Haram Aylar, Hz. İbrahim Peygamber’in döneminde başlayıp, günümüze kadar gelen şükre, hürmete layık aylar olarak nitelendirilir. 4 aydan oluşan haram aylar, ilk okunduğunda yasak ayları olarak algılanıyor olsa da tam aksine, bol bol Allah’ın rızasının kazanılacağı çok kıymetli aylardır. Bu aylar kendi içerisinde Ferd Aylar ve Serd Aylar olmak üzere ikiye ayrılır. Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette de haram aylardan bahsedilmiştir. Peki haram aylar nelerdir?, Haram aylarda neler yapılmaz? gibi soruların yanıtı nedir?
Eşhürün Erbaatün Hurum adıyla da haram aylar, normal aylardan biraz daha farklıdır. Bu ayların önemini ve kıymetini bilenler, bu kıymetli ayların faziletlerinden faydalanabilirler.
Haram Aylar Nelerdir?
Haram aylar, Hicri takvime göre belirlenen dinimizce çok mübarek aylardır. Haram aylar 2024’de hangi günlere denk gelmektedir. Haram aylar şu şekildedir;
– Muharrem Ayı (Haram ay) (Hicri ayların 1. ayı)
– Recep Ayı (Haram ay) (Hicri ayların 7. ayı)
– Zilkade Ayı (Haram ay) (Hicri ayların 10. ayı)
– Zilhicce Ayı (Haram ay) (Hicri ayların 11. ayı)
Zilkade Ayı: Haram ayların ilki zilkade ayıdır. Zilkade ayına dair çeşitli rivayetler bulunur. Zülka‘de, zilki‘de ayı olarak da adlandırılan zilkade ayı, kamerî yılın şevvalden sonra, zilhicceden önce gelen on birinci ayı olarak belirlenmiştir. Zilkade kelime anlamı olarak, barışa rehberlik eden, barışın öncüsü demektir. 9 Mayıs Perşembe günü Zilkade ayının birinci günüdür.
Zilhicce Ayı: Hicri takvimin son ayı olan Zilhicce ayı, Haram ayların ikincisidir. Zilhicce ayının 10. gününde Kurban Bayramı başlar. Kur’an-ı Kerim’de söz edilen hac aylarından biridir. Günahlardan sakınma ve yardımlaşmanın çok sevap olduğu aylardan biridir. 7 Haziran Cuma günü Zilhicce ayının ilk günüdür.
Muharrem Ayı: Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı, serd aylarının ise sonuncusudur. Muharrem, kelime anlamı olarak yasaklanmış, haram kılınmış manasını taşır. Müslümanlar, bu mübarek ayda haram kılınan şeylerden uzak dururlar. Öyle ki Muharrem ayında savaşmak bile haram kılınmıştır. Bu yıl Muharrem ayı, 16 Temmuz Salı gününe denk gelmektedir. Muharrem ayı oruç ibadeti ve aşure ikramlarıyla bilinen önemli aylardandır.
Recep Ayı: Haram ayların sonuncusu olan Recep Ayı’ nın bir diğer özelliği ise üç ayların başlangıcı olmasıdır. Recep ayında, sadaka vermek, oruç tutmak, nafile namazları kılmak çok makbuldür.
Haram Aylar ile İlgili Ayetler
Haram aylar, barışın temsilcisi olan aylardır. Haram ayların en büyük hükmü ise elbette ki Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an’da haram aylar ile ilgili geçen ayetler;
“Sana haram ayda savaşmayı soruyorlar. De ki: “O ayda savaş büyük bir günahtır…” (Bakara suresi, 217. ayet)
“Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah’a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir.” (Tevbe suresi, 36. ayet)
“Haram ayları ertelemek, ancak inkarda daha da ileri gitmektir ki bununla inkar edenler saptırılır. Allah’ın haram kıldığı ayların sayısına uygun getirip böylece Allah’ın haram kıldığını helal kılmak için Haram ayı bir yıl helâl, bir yıl haram sayıyorlar. Onların bu çirkin işleri, kendilerine süslenip güzel gösterildi. Allah inkarcı toplumu doğru yola iletmez.” (Tevbe suresi, 37. ayet)
Ayetlerden anlaşılacağı üzere haram ayların faziletleri çok büyüktür. Allah-ü Teala’nın yarattığı evrenin düzenine göre on iki ay vardır ve bunlardan dördünün özel hükümleri bulunur. Bu dört ay ise Haram aylar olarak adlandırılmıştır. Bu düzene aykırı şekilde hareket eden kullar ise kendilerine yazık etmiş olurlar. Nasıl ki 3 ayların önemi ve faziletleri çok büyükse haram aylarında önemi çok kıymetlidir.
Haram aylarda savaş yapılması haram kılınmıştır. Barışı simgeleyen bu aylarda bol bol kullara yardım edilmeli, Allah’a yakınlaşılmalı ve iyi olana yönelinmelidir. Böylece haram ayların faziletlerinden faydalanmak mümkün olacaktır. Her gününde ayrı ibadetlere yer vermeli, nefse hakim olarak iyi davranışlar sergilenmelidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in önerdiği, ayetlerde yer aldığı bilgiler ışığında Haram ayları en güzel şekilde geçirmek Allah katında büyük sevaptır.