Blog

Kadir Gecesi’nde Okunması Gereken Dualar

Müslümanlar için bin aydan daha hayırlı bir ay olarak görülen Ramazan Ayı içerisinde gerçekleşen Kadir Gecesi, kıymetli gecelerden biridir. Ramazan-ı Şerif Ayı’nın son 10 gününde saklı olan bu mübarek gecenin bilinen kesin bir tarihi yoktur. Öyle ki Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:

“Kadir gecesini Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)

Bu kutlu gecede, Kur’an-ı Kerim’in ilk ayeti inmiştir. Kutsal kitabımızın inmeye başladığı Kadir Gecesi’nin manası ve önemi Kadir Suresi’nde bildirilmiştir. Peki bu kutlu gecede nasıl ibadet edilir?, nasıl dua edilir?, nasıl ibadet edilir?.

Kadir Gecesi Duası

Kadir Gecesi duası ile günün faziletlerinden faydalanabilirsiniz. Allah’a kulluk etmenin en güzel gecelerinden biri de elbette ki Kadir Gecesi’dir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bin aydan daha hayırlı bu gecede şöyle dua etmeyi tavsiye etmiştir: Hz. Aişe (r.anha) şöyle dedi:

“Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl duâ edeyim? diye sordum. Allah Resulü şöyle buyurdu:

“اَللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَا عْفُ عَنِّي”

(Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye duâ et” buyurdu. Tirmizî)

İstiğfar Duası Anlamı

İstiğfar (tövbe), kelime anlamı olarak işlenen günahlardan Allah’tan af ve mağfiret dilemektir. Bu mübarek gecede, günahlardan ve hatalardan tövbe etmek için uygun gecelerden biridir. Kur’an-ı Kerim’de, işlenen günahlardan tövbe edilmesiyle ilgili övgüler yer alıyor. İstiğfar etmek için pek çok dua vardır.

Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Seyyidü’l-istiğfâr” (İstiğfârın en güzeli) diye nitelediği dua şöyledir:

“اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ، خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوءُ لَكَ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي، فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ”

Manası: “Allah’ım! Sen benim Rabbimsin! Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla senin ahdin ve va’din üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim; günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü senden başka hiçbir kimse günahları bağışlamaz.” (Buhârî, Deʽavât, 2, 16 [6306, 6323]).

Tövbe etmek için pek çok dua olsa da, esasında kulların kalpten ettiği her istiğfar duasının Allah katında karşılığı vardır. Burada niyet önemlidir, kişilerin kalpten geçirmemeler ve bir daha aynı hatayı tekrarlamamaya çalışmaları gerekir. 

Kadir Suresi 

Kadir Gecesi duası olarak kabul edilen Kadir Suresi, 5 ayetten oluşan bir suredir. Kadir Gecesi’ne dair bilgiler vermesiyle bu ismi almıştır. Azamet ve şeref manasına gelen Kadr, 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(إِنَّآ أَنزَلۡنَٰهُ فِي لَيۡلَةِ ٱلۡقَدۡرِ (1) وَمَآ أَدۡرَىٰكَ مَا لَيۡلَةُ ٱلۡقَدۡرِ (2) لَيۡلَةُ ٱلۡقَدۡرِ خَيۡرٞ مِّنۡ أَلۡفِ شَهۡرٖ (3) تَنَزَّلُ ٱلۡمَلَٰٓئِكَةُ وَٱلرُّوحُ فِيهَا بِإِذۡنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمۡرٖ (4) سَلَٰمٌ هِيَ حَتَّىٰ مَطۡلَعِ ٱلۡفَجۡرِ(5

Kadir Suresi Anlamı

1- Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.

2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!

3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4- Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.

5- O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Kadir Gecesi Faziletleri ve Önemi Nedir?

12 ayın sultanı Ramazan Ayı geldiğinde, Müslümanlar oruç tutarak Allah’a kulluklarını gösterir. Bununla beraber paylaşma kültürü gereğince soframızı sevdiklerimize açar, yardımlar eder ve bolca ibadet ederiz. Bununla beraber Ramazan Ayı’nda gelen Kadir Gecesi’nde de Allah’a sığınır ve gecenin faziletlerinden faydalanırız. Bu gecenin en büyük önemi Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece olmasıdır. Öyle ki İslam dininin başlangıcı, ortaya çıkışı, kutsal kitabımızın inmeye başlaması gibi oldukça kıymetli anlamları vardır. 

Müslümanların günahlarına karşı tövbe etmesi için bu kutsal gece, oldukça önemli bir gecedir. Kadir Suresi’nin 4. ayetinde belirtildiği üzere; 

“Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.” buyrulmaktadır. 

Yeryüzüne inen melekler o gecede Allah’a dua eden, tövbe eden herkesin dualarını duyar, görür. Bu nedenle Kadir Gecesi’nin faziletleri oldukça önemlidir. Bu faziletlerden faydalanmak için gece boyu ibadet edilmelidir. 

 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir