Koç adağı, kişinin dinen yükümlü olmadığı halde, Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan en güzel ibadetlerden biridir. Bir duasının kabul olmasına, isteğinin gerçekleşmesine bağlı olarak adak adayan kişi, adağının gerçekleşmesi halinde kurban kesmek vacip olur. Bir şartın gerçekleşmesine bağlanan adak varsa, bu şartın yerine gelmesinin ardından adak kurbanının araya zaman girmeden kesilmesi gerekir. Herhangi bir şart yoksa, adanan adaklarının istenilen herhangi bir zamanda kesilmesi mümkündür.
Adak kurbanı kesilmesi için belirli zaman yoktur. Yılın her döneminde adak kurbanı veya koç adağı kesebilirsiniz. Kişi uygun olduğu zaman Allah’ın rızasını kazanmak için kurban adayabilir ve kesebilir. Adak adarken küçükbaş veya büyükbaş adayabilirsiniz. Küçükbaş adak olarak genellikle koç adağı tercih edilir. Peki koç adağı nerede kestirilir?, Adaklık koç kaç yaşında olmalıdır?, koç adak bağışı nasıl yapılır? Adak adayan kişiler, bu sorular üzerine sık sık araştırma yaparlar.
Adak Nedir?
Adak, bir isteğin gerçek olması için Allah-ü Teala’ya kurban keseceğine dair söz vermektir. Niyet edilen şeyin gerçekleşmesinin ardından kesilen kurban türü de adak kurbanıdır. Adak kurbanının kesilmesi, niyetin gerçekleşmesine bağlıdır. Kişi, iş bulmak, okul kazanmak, ev veya araba almak gibi istekleri için niyet edebilir. Arapça kelime anlamı olarak nezr kelimesinin karşılığı olan adak, vaad edilen bir durum anlamına gelmektedir. Öyle ki kişiler adak adayarak bir isteğin gerçekleşmesi için Allah’a söz verip, kurban kesmeyi vaad ederler.
Koç Adağı Nerede Kestirebilirim?
Örneğin; “şu evi alırsam adak kesmeye niyet ediyorum” şeklinde niyet edilir. Kişinin isteği ne zaman gerçekleşirse, o zaman kurban kesmekle yükümlü olur. Adak kurbanı kesmek konusunda kişi dinimizce mükellef değildir. Ancak Allah’a söz verdiği kurbanı yerine getirmesi farz veya vacip olarak kabul edilir. Adak kurbanı, İslam’dan önceki dinlerde de bulunuyordu. Adak kurbanı kesen kişiler, etini yememeli ve ihtiyaç sahiplerine dağıtmalıdır. Adak etinden faydalanmak isteyen kişiler, etin bedeli kadarını yoksul kişilere dağıtmalıdır. Adağını yerine getirmek isteyen kişiler, koç kesebilirler. Koçun yanı sıra büyükbaş hayvan da kesmeleri mümkündür.
Koç Adayan Biri Koyun Kesebilir mi?
Bir isteğinin gerçekleşmesi karşısında koç kesmeyi adayan kişi, koç kesebileceği gibi koyun veya keçi de kesebilir. Bu hayvanlar aynı cinsten hayvanlar olarak kabul edildiği için kesilmesi uygundur. Bunun yanı sıra kişinin ibadet niyetiyle kesilecek olan büyükbaş hayvana da hissedar olarak girerek adağını yerine getirmesi kabul görür. Buradaki önemli ayrım, kişinin nasıl niyet ettiğidir. Koç adayan bir kişi, sığır kesemez. Niyet edilirken hayvanın cinsi belirtilmediğinde, “bir kurban keseceğim” şeklinde niyet edildiğinde kişi ister koyun isterse de sığır hissesine girerek istediği cinsten kurbanlık hayvan kesmesi mümkündür.
Adağı Kimler Kesebilir?
Adak kurbanını kimlerin keseceği merak edilen bir konudur. Bir isteğinin gerçekleşmesi için adakta bulunan bir kişi, isteğinin gerçekleşmesinin ardından adak kurbanı keser. Kurban kesme şartlarını karşılayan herkes adak kesebilir. Adak kurbanının etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması makbul olandır.
Adak Kurbanı Nerede Kesilir?
Allah-ü Teala’ya bir isteğinin gerçekleşmesi şartıyla adak adayan kişi, adak kurbanını kesmesi gerekir. Adak kurbanı nerede kesilir sorusuna şöyle yanıt vermek mümkündür; kişi kurbanını ister kendisi keser isterse de ihtiyaç sahiplerine dağıtılması şartıyla vekalet vererek başkasına kestirebilir. Adak kurban bağışı olarak yurtiçi ve yurtdışı kurban kesimi yaptırarak, yoksul insanlara ulaşabilirsiniz. Mis Darüsselam Derneği olarak adak kurban bağışlarınızı, yılın her döneminde açlık ve yoksulluğun kol gezdiği Afrika’da keserek, mazlum kardeşlerimizin sofralarına dağıtıyoruz.
Adak Kesmek Yerine Para Verilir mi?
Adak, kişinin bir isteğinin gerçekleşmesi karşısında kurban keseceğine dair Allah’a söz vermesidir. Bu niyet karşısında Allah’a verilen söz, kişinin üzerine borç kılınır. Kişinin bu borcu karşılaması için adağını yerine getirmesi gerekir. Adanan şey yerine getirilmediği sürece adak yükümlülüğü düşmez. Bu nedenle, kurban keseceğine ve etini yoksullara dağıtacağına dair adakta bulunan kişi, ancak kurban keserek adağını yerine getirmiş olur. Adak kurbanı kesmek yerine, kurban ederince parayı fakire veya yardıma ihtiyacı olan birine vermekle adağını yerine getirmiş olmaz.
Adak Koç Kaç Yaşında Olmalı?
Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlık hayvanda aranan nitelikler, adak kurbanı için de aranır. Adak koç kaç yaşında olmalı konusunda koçun yaşını dolmuş olması gerekir. Koç veya koyun kesilecekse, 1 yaşını doldurmuş olması şarttır. Buna göre devenin 5 yaşını, sığır ve mandanın 2 yaşını doldurmuş olması gerekir. Sağlığı yerinde azaları tam, besili hayvan adak olarak kesilebilir.
Koç Adak Bağışı Nasıl Yapılır?
Adak kurbanı kesmek isteyen kişiler, kurbanını kendi imkanlarıyla kesebileceği gibi bağışta bulunarak da ibadetini yerine getirebilir. Adak kurbanı bağışı yapmak için yurtiçi ve yurtdışında bağış organizasyonları yapan derneklerden faydalanabilirsiniz. Mis Darüsselam Derneği olarak sizlerin yanında oluyor ve bağış işlemlerinizi titizle yürütüyoruz. Afrika, açlığın ve susuzluğun, hayatı yaşanmaz hale getirdiği bir ülkedir. Burada yaşayan mazlum din kardeşlerimizin yanında olmak bizlerin en büyük görevidir.
Siz kıymetli hayırseverlerimizin yılın her döneminde yapacağı küçükbaş veya büyükbaş adak bağışlarını, bölgede yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda dinimize uygun şekilde kesiyoruz. Kesim ve dağıtım işlemleri videolu görüntülerle tarafınıza iletilmektedir. Kiminin gönlünde kiminin ise yüzünde bir tebessüm olmak için hep birlikte hareket ediyoruz. Titizlikle yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde bağışınız, mazlum din kardeşlerimizin sofralarında bereket oluyor.