İslam dininde kurban ibadeti iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar nafile ve vacip şeklindedir. Maddi durumu uygun olan kişilerin Kurban Bayramı’nda, kurban kesim ibadetini yerine getirmesi vaciptir. “Adak, akika, şükür, sadaka ve şifa kurbanları ise nafile kurbanları olarak aktarılmıştır. Peki akika nedir? Akika kurban bağışı nedir?
Yoksullara yardım eli olmak, sofralarında bir lokma yemek olmak için kurban bağışı en güzel yöntemlerden biridir. Akika kurban bağışı için yardıma muhtaç kişilere ulaşarak, paylaşma, birlik ve beraberlik ibadetini yerine getirebilirsiniz. Yılın her döneminde yapabileceğiniz adak, şükür ve akika kurban bağışlarınızda, kesim videoları ve görselleri de hayırseverlerimize ileterek, emanetinizi güvenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.
Akika Nedir?
Arapça’da, yeni doğan bebeklerin kafasındaki her bir saça akika denilir. Akika kurbanının kesildiği gün, çocuğun saçları kesildiği için bu kurbana evvelden bu vakte Akika Kurbanı denilmiştir.
Akika Kurban Bağışı Nedir?
Erkek veya kız, yeni doğan çocuklar için Allah’a şükrünü göstermek için kesilen kurbana Akika Kurbanı denir. İslamiyetten önce sadece erkek çocuklar doğduğunda kesilen bir kurbandı. Kurbanın kanı çocuğun alnına sürülmesiyle ibadet yerine getirilirdi.
Ancak İslamiyetin gelmesiyle Peygamber Efendimiz (S.A.V) tarafından yeni doğan hem erkek hem de kız çocukları için devam ettirilmiştir. O günden bu yana da yeni doğan çocuklar için akika kurbanı kesilmesi makbul görülen bir ibadet oldu. Akika kurbanı yenir mi? sorusuna yanıt vermek gerekirse, akikayı tüm aile yiyebilir. Ailenin yememesi gibi bir şart yoktur.
Akika Kurban Bağışı Neden Yapılır?
Müslümanlar için Allah’a kulluk etmenin pek çok yolu vardır. Bunlardan en kıymetlisi de kurban kesmektir. Hz. İbrahim Peygamberimizden bizlere kalan kurban ibadeti, farklı şekillerde gerçekleştirilir. Kullar, Allah’ın insanlara nasip ettiği en büyük lütuflardan biri olan, yeni doğan çocuklara karşı Allah’a şükrünü göstermek isterler. Kullar, yeni doğan çocuklar için Allah’a kulluğunu göstermek için akika kurbanı keserler. Bu kurban kesilirken çocuğun, anne ve babasına hayırlı evlat ve Rabbine hayırlı bir kul olmasını niyet eder. Bununla beraber kullar, Akika Kurbanı keserek yeni doğan çocuklarının heyecanını din kardeşleriyle paylaşmış olurlar.
Akika Kurbanı Kesmek Şart Mıdır?
Yeni doğan bebekler için Akika Kurbanı kesmek şart değildir. Peygamber Efendimiz, tarafından söylendiği rivayet edilenlere göre Akika Kurbanı kesmek için kişilerin öncelikle bunu istemeleri gerekmektedir. Yeni çocuk sahibi olmuş anne ve baba, çocuğuna niyet ederek akika kesmek istiyorsa bunu yapabilirsiniz.
Akika Kurbanı Kesilmezse Ne Olur?
Akika kurbanı farz mı? Akika kurbanı kesilmek zorunda mı? konuları sık sık araştırılan konuların başında gelir. Bu kurbanı kesmenin kişiye bağlayıcı bir yükümlülüğü bulunmuyor. Çocuk sahibi olan kişiler, akika kurbanı kesmeyi istemeleri halinde, maddi durumları da el veriyorsa kesebilir. Ancak kesilmesi zorunlu değildir.
Akika Kurbanını Kimler Kesebilir?
Yeni doğan çocuğun babasının bu mübarek kurbanı kesmesi makbuldür. Babanın hayatta olmaması veya maddi gücünün yerinde olmaması halinde, vekalet verdiği kişilerin Akika Kurbanı’nı kesmesi mümkündür. Vekalet vererek kurban kestirmek isteyenlerin, dernekleri tercih etmesi de mümkündür. Böylelikle kesilen kurban, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilir. Konuyla ilgili Akika Kurbanı Bağışı hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Akika Kurbanı Şartları Nelerdir?
Yeni doğan çocuğa Akika Kurbanı kesmek isteyen kişilerin bunu, dini şartlara uygun şekilde gerçekleştirmesi gerekir. Şartlar, hem kurban kesilecek kişi hem de kesilecek hayvan için gerekli olan şartlardır. Konuyla ilgili belirtilen şartlar şu şekildedir;
- Kız ya da erkek fark etmeksizin, yeni doğmuş bebek için kesilir.
- Akika’nın yerine getirilmesi için seçilecek hayvanın, manda, sığır, koyun, deve veya keçi olması gerekir. Diğer gruptan hayvanlar kurban edilmez.
- Kurban edilecek hayvanın yaşına dikkat edilmelidir. Deve 5, koyun ve keçi 1, manya veya sığır ise 2 yaşını doldurmuş olmalıdır.
- Kurbanlık hayvanın azalarının tam olması şarttır. Besisi yerinde ve sağlıklı olmasına dikkat edilir.
- Kurban kesim işlemini gerçekleştirecek kişinin, Müslüman olması, akli dengesinin yerinde olması ve kurban kesim işlemini bilmesi gerekir.
- Çocuğa niyet edilerek kesilmesi sebebiyle çocuğun sıhhatli olması amacı güdülür. Bu nedenle de kemiklerinin kırılmamasına dikkat edilmelidir.
- Kurban seçiminde, yaradılıştan azası eksik olmamasına dikkat edilerek seçim yapılır.
Kurban kesim işlemini kendiniz yapacaksanız, bu şartlara uygun şekilde ilerlemelisiniz.
Akika Kurbanının Kesilme Süresi Var Mıdır?
Akika Kurbanı için belirli bir kesilme süresi vardır. Konuyla ilgili olan hadis ve şeriflere bakıldığında kurbanın, çocuğun doğumunun 7. gününde kesilmesi makbuldür. Akika kesme niyetinde bulunulması ancak bu süre içerisinde kesilememesi halinde çocuğun buluğ çağına kadar kesilmesi mümkündür.
Akika Kurbanının Dindeki Yeri Nedir?
İslam dininde Akika Kurbanı’nın yeri büyüktür. Mezheplere göre sünnet, müstehap ve farz olarak kabul edilirken Hanefi mezhebinde, bu kurbanın kesilmesi müstehap ya da mübah olarak kabul edilir. Kurbanı kesmesi, yeni doğan çocuğun anne ve babasının istemesi gerekir. Hanbeli, Şafi ve Maliki mezhebinde ise Akika Kurbanı kesmek sünnettir. İbadetin yerine getirilmemesi sünnetten uzaklaşmaya neden olur.
Adak, Akika ve Şükür kurban bağışlarınız için Koyun 2.450TL, Koç 2.650 TL olarak fiyatlandırılmaktadır.
Misdarder’e vekalet verdiğiniz kurban bağışı sonrasında kurban kesim ve dağıtım videoları Whatsapp hattımız üzerinden en geç 2 veya 3 iş günü içerisinde gönderilmektedir.
KURBAN İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
Kurban bağışı gerçekleştirmek için öncelikle yetkili kurum veya dernekler aracılığıyla bağış yapılabilir. Bu kurumlar genellikle online platformlar üzerinden bağış kabul etmektedir. Ayrıca, bazı kurban organizasyonları mobil uygulamalar ve banka hesapları üzerinden de bağış kabul etmektedir.
Afrika kurban bağışı yapmak için öncelikle güvenilir bir kurban kuruluşunu seçmelisiniz. Ardından, kurban organizasyonunun resmi internet sitesi veya telefon numarası üzerinden bağış yapma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bağış yapmadan önce, kurbanın Afrika’da nasıl dağıtılacağı ve ihtiyaç sahiplerine ulaşacağı konusunda bilgi edinmek önemlidir.
Adak kurbanı bağışı yapmak için öncelikle bir yetkili kurum veya derneği tercih etmelisiniz. Ardından, adak kurbanı yapmak istediğinizi belirttiğinizde size gerekli bilgileri ileteceklerdir. Bağışınızı banka hesabına veya online platformlarından gerçekleştirebilirsiniz.
Akika kurbanı bağışı yapmak için resmi olarak yetkilendirilmiş kurban organizasyonlarını tercih etmeniz önemlidir. Bu kuruluşların internet sitesi veya mobil uygulamaları üzerinden bağış yapabilirsiniz. Ayrıca, akika kurbanı bağışınızı telafi gibi belirli bir sebeple gerçekleştirecekseniz, bunu da ilgili kuruluşa bildirmeniz gerekmektedir.
Şükür kurbanı bağışı yapmak için bir kurban organizasyonunu tercih etmeniz önemlidir. Bağış yapmak istediğiniz miktarda bir hayvanı kuruluşa ihale edebilirsiniz. İhale sonrasında bağışınızı banka hesabı veya online platformlardan gerçekleştirebilirsiniz. Bağışınızın şükranınızı ifade etmek üzere ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağından emin olabilirsiniz.
Şifa kurbanı bağışı yapmak için resmi olarak yetkilendirilmiş bir kurban organizasyonunu tercih etmeniz önemlidir. Bağış yapmak istediğiniz miktarda bir hayvanı kuruluşa ihale edebilirsiniz. İhale sonrasında bağışınızı banka hesabı veya online platformlardan gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde, şifa kurbanı bağışınız hastaların tedavi süreçlerine katkı sağlamak amacıyla kullanılacaktır.
Evet, Türkiye dışında da kurban bağışı yapabilirsiniz. Çeşitli uluslararası kurban organizasyonları, farklı ülkelerde ihtiyaç sahiplerine yönelik kurban bağışı kampanyaları düzenlemektedir. Bu organizasyonlar aracılığıyla online platformlar veya banka hesapları üzerinden bağış yapabilirsiniz. Ayrıca, bazı Türk vakıfları da yurt dışında kurban organizasyonları düzenlemekte ve bağış kabul etmektedir.
Evet, koyun bağışlarınız 2450 TL iken koç bağışları ise 2650 TL olarak belirlenmiştir.