Her yıl Ramazan Ayı’nın gelmesiyle bir sevinç kaplar Müslümanların içini. Oruç ne zaman başlar, oruç ne zaman bitiyor gibi sorular gündeme gelir ve kişiler araştırmalara başlar. Bu mübarek ay geldiğinde kişiler, her anını ibadetle geçirmeye yönelir. Allah’ın sevap kapılarının açıldığı, kardeşlik, birlik, beraberlik, bereket ve paylaşmanın ayı olarak görülen Ramazan’da yapılan en güzel ibadetlerden biri oruç tutmaktır. Nefsin terbiyesi olarak görülen oruç ibadeti, Ramazan ayı boyunca ihya edilir.
2024 yılının gelmesiyle Ramazan ayı ile ilgili araştırmalar yapılmaya başlar. Ramazan’ın ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceğine dair kafalarda soru işareti oluşur. Ramazan ayı bu yıl, 11 Mart Pazartesi günü başlıyor ve 9 Nisan Salı günü son buluyor. Bu tarihler arasında tüm Müslümanlar, Allah’a yakınlaşmak için ibadet eder ve kulluğunu gösterir.
2024 Yılı Ramazan Bayramı Ne Zaman?
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor? Oruç ne zaman?
Her yıl heyecanla beklenen ramazan ayı, evlerin bereketlendiği, birliğin arttığı en mübarek aylardan biridir. İslamiyet’te birlik ve beraberliğin yoğun şekilde yaşandığı bu ayın her anı ibadetle geçirilmelidir. Elinde olanı paylaştıkça çoğalan 2024 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Ramazan ayı ilk oruç, 11 Mart Pazartesi günü tutulacak. Her yıl büyük heyecanla başlayan Ramazan, küçük büyük herkesin ibadetle geçirmeye odaklandığı bir aydır.
Allah-ü Teala’nın, Müslümanlara bahşettiği en güzel aylardan biri olan Ramazan Ayı, üç ayların son ayıdır. Bu ayın bitmesi, Ramazan Bayramıyla kutlanır. Bayramın ilk günü her Müslüman, temiz ve en güzel kıyafetlerini giyerek camide sabah namazı ve bayram namazı kılar. Sonrasında aile ve yakın çevre ile bayramlaşarak, bugünün bereketi hep birlikte yaşanır. Hem Ramazan ayı hem de Bayram günleri bereketle geçen kıymetli günlerdir.
2024 Ramazan’da Kaç Gün Oruç Tutacağız?
Her yıl bereketiyle gelen 11 ayın sultanı Ramazan ayı, Müslümanlar için oldukça kıymetlidir. Dinimizin farz olan önemli ibadetlerinden biri olan oruç tutmak, bu mübarek ayda ihya edilir. Diğer zamanlardan farklı olan oruç tutma ibadetinin yapıldığı, birlik ve beraberliğin kuvvetlendiği bu süreç içerisinde yeme içme alışkanlıkları belli bir süre için değişir.
Peki bu yıl kaç gün oruç tutacağız? Ramazan ayı yaklaşırken, orucun kaç gün tutulacağı merak edilen konulardan biri olarak gündeme gelir. 11 Mart günü başlayacak olan Ramazan ayı, 9 Nisan Salı günü bitiyor. Bu tarihlere göre 30 gün boyunca oruç tutulacaktır. Ramazan Bayramı ise 2024 yılında 3,5 gün sürecektir.
Ramazan Ayı’nın Önemi
Kardeşlik, birlik, beraberlik ve paylaşma duygusunun ön planda olduğu Ramazan ayının her günü ibadetle geçer. Müslümanlara farz kılınan ibadetlerden olan oruç, bu ayda ihya edilir. Ramazan ayında oruç tutmak, nefsin terbiyesinin yapılması ve sabrın gelişmesini sağlar. Ramazan’da iftar sofralarına kalabalık oturulur, oruç hep birlikte açılır. Allah’ın af kapılarının sonuna kadar açıldığı bu mübarek ayda, Müslümanlar her anını ibadetle geçirmeye yönelir.
Oruç tutar, namaz kılar, sadaka verir, zikir getirir, af diler. İşlediği günahlara karşılık Allah’tan af diler ve bağışlanmak için yalvarır. Ramazan ayı Allah’a yakınlaşma ayı olmasının yanı sıra bir diğer önemi de en kutlu gecelerden Kadir Gecesi’nin bu ay içerisinde olmasıdır. Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gecedir. Bu manada Ramazan ayı, tüm Müslümanlar için en kıymetli aylardan biri olarak değerlendirilir. Bu nedenle de bu ayın faziletlerinden faydalanabilmek için dinimize uygun şekilde hareket edilir.
Ramazan Ayı ile İlgili Hadis ve Ayetler
Günah ve felaketlerden kurtulmanın en güzel yolu ibadet ederek Allah’a sığınmaktır. Ramazan ayı ve oruç tutmak ile ilgili hadis ve ayetler şu şekildedir;
- “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Umulur ki böylece günah ve fenâlıklardan korunursunuz. “Bakara / 183. Ayet”
- Oruç sayılı ve belli günlerde tutulur. Ancak bu günlerde hasta olup veya yolculuğa çıkıp da oruç tutamayanlarınız, tutamadığı oruçları diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlara ise, tutamadıkları her gün için bir fakiri bir gün doyuracak kadar fidye gerekir. Kim de, gönlünden koparak birden fazla fakiri doyurur veya fidye miktarını artırırsa, kendisi için daha hayırlı olur. Ama her şeye rağmen oruç tutmanız, bir bilseniz, sizin için elbette daha hayırlıdır. “Bakara / 184. Ayet”
- Allah kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutmaz, fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sorumlu tutar. Bunun kefâreti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisiyle on fakiri bir gün sabah akşam doyurmak veya giydiğiniz orta hallisiyle onları giydirmek yahut bir köleyi hürriyetine kavuşturmaktır. Buna gücü yetmeyen üç gün oruç tutmalıdır. İşte yemin ettiğinizde onu bozmanın kefâreti budur. Bununla birlikte, yeminlerinize bağlı kalıp gereğini yerine getirin. Şükredebilmeniz için Allah size âyetlerini işte böyle açıklamaktadır. “Mâide / 89. Ayet”
- Köle azat etmek için imkân bulamayan kişi, hanımıyla cinsî münasebetten önce hiç ara vermeden iki ay oruç tutmalıdır. Buna gücü yetmeyen de altmış fakiri doyurmalıdır. Bu hükümler, Allah’a ve Rasûlü’ne imanınızı ispat etmeniz için konulmuştur. Bunlar Allah’ın çizdiği sınırlardır. Bu sınırları kabul etmeyen kâfirler için ise can yakıcı bir azap vardır. “Mücâdele / 4. Ayet”
- Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır”. Mü’minleri müjdele. “Tevbe / 112. Ayet”
- “Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki oruçlunun ağzının kokusu Allah kaçında misk kokusundan daha güzeldir.” el-Fethu’r-Rabbânî, IX, 212.
- “Kıyamet günü Allah’ın huzuruna çıkıp orucunun mükafatı verilince sevinir.” el-Fethu’r-Rabbânî, IX, 212; Nesâî, Siyam, 41.