Bolluğun, bereketin ve paylaşmanın günü olarak nitelendirilen Aşure Günü, Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününe denk gelir. Geçmişte, sıkıntı ve kederin ortadan kaldırıldığı bir gün olup, Peygamberler ve ümmetleri için de adeta kurtuluş günü olarak sayılmıştır. Peki 2024 aşure günü ne zaman? Aşure’nin önemi nedir?
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Muharrem Ayı’nın faziletlerinden bahsettiği hadis-i şeriflerinde Aşure Günü hakkında bilgiler aktarır. Rasulullah;
“Kim Aşûre günü (nafaka hususunda) âilesine geniş davranırsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun rızkına bolluk ihsân eyler.”(Taberânî, Evsat, IX, 121) diye buyurmuştur.
Efendimizin, Ramazan Ayı dışında nafile orucu olarak hiç bırakmadığı oruçlardan biri de Aşure orucu olarak bilinir. Bunlar değerlendirildiğinde bu mübarek günün çok önemli olduğunu anlamak mümkündür.
2024 Aşure Günü Ne Zaman?
Muharrem Ayı içerisinde olan Aşure, 2024 yılı içerisinde 16 Temmuz Salı gününe denk geliyor. İslamiyet’in kıymetli günlerinden biri olan Aşure, birlik, beraberlik ve paylaşma ile geçmelidir. Elinde olanı yoksulla paylaşıp, yardımlaşma ruhuyla hareket edilmelidir.
Aşure Gününün Önemi Nedir?
Paylaşmanın en güzel örneklerinden birini temsil eden günlerden biri olan Aşure Gününün anlam ve önemi, sık sık araştırılmaktadır. Dayanışma, birliktelik, bereket ve bolluğun simgesi olan bu kutlu günde, aşure tatlısı pişirilir. Peki aşure neden yapılır? Aşure tatlısı, içinde bulunan malzemeler gereği bolluğu simgeler. Asırlar boyunca devam eden gelenek ile beraber farklı tatların ahenk içerisinde ortak tada katkı sağlamaları için buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi yiyecekler bir arada kullanılır. Bakliyat ve yemişlerin bir arada kullanılmasıyla hazırlanan aşure bolca yapılır ve komşulara dağıtılır. Peygamber Efendimiz (S.A.V)
“Kim Aşûre günü (nafaka hususunda) âilesine geniş davranırsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun rızkına bolluk ihsân eyler.”(Taberânî, Evsat, IX, 121) buyurmuştur.
Bunun yanı sıra Allah Resulü; “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur” buyurarak aşure gününde oruç tutardı.
Aşure Gününde Yaşanan Önemli Olaylar
Aşure günü olayı şeklinde özel bir gün yoktur. Ancak bugüne denk gelen önemli olaylar bulunur. Musa Aleyhisselam’ın, Firevun ve ardından gelenlerden kurtulması olayı Aşure gününde gerçekleşmiştir. Bir diğer önemli olay ise, Hz. Yunus Aleyhisselam’ın başından gelmiştir. Öyle ki Hz. Yunus Aleyhisselam’ın kavmi Ninova, Allah’a isyan ediyordu. Bunun karşısında halk azapla karşı karşıya kaldı. Hz. Yunus, Allah-ü Teala’nın gazabını fark ettiği anda şehri terk etti ve bir gemiye bindi. Ancak gemi suya batınca, kendisini denize bıraktı.
Rivayetlere göre ardından balıkların karnında bir süre bekledi ve daha sonra Allah’a ettiği dua sayesinde balığın karnından da kurtuldu. Bu olay da aşure gününe denk gelen bir olay olmuştur. Peygamberlerin pek çoğunun yaşadığı olaylar bu kutlu güne denk gelmiştir. Önemli olaylardan bir diğeri ise Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturma olayıdır. Geminin karaya oturmasıyla, gemide olan insanlar aç ve susuz kalmış, bitap hale düşmüştür. İnsanlar, ellerinde bulunan son erzakları kullanarak bir çorba yapmış ve bu çorbanın adı da aşure olmuştur. Sonrasında ise tatlı haline gelmiş ve soğuk bir şekilde de ikram edilmeye başlanmıştır.
2024 Yılı Ramazan Bayramı Ne Zaman?
Aşure Gününün Faziletleri Nelerdir?
Dinimizde en güzel ibadetlerden biri paylaşmaktır. Paylaşmanın en güzel şekilde yaşandığı günlerden biri ise Aşure’dir. Öyle ki bugünün faziletleri de oldukça büyüktür. Bugünde yapılan aşure ikramı, tutulan oruç, kılınan namaz, edilen dua, edilen zikirler, hayırlar, güzel sözler çok sevaptır. Bu mübarek günün faziletini en güzel şekilde şu hadis-i şeriften anlamak mümkündür; Ebu Hureyre (RadıyallahuAnh)’dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:
“Her kim o günde oruç tutarsa, kırk seneye kefaret olur (o kadar günahı da olsa silinir). Aşure gecesini ihya edip de o günde oruçlu sabahlayan kimse (çok kolay öleceği için) öldüğünde nasıl öldüğünü bilmez.”
Hazreti Ali (RadıyallahuAnh)dan rivayet edilen bir diğer hadis-i şerifte Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Her kim aşure gecesini ibadetle, zikirle, namaz ve dualarla geçirerek ihya ederse, Allah-u Teâlâ da onu dilediğince ihya eder.” (Taberânî, Evsat, IX, 121)
Aşure Gününde Oruç Tutulur mu?
Bu kutlu günde, ibadet etmenin en kıymetli olduğu günlerden biridir. Öyle ki bugün Peygamber Efendimizin (S.A.V) orucunu bırakmadığı bir gündür. Ancak o gün tutulan orucun ardından bir hadise gerçekleşmiştir. Medine’de oruç tutan sahabe, Peygamber Efendimize oruç tutmaları tavsiyesinde bulununca, kendisine;
“Ey Allah’ın Rasulü! Bugün Yahudi ve Hristiyanların da tazim ettiği bir gün” denildi. Bunun üzerine, “Gelecek sene olduğunda biz dokuzuncu günü de oruçlu geçirelim.” buyurdu ve ertesi seneye ulaşan sahabiler öyle yaptılar.”
Orucunu sünnete uygun şekilde tutmak isteyen kişiler, Muharrem Ayı’nın 9. günü olan 15 Temmuz Pazartesi günü tutmaları makbuldür.