Blog

Çalışan Bir Kimse Kurban Kesmeli midir?

Çalışan Bir Kimse Kurban Kesmeli midir?

Dinimizde, maddi imkanları yerinde olan Müslümanlar için vacip kılınan ibadete kurban denir. Allah-ü Teala’ya yakınlık göstermek, verdiği nimetlere karşı şükrümüzü sunmak için küçükbaş ve büyükbaş hayvan kurban edilir. Peki, kurban ibadetini kimler yerine getirmelidir?, Kimler kurban kesmelidir? Çalışan Bir Kimse Kurban Kesmeli midir? Her yıl binlerce kişinin araştırdığı kurban ibadetini kimler yerine getirmelidir sorusunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. 

Hayır Kurumlarına Vekalet Vererek Kurban Kesmek Caiz midir?

Kimler kurban kesmelidir sorusu, Kurban Bayramı yaklaşırken, pek çok Müslüman’ın merak ettiği konular arasında yer alıyor. Maddi ve manevi imkanlar doğrultusunda kimlerin kurban ibadetini yerine getirmesi gerektiği konusunu araştıran Müslümanlar, konuyla ilgili araştırmalarına devam ediyor. Hanefi mezhebinde, kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Efendimiz’e (S.A.V) hitaben, 

Kurban

Çalışan Bir Kimse Kurban Kesmeli midir?

“Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el-Kevser 108/2) buyrulmasıyla beraber, bu ibadetin ümmetini de kapsadığı kanısına varılmıştır. Bunun yanı sıra Peygamber Efendimiz, birçok hadis-i şerifinde de maddi imkanları yerinde olan Müslümanların kurban ibadetini yerine yerine getirilmesini tavsiye etmiştir. Hatta öyle ki, 

“Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (Müsned, II, 321; İbn Mâce, “Eđâĥî”, 2); “Ey insanlar, her sene her ev halkına kurban kesmek vâciptir” (İbn Mâce, “Eđâĥî”, 2; Tirmizî, “Eđâĥî”, 18) 

gibi çeşitli ifadeler, bu gerekliliğin önemini ortaya çıkarır. Bunun yanı sıra Hz. Muhammed Peygamberimiz, kurban ibadetini yerine getirmeyi hiçbir zaman bırakmamıştır. Buradan yola çıkarak, bir iş sahibi olan kimseler ve dinimizce nisap miktarda zengin sayılan, mal varlığı olan kişilerin Kurban Bayramı’nın gelmesiyle kurban kesmesi vaciptir. Dinimizce, zekat, sadaka-i fıtr ve kurban gibi maddi yönü bulunan ibadetlerle yükümlü olan kişilerin asgari miktarda zenginlik seviyesinde olması gereklidir. Dinen, asgari miktarda zenginlik ölçüsüne sahip olmaya “nisab” denilmektedir. Çalışan bir kişinin nisap miktarda mala sahip olması halinde kurban kesmesi vaciptir. 

Kurban Kesmek için Ne Kadar Mala Sahip Olmak Gerekir?

Çalışan Bir Kimse Kurban Kesmeli midir?

Hanefi mezhebine göre maddi yönü bulunan ibadetlerin yerine getirilmesi için kişilerin nisap miktarda yani dinimizce belirtildiği kadar mal varlığına sahip olması gerekir. Hanefi mezhebine göre kurban kesmenin vacip olması için zenginlik ölçüsünün zekatta ve fıtır sadakasında arandığı kadar zenginlik ölçüsüdür. Nisap miktarda mal varlığı; kişinin borçları ve asli ihtiyaçları hariç, 80,18 gr altına ya da buna denk gelecek şekilde paraya veya mala sahip olmasıdır. Bu miktarda malı olan kimsenin kurban kesme gücüne sahip olduğu düşünülmüş ancak kurban nisabında zekatta olduğu üzere bir yıl devam eden bir zenginlik şartı aranmamaktadır. Bayrama ulaşan kimsenin o günlerde bu miktarda mala sahip olması yeterli görülmüştür. 

Çalışan Bir Kimse Kurban Kesmeli midir?

Ekonomik anlamda zenginlik ve güç, hem kişinin içinde bulunduğu şartlar hem de yükümlülük konusuna göre değişmesi ve bir noktada da örfi olduğu için günümüzde dini şartlara uygun şekilde hareket etmesi gerekir. Çalışan bir kişi, asli ihtiyaçlarını ve asli ihtiyaçlar dışındaki varlığını hesaplayarak kurban kesmenin veya kurban kesmek yerine geçen kurban bağışı hakkında çalışmalar yapmalıdır. Şunu belirtmek gerekir ki islam alimleri, bir yıl içerisinde borcunu ödeyebilecek olan herkesin kendisi adına kurban kesmesi önerilmektedir. Çalışan bir kimse, dinimizce uygun görülen şartları karşılıyorsa kendisine kurban vacip sayılmaktadır. 

Kurban Kesmek Ne Zaman Vacip Olur?

Kurban kesmek kişilere ne zaman vacip olur? sorusu her geçen gün araştırılan ve sık sık merak edilen bir konudur. Kadın veya erkek akli dengesi yerinde, buluğ çağına erişmiş ve özgür olan bir kimsenin belirtildiği üzere nisap miktarda zengin olması halinde kurban kesmekle yükümlü hale gelir. Kurban ibadetini yerine getirmekle yükümlü hale gelen Müslümanlar, zaman zaman kurban kesim süreciyle ilgilenmek konusunda zorluk çekebilirler. Bu gibi durumlarda kurban bağışı tercih edilen en önemli seçeneklerden biridir. 

Mis Darüsselam Derneği olarak uzun yıllardır gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında yapmış olduğunuz kurban bağışı organizasyonlarımız ile binlerce din kardeşimize ulaşıyoruz. Bu noktada elbette ki hayırseverimiz bağışları en önemli unsurdur. Siz kıymetli hayırseverlerimizin yapmış olduğu vacip kurban bağışı ve nafile kurban bağışı ile özellikle de afrika’da açlıkla mücadele eden binlerce insana umut oluyoruz. Bu umudun en kıymetli paydaşı sizlersiniz. Kurban Bayramı dönemlerinde daha fazla kişiye ulaşırken, yıl boyu devam eden organizasyonlarımız ile de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şeffaflık ve güven üzerine inşa ettiğimiz kurban bağışı çalışmalarımıza sizler de dahil olabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir