Blog

Bayram Namazı Nedir?

Bayram Namazı, Kurban ve Ramazan Bayramları’nda kılınan bir namazdır. Müslümanlar arasında birlik ve beraberliğin en güzel göstergelerinden biri olarak kabul edilen bu namaz, bayramın birinci günü, kuşluk vaktinde kılınır. Bayram namazı ne zaman kılınır sorusuna bu şekilde yanıt vermek mümkündür. Bayram günü başladığında kılınan bu namaz farz değil, vacip olarak kabul edilir. Cemaatle birlikte kılınan bayram namazı, iki rekat olacak şekilde kılınır. Yılda iki kez bu namazı kılınır. Bayramların birinci günü, camide cemaat ile beraber kılınarak, ardından cemaat birbiri ile bayramlaşarak güne başlar.

Bu mübarek namazı camide cemaat ile beraber kılmanın sevabı oldukça büyüktür. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramlarının her ikisinde de, bayram namazları birlik, beraberlik içerisinde kılınır. Ramazan Bayramında, namaz öncesi cemaate tatlı vb. yiyecek ikramında bulunur. Aynı zamanda gusül almak, misvak kullanmak, temiz elbiseler giymek, fitreyi namazdan önce vermek, tekbir getirerek yürümek oldukça müstehap kabul edilir. Cabir bin Semure (ra) şöyle buyurur; 

“Ben, Rasulullah (S.A.V.) ile her iki bayram namazını ezansız ve kametsiz olarak sadece bir kere veya iki kere kılmadım birçok defa kıldım.” 

Kurban Bayramında ise, namaz kılmadan önce yemek yememek ve namaz sonrası kurban etinden yemek makbuldür. 

Bayram Namazı Kaç Rekattır?

Bayram günleri yaklaştığında sık sık araştırılan konuların başında Bayram Namazı kaç rekat sorusu gelir. Bayram Namazları, 2 rekat şeklinde kılınır. Kur’an-ı Kerim’de ifade edildiği üzere namazın, camide cemaat ile beraber kılınması makbuldür. Ezanın okunması ile beraber camiye gidilir ve cemaat ile saf tutarak namaz kılınır. Ramazan ve Kurban Bayramı’nda namaz kılmak için o bayrama uygun şekilde niyet edilir. Niyet edilirken; “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” denilerek niyet edilebilir. Niyetten sonra ise namaza başlanır. 

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Yılda iki kere kılınan bayram namazı nasıl kılınır? Müslümanların her bayramın sonunda, camide cemaat ile beraber kıldığı namaza, bayram namazı denir. Bayram namazını kılmak için öncelikle, en temiz kıyafetler giyilir ve camiye gidilir. 

Cemaatle saf tutularak, niyet edilir. “Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” denir ve namaza durulur. 

  1. Rekat
  • İmam yüksek sesle, cemaat ise sessiz bir şekilde “Allah-u Ekber” diyerek iftitah tekbiri alır ve elleri bağlar. 
  • Sessizce herkes Subhaneke duasını okur. Ardından imam ile beraber tekbir kısmına geçilir. 
  • “Allahuekber” denilerek herkes ellerini kulak hizasına kadar kaldırır ve 1 tekbir getirilir, ardından eller serbest bırakılır. 
  • Tekrar 2. kez “Allahu Ekber” denilerek eller kulak hizasına kaldırılır, tekbir getirilir ve serbest bırakılır. 
  • Son olarak “Allah-u Ekber” denilerek eller kulak hizasına kaldırılır tekbir getirilir ve sonra eller göbek altında bağlanır. 
  • Ardından imam sessiz bir şekilde “Euzu-Besmele” çeker ve Fatiha Suresini okur. Cemaat, imamı takip ederek rükuya ve secdeye gider. 

2. Rekat

  • Ayağa kalkılır ve imam essiz bir şekilde “Euzu – Besmele” çeker. Sesli bir şekilde Fatiha Suresi ve Zammı Sure okur. 
  • Allah-u Ekber denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 1. tekbir getirilerek, eller serbest bırakılır. 
  • İkinci kez eller kulak hizasına kaldırılır ve 2. tekbir getirilir. Sonrasında eller yine serbest bırakılır. 
  • Üçüncü kez eller kulak hizasına getirilerek tekbir alınır ve eller aşağı serbest bırakılır. 
  • Son olarak Allah-u Ekber denir ve 4. tekbir getirilerek, direk rükuya gidilir. 
  • Rüku ve secdenin ardından oturulur ve Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Duaların bitmesiyle “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek hem sağa hem de sola selam verilir. 
  • Selamdan sonra ise tüm cemaat sesli bir şekilde 3 kere “Allah-u ekber Allah-u ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allah-u ekber ve lillahi’l-hamd” şeklinde teşrik tekbiri getirilir. 

Bayram Namazını Diğer Namazlardan Ayıran Nedir?

Bayram günleri, şüphesiz her Müslüman için kıymetlidir. Her anının ibadetle geçirilmesi gereken Ramazan ve Kurban Bayramları’nı diğer günlerden ayıran bir diğer önemli husus ise bayram namazı kılınmasıdır. Kılınış itibariyle farklılık gösteren bu namaz, ilave tekbirlerle kılınır. Bunun yanı sıra Cuma namazında hutbe namazdan önce okunurken, Bayram Namazı’nda ise hutbe namazdan sonra okunmaktadır. Cuma Namazı’nda hutbeyi dinlemek farzdır. Ancak Bayram Namazı’nda hutbe dinlemek sünnettir. 

 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir