Her yıl Ramazan ayının gelmesiyle, bir sevinç kaplar İslam dünyasını. Oruç tutularak ihya edilen bu mübarek ay gelince, oruç tutmanın faydaları merak edilir. Ramazan ayında oruç tutmak, Müslümanların en kutsal ibadetlerinden biridir. Oruç tutmak manevi ve sağlık açısından pek çok faydası olan bir ibadettir. Ramazan, iftar ve sahur sofraları ile bütünleşmiş olup, bereket içerisinde geçer.
Ramazan orucu tutmak, manevi duyguların yoğun bir şekilde yaşanmasının yanı sıra vücut için de oldukça sağlıklıdır. Ancak, sağlık sorunları olan kişiler için pek de faydalı olmayabilir ve istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Öyle ki sağlığınız el vermeden oruç tutmak, bedeninizi zorlamanıza ve mevcut rahatsızlığın artmasına neden olabilir. Bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmek için dengeli beslenmek önemlidir.
Regaib Kandili’nde Okunacak Dualar
İftar ve sahurda aşırıya kaçmamak ve kontrollü beslenmek gereklidir. Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutmanın faydaları nelerdir? diye düşünebilirsiniz. Oruç tutmak dinimizce çok kıymetli olduğu gibi vücuda da pek çok faydası olduğu uzmanlar tarafından araştırılmıştır. Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler oruç tutmanın faydalı olduğunu gösterir.
Oruç Tutmanın Faydaları
Oruç tutmak, nefsin terbiyesi için önemli olduğu gibi irade gelişimi noktasında da faydalıdır. Oruç tutmanın faydaları bilimsel olarak da araştırmalar doğrultusunda açıklanmıştır.
- Beyin gelişimi: Beyin gelişimi noktasında son derece faydalı olduğu bilinen oruç tutmak, beyin ve vücut yorgunluğunu dinlendirir. Konuyla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar, oruç tutmanın beynin gelişimini sağlayan sinir hücrelerinin daha fazla salgılandığını gösteriyor. Oruçluyken BDNF proteini salgılanır ve bu protein hafızayı güçlendirir ve bazı hastalıklara karşı koruma sağlar. Oruç tutmak, stres hormonunu azaltır ve beyninizde yeni sinir hücreleri oluşmasını sağlar.
- Yağ yakımını hızlandırır: Oruç tutmak, vücutta depolanan yağların kullanılmasına neden olur. Oruçluyken, vücudun enerjiye ihtiyacı olduğu için vücutta depolanan yağ kullanılır.
- Mide sıkılaşır: Oruç tutarken temel olarak yeme içme eylemine ara verildiği için mide sıkılaşır ve bağırsaklarda rahatlar. Mide, bu süreçte genel olarak pasif kalır ve dinlenir. Uzun süre içine bir şey girmeyen mide, bu süreçte kendini iyileştirme sürecine sokar. Herhangi bir duruma karşı kendini onarır ve güçlenir. Bu sayede metabolizmanı daha hızlı çalışması sağlanır. Sonucunda ise sindirim sistemi daha da kuvvetlenir.
- Bağışıklık sistemi güçlenir: Oruç tutmak, sindirim ve boşaltım sistemine son derece faydalıdır. Bununla beraber tüm vücudun bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında da etkilidir. Oruç tutarken, dinlenen organlar, kendini onarır ve daha güçlü hale gelir. Bazı uzmanların açıklamalarına göre organların kendini yenileme süresi, Ramazan ayında daha hızlı olur. Oruç tutarken, faydalı olan hücreler daha hızlı bir şekilde çalışırken, zararlı olan hücreler ise yok olur.
- İnsülin direnci üzerinde olumlu etkileri vardır: Oruç, belirli saatler arasında yemek yememeyi gerektirir. Aç olmaktan dolayı hücreler kandan daha fazla glikoz alır. Bu sayede kan şekeri düzenlenir. Aynı zamanda oruç tutarken ve sonrasında kan şekeri dengesini korur. Ancak şeker hastasıysanız, insülin oranlarınız düzensiz olacaktır. Bu nedenle doktora sorarak hareket etmelisiniz. Doktorunuzun izin vermesiyle tuttuğunuz orucun ne kadar faydalı sağladığını, kısa bir süre sonra görebilirsiniz.
- Cildi güzelleştirir: Vücuda pek çok faydası bulunan oruç tutmanın, cilde de oldukça faydalı olduğu biliniyor. Böbrek ve bağırsakların kendini yenilemesiyle beraber, vücuttaki toksinler dışarı atılır. Böylelikle zamanla cilt daha da güzelleşir. Ancak Ramazan ayı boyunca bol su tüketmeye özen göstermek, bu noktada önem arz eder.
- Vücudun savunma sistemini geliştirir: Bir ay boyunca tutulan oruç, vücudu aç ve susuz kalmaya alıştırır. Bu nedenle vücudun açlığa olan direnci artar. Kişiler, oruç tutarak fiziksel ve psikolojik olarak kendini zor durumlara hazırlamış olur.
- Nefis terbiye edilir: Oruç tutmanın faydaları dini olarak da çok fazladır. Oruç tutmanın fiziksel faydaları bulunurken, manevi olarak da pek çok faydası vardır. Oruç esnasında sabrı güçlenen kişiler, elindeki varlıklara karşı daha kıymetli davranır. Böylelikle hayatın gerçeklerini fark eder ve yokluğun ne demek olduğunu anlar. Oruca sabır gösteren kişiler, nefsi terbiye eder.
- Duyarlı olmayı sağlar: Orucun en önemli faydalarından biri de duyarlılıktır. Bireylerin empati duygusunu geliştirir. Yokluktan ve aç olanın halinden anlayarak daha hassas davranmaya yardımcı olur.
- Ömrü uzatır: Oruç tutmanın en dikkat çekici faydalarından biri ömrü uzatmasıdır. Pek çok araştırmacının bilimsel olarak tespiti, oruç tutmanın yaşam süresini uzattığıdır. Öyle ki kanser ve kalp hastalıkları gibi ölümle sonuçlanan hastalıklara karşı korur. Faydalı hücrelerin yenilenmesi ve zararlı hücrelerin ise vücuttan atılması bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.