Her yıl Ramazan ayının gelmesiyle çeşitli sorular gelir akıllara. Bunlardan biri de diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusudur. Bunun gibi daha pek çok soru akılları karıştırır. Ramazan ayı, Müslümanların bir ay boyunca oruç tutarak ibadet ettiği en kutlu aylardan biridir. Her günü, her anı kıymetli olan bu mübarek ay ibadetle geçirildiğinde çok daha kıymetlidir. Yemek yeme alışkanlıklarımızı kısıtladığımız bir süreci kapsayan Ramazan ayında oruçluyken, diş fırçalamak ne kadar doğrudur?
Oruçluyken dişlerimizi fırçalayıp, fırçalanamayacağımızın yanıtı Diyanet tarafından açıklanmaktadır. Bununla beraber orucun bozulmasına neden olan durumlar hakkında da bilgi edinmek faydalı olacaktır. Herkesin bilinçlenmesi gereken konulardan biri de orucun bozulmasına neden durumlar konusudur. Diş fırçalamak orucu bozar mı Diyanet tarafından açıklanır. Yapılan resmi açıklamalara baktığımızda,
“Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun tercih edilmemesi uygun olur.”
Ramazan-ı Şerif Ayı ve Faziletleri
Oruca Niyet Ettikten Sonra Diş Fırçalanır mı? Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?
Ramazan ayı geldiğinde kişiler, oruca niyet etmelerinin ardından ağzına su veya herhangi bir yiyecek koymaz. Çünkü yenilen veya içilen her şey, orucun bozulmasına neden olur. Belli kurallar üzerine kurulan oruç tutma ibadeti, Allah’ın şükrünü kazanmak, nefsi terbiye etmek, yoksulun halinden anlamak için en kıymetli ibadetlerden biridir. Bu ibadet yerine getirilirken, kurallara da dikkat edilmesi gerekir. Oruçluyken kişilerin aklına macunla diş fırçalamak orucu bozar mı sorusu gibi benzer sorular gelir.
Diyanetin açıklamalarına göre kişiler oruçluyken, boğazından su veya diş macunu geçmemesine dikkat ettikleri sürece diş fırçalamakta bir sakınca yoktur. Fakat bu durumun risk barındırdığını da unutmamak gerekir. Bu nedenle sahurdan sonra diş fırçalama eylemi gerçekleştirilmesi daha makbuldür. Öyle ki kişi dişlerini fırçalarken farkında olmadan da olsa su ya da macun yutması halinde oruç bozulmaktadır. Bu durum bilinçli yapılmadığı için kişi Ramazan ayı sonrası kefaret orucu tutarak, telafi etmesi gerekir.
Macun ya da suyun boğaza kaçmamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Garanti olması adına oruçluyken diş fırçalanmayabilir. Ancak elzem bir durumsa, dikkat edilmesi gerekir. Diş macununda bulunan bazı maddelerin dil ve damak tarafından emiliminin orucu bozup bozmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Yeme içme anlamına gelmediği için diş macununun emilimi orucu bozmaz.
Ağız Spreyi veya Losyonu Orucu Bozar mı?
Diş macununun yanı sıra oruçluyken ağız spreyi orucu bozar mı sorusu da sıklıkla araştırılmaktadır. Ağız spreyi, losyonu veya sakızın orucu bozup bozmadığına dair Diyanet’in açıklaması şu şekildedir;
“Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.”
“Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.”
Orucun bozulmaması için diş fırçalama işleminin imsaktan önce gerçekleştirilmesi daha garantidir. Eğer acil bir durum yoksa da oruçluyken diş fırçalanmaması önerilir.
Orucu Bozan Durumlar
Ramazan ayının gelmesiyle, Müslümanların içini bir sevinç kaplar. Bir ayı, oruç tutup nefis terbiyesiyle geçiren Müslümanlar, orucu bozan durumlar hakkında da bilgi edinmek isterler. Bereketli sofrasıyla, birlik beraber duygusuyla, sahuruyla bir başka kıymetli olan Ramazan ayının en güzel ibadeti şüphesiz oruç tutmaktır. Oruç tutmak hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursak, ibadetimizi o kadar doğru yerine getirmiş oluruz.
Bu manada düşünüldüğünde orucu bozan durumlar nelerdir? sorusu akıllara gelir. Orucun temelinde yeme ve içme alışkanlıklarımızı değiştirmek yer alır. Bununla beraber orucu bozan durumları şu şekilde belirtmek mümkündür; yeme, içme ve cinsel ilişkiye girmektir. Oruçluyken, nefsin terbiyesini yapabilmek için bu alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.
Aynı zamanda sigara, nargile gibi tütün ürünlerini kullanmaya devam etmek de orucun bozulmasına neden olur. Sebep ne olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da orucun bozulmasına neden olmaktadır. Oruç tutarken bu alışkanlıklardan vazgeçmenin yanı sıra kötü söz, dedikodu gibi dinimizde haram kılınan alışkanlıklardan da uzak durulmalıdır. Ağzın terbiyesi oruçken, nefsin terbiyesi ise gözdür. Harama bakmak da oruçluyken hoş karşılanmayan haldir.