Blog

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Yılda, Ramazan ve Kurban Bayramı ile beraber iki kere kılınan Bayram Namazı, müminlerin bir araya gelerek Allah’a kulluk görevini yerine getirmesidir. Konuyla alakalı sık sık araştırılan başlıklardan biri bayram namazı nasıl kılınır sorusudur. Yılda 2 kere kılınan bu kıymetli namaz 2 rekat şeklinde kılınır.

Bayram Namazı

Namaz kılmak için öncelikle;

“Niyet ettim Allahım senin rızan için Ramazan / Bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir ve 1. rekat için başlanır. 

  1. Rekat:
  • Cemaati arkasına alan imam, sessiz bir şekilde Allah-u Ekber” diyerek iftitah tekbiri alır ve eller göbek altında bağlanır. 
  • İmam ve cemaat sessiz bir şekilde “Subhaneke” duasını okur. Ardından ilave tekbirlere geçilir. 
  • “Allah-u Ekber” diyerek, eller kulak hizasına kadar kaldırılır ve 1. tekbir alınır ve eller bağlanmadan serbest bırakılır. 
  • Tekrar “Allah-u Ekber” denilerek eller kulak hizasına getirilir ve 2. tekbir alınarak, tekrar eller serbest bırakılır. 
  • “Allah-u Ekber” denilerek eller tekrar yukarı kaldırılarak 3. tekbir alınır. Sonrasında ise eller bağlanır.
  • İmam sessiz bir şekilde “Euzu-Besmele” çeker ve ardından sesli bir şekilde “Fatiha Suresi’ni” okur. Cemaat imamı takip ederek rüku ve secde yapar. Ardından 2. rekat için ayağa kalkılır. 
  1. Rekat:
  • İmam sessiz bir şekilde “Euzu-Besmele” çeker ve ardından sesli bir şekilde “Fatiha Suresi” ve bir “Zammı Sure” okur.
  • Hep bir ağızdan “Allah-u Ekber” denir ve eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır. Eller bağlanmaz ve yana salınır. 
  • Bir kez daha “Allah-u ekber” denilerek eller kulak hizasına getirilir ve 2. tekbir alınır. Yine eller serbest bırakılır. 
  • Yine “Allah-u Ekber” denilerek eller kaldırılır ve 3. tekbir alınarak, eller serbest bırakılır. 
  • “Allah-u Ekber” denilerek 4. tekbir getirilir fakat eller kaldırılmaz. Tekbirden sonra direk rükuya gidilir.
  • Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Duaların ardından “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek önce sağa sonra tekrar “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek sola selam verilir. Selam verdikten sonra tüm cemaat sesli bir şekilde 3 defa teşrik tekbiri getirir. Daha sonra hutbe dinlenir ve Bayram Namazı tamamlanmış olur.

Bayram Namazı’nın Önemi

Müminlerin bir araya gelip kaynaşmasına vesile olan Bayram Namazı, bu anlamda Cuma Namazı ile benzerdir. Ancak Cuma Namazı, her hafta Cuma günleri kılınırken, Bayram Namazı ise yılda 2 kere kılınır. İki büyük bayramımız olan Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’nın ilk günlerinde kılınan bu namazlar, Müslümanlar için önemli bir ibadettir. İslamın beş şartından biri olarak namazın, bayram günlerinde camide cemaat ile beraber kılınması, kulların bir araya gelmesini ve dayanışmasını artırır. Bayram Namazı’nın Önemi şu şekilde değerlendirilebilir;

  • Toplumsal Birliktelik: Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günü kılınan bu namaz, toplumun bir araya gelmesinde faydalıdır. Cemaat eşliğinde kılınması, birlik ve beraberlik duygularını güçlendirir. 
  • İbadetin Zirvesi: Önemli ibadetlerin başında gelen bu namaz, Müslümanlar için ibadetin kapılarından biridir. Müslümanların dini sorumluları arasında yer alan bu kıymetli namaz, dinimize uygun şekilde ihya edilmelidir. 
  • Teşekkür ve Şükür: Bayram Namazı, Müslümanların Allah’a şükürlerini sunmak ve verilen nimetlere karşı minnettarlığını dile getirmek için bir fırsattır. 
  • Sadaka ve Yardımlaşma: Bayram Namazı’ndan önce zekat ve fitre vermek, yoksullara yardım etmek, elde olanı paylaşmak en güzel ibadetlerdendir. Yoksulların derdine ve sevincine ortak olmayı sağlar.
  • Günahlardan Arınma: Müslümanların günahlarından arınması ve adeta bir tür yenilenme olarak değerlendirilebilir. Manevi temizlik olarak da görülmektedir. 
  • Aile Birliği: Aile bireylerin hep birlikte olması açısından teşvik edicidir. Aile içerisinde, sevgi, saygı, dayanışma ve birlik bağlarını kuvvetlendirir. 

Dinimizde önemi büyük olan bu namaz, sadece bireyler olarak değil toplumsal olarak da önemlidir. 

Bayram Namazı Vacip mi?

Ramazan ve Kurban Bayramları’nın gelmesiyle beraber sık sık araştırılan konuların başında bayram namazı vacip mi sorusu geliyor. Kelime anlamı olarak “yapılması gerekli olan” anlamında gelen vacip kelimesi, bayram namazı için de merak edilen bir konudur. İslam dinine mensup kişilere farz kılınan her şey Kur’an-ı Kerim’de açık bir dil ile belirtilmiştir.

Vacip kılınan ibadetlerin neler olduğu ise açıkça belirtilmemiştir. Fakat yine de Müslümanların yerine getirmesinin bağlayıcı unsurları olduğu belirtilir. Dinimize göre bayram namazı Cuma namazı farz kılınan tüm kişilere vaciptir. Cuma namazı, kadınlar, çocuklar ve hasta kişiler için farz değildir. Bu nedenle bayramın ilk günü kılınan bu mübarek namazda onlar için vacip sayılmaz. 

 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir