasında kuyu açma faaliyetlerimiz tamamlanmaktadır. Bu süreye yasal prosedürler de dahildir.
Su Kuyusu Hayrını Nasıl Yapıyoruz?
Öncelikle kuyu açılacak olan yerde fizibilite çalışması yapıyoruz. Kuyu açmaya elverişli bölgeleri tespit ettikten sonra mühendisler ve işçiler yardımıyla kuyu açım işlemlerine başlıyoruz.
Suyun olduğu tahmin edilen yerde sondaj makinesi ile sondaj çalışması gerçekleştiriyoruz. Su bulunduktan sonra sondaj işlemi tamamlanıyor. Daha sonra kuyu açtığımız yeri beton ya da taşla sabitliyoruz. Beton büz halkaları, kuyu açılan derinliğe yerleştiriyoruz. Yüzeye ulaşana kadar bu işleme devam ediyoruz.
Yüzeyde kuyu etrafında betondan yapı yapıyoruz ve böylece su kuyusu hayrı işlemi tamamlanmış oluyor. Bazı yerlerde su kuyusu yapısının yanına su deposu inşa ediyoruz. Ya da portatif su depoları kuruyoruz. Bazı su kuyularına pompa ekliyoruz. Bazılarına ise el tulumbası sistemi ekliyoruz.
Açtığımız kuyularla ilgili resimleri ve videoları, sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz.
İsteğe göre hayrı yapan kardeşlerimize, su kuyusu çalışmaları ile ilgili resim ve videoları özel olarak gönderiyoruz.
Kuyu inşası tamamlandıktan sonra belirli aralıklarla su kuyularının; takibi, denetimi ve tamiratı işlemlerini gerçekleştiriyoruz.
Kuyudan çıkan suyu analiz laboratuvarlarına gönderiyoruz. Analiz sonucuna göre suyun içilebilir hale getirilmesi için gerekli işlemleri gerçekleştiriyoruz.
Afrika Su Kuyusu Açma Hayrımız
Su kuyusu bağışı yapan kardeşlerimiz sayesinde daha çok Afrika ülkelerinde bu hayrı gerçekleştiriyoruz.
Peki neden özellikle Afrika?
Çünkü Afrika kıtasında kuraklık çok fazla. Bu kıtadaki insanların birçoğu temiz su kaynaklarına erişimde sıkıntı yaşıyorlar. Hatta birçoğu da temiz su kaynaklarına erişemiyor. Su bu kıtada oldukça değerli. Bu yüzden kuyu hayırlarımızın çoğunu bu kıtadaki ülkelere yapıyoruz.
Asya Su Kuyusu Açma Hayrımız
Su kuyusu hayrını gerçekleştirdiğimiz ikinci kıta Asya. Bu kıtanın bazı ülkelerinde de temiz ve içilebilir suya erişim sıkıntısı yaşanıyor. Derneğimiz bünyesinde çalışan kardeşlerimiz, su sıkıntısının yaşandığı ülkeleri ve bölgeleri tespit ediyor.
Daha sonra bu bölgelerde, kuyu açmaya elverişli olan yerleri tespit ediyorlar. Gerekli teknik hazırlık tamamlandıktan sonra kuyu açma işlemine başlıyoruz.
Su Kuyuları Kullanım Ömrü ve Garanti Süreleri
Açtığımız kuyuların kullanım ömrü, yeraltı sularının miktarına bağlı olarak değişir. Ayrıca iklim değişiklikleri de kuyuların kullanım ömrünü etkileyen en önemli etkenlerdendir.
Savaş, afet ve diğer etkenlerde kuyuların kullanımı üzerinde etkilidir. Her şeyin yolunda gitmesi halinde kuyuların ortalama kullanım ömrü 3-10 yıldır.
Kuyuların garanti süresi ise 2 yıldır. Bu süre içerisinde kuyuların bakımı, onarımı tarafımızca gerçekleştirilmektedir. 2 yılın sonunda kuyuların sorumluluğu bölge halkına devredilir.
Su Kuyusu Bağışı Yapmak İçin Neler Yapmalısınız?
Öncelikle web sitemizden bizlere ulaşmalısınız. İletişim sayfamızdaki telefon numaralarından bizlere ulaşabilir, yapmak istediğiniz hayır hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Online olarak, https://www.misdarder.org.tr/ web sitemizin ana sayfasındaki “bağış yap” butonuna tıklayarak, su kuyusu hayrınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Su Kuyusu Bağış Fiyatları
Su kuyusu fiyatları hakkında detaylı bilgileri bizleri arayarak öğrenebilirsiniz. İletişim sayfamızdaki telefon numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz.
Bizleri aradığınızda, derneğimiz bünyesinde faaliyet gösteren arkadaşlarımız, Afrika su kuyusu fiyatları ve diğer bağışların miktarları hakkında sizlere yardımcı olacaklardır.
Ya da web sitemizi ziyaret ederek, su kuyusu açtırma fiyatları ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ortalama olarak bir su kuyusunu açtırma bedeli 3500 Dolar civarındadır.
Su kuyusuyla ilgili aşağıdaki videoyu da izlemek isteyebilirsiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR:
Kuyu açtırmak sevap mıdır?
Kuyu açılmasına vesile olmak için yapılan bağışlar, sadaka yerine geçmektedir.
Kuyu hisse bedelimiz ne kadar?
Hisse bedelleri hakkındaki bilgileri bizleri arayarak öğrenebilirsiniz.
Hangi ülkelerde su kuyusu açıyorsunuz?
Afrika ve Asya Kıtasına bağlı ülkelerde su kuyusu açma faaliyetlerinde bulunuyoruz.
Su kuyularına ismimi verebilir miyim?
Kuyunun tam bedelini karşılayarak, kuyuya isminizin verilmesini sağlayabilirsiniz.
Kuyu açıldıktan sonra haberdar ediyor musunuz?
SMS yoluyla sizleri bilgilendiriyoruz.
Kuyular açıldıktan sonra takibi yapılıyor mu?
2 yıl süresince kuyuların takibini ve bakımını gerçekleştiriyoruz. 2 yılın sonunda kuyuyu bölge halkına devrediyoruz.
Su kuyuları ne kadar zamanda açılıyor?
6 ay ile 12 ay arasında kuyu açma süreleri değişebiliyor. Doğal afet ve benzeri durumlarda kuyu açma süreleri uzayabiliyor.
Su kuyularının ömrü ne kadar?
Doğal afet ve benzeri durumlar hariç bir su kuyusunun ortalama ömrü 3 yıl ile 10 yıl arasında değişiyor. Yeraltı su rezervlerinin miktarı ve kullanım durumuna göre de su kuyusunun ömrü uzayabiliyor ya da kısalabiliyor.
Su kuyusundaki su içilebilir mi?
Kuyu içerisindeki suyun analizini yaparak, içme oranını belirliyoruz. Analiz sonuçlarına göre suyu içilebilir hale getirmek için birtakım önlemler alıyoruz.
Bağış makbuzu veriyor musunuz?
Yaptığınız bağışlar için makbuz veriyoruz. Dilerseniz makbuz dekontlarını online olarak da sizlere gönderebiliyoruz. Banka üzerinden yaptığınız bağışlar dekont yerine geçiyor.
Yaptığım bağışları vergiden düşebilir miyim?
Kuyu için yapacağınız bağışları vergiden düşme imkanınız yoktur.