Blog

ADAK KURBANI NEDİR?

Adak Kurbanı

Bir dileğin gerçekleşmesi ya da zor durumdan kısa sürede kurtulmak için Allah-ü Teala’dan sevabının beklenerek yapılan kurban bağışına adak kurbanı adı verilir.

Adak kurbanı, Allah’tan dileğimizin gerçekleşmesi için istediğimiz bir eylemdir. Bu eylemi gerçekleştirerek, Allah’tan dileğimizi gerçekleştirmesini ya da içinde bulunduğumuz zor durumdan kurtulmayı isteriz.

Adak kurbanı kesilmeden ya da bağışlanmadan önce kişi, Allah’a vaatte bulunur. İçinde bulunduğu sıkıntının giderilmesi ya da dileğinin gerçekleşmesi durumunda, adak adayacağını belirtir.

İslami literatürde kurban, Allah’a yaklaşmak için kullar tarafından gerçekleştirilen bir eylemdir. “Kurb” kelime kökünden türetilen kurban, “Allah’a yakınlaşmak için kesilen küçük veya büyükbaş hayvan” anlamını taşır.

Hanefi mezhebine göre imkanı olan kişilerin kurban kesmesi ya da kestirmesi vaciptir. Kurban Bayramı dışında kesilen ya da kestirilen kurbanlar ise sünnet olarak nitelendirilir.

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Vacip olan bu ibadetin herhangi bir yapılma zamanı yoktur. Adak kurban, kişinin dileğinin gerçekleşmesinden ya da içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmasından sonra herhangi bir zamanda gerçekleştirilebilir.

Kişinin dileği gerçekleştikten sonra imkan bulması halinde adak kurbanı kesilebilir.

 

Adak kurbanı ne zaman kesilir?

Adak kurbanı ne zaman kesilir?

Kurban Bayramında Adak Kurbanı Kesilebilir mi?

Evet kesilebilir. Ancak kurban ibadetinin de yerine getirilmesi gerekir. Yani hem vacip olan adak kurbanı kesilmeli, hem de Kurban Bayramı için emredilen kurban kesilmelidir.

Asıl farz olan kurban ibadetinin, Kurban Bayramı süresi içinde yerine getirilmesi gerekir. Vacip olan adak kurbanının ise Kurban Bayramından birkaç gün sonrasına kadar yerine getirilmesi doğru olacaktır.

Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?

Vacip olan bu ibadeti yerine getirmeye niyet eden kişi açısından aşağıdaki şartların yerine gelmesi gerekir:

  • Kişinin başındaki sıkıntının def edilmesi ya da dileğinin yerine getirilmesi durumunda kurban keseceğine niyet ederek kurbanı kesmesi gerekir.
  • Adak adayan kişinin aklının yerinde olması ve ergen yaşta olması gerekir.
  • Kurban bağışı ya da adak kurbanı kesecek maddi imkanlarının bulunması gerekir.
  • Adak kurbanı kesecek olan kişinin niyetinin farz ibadetlerinden olmaması gerekir.
  • Adak için adanacak olan hayvanın, kurban şartlarına uyması gerekir.
  • Günah ya da haram olan istekler için adak adanmamalıdır.
  • Adağın fazileti hakkında kişi yeterince bilgi sahibi olmalıdır.

Adak Kurbanı Etinden Kimler Yer, Kimler Yiyemez?

Kurban etinden öncelikle fakir ve ihtiyacı olan kişiler yararlanır. Adak kurbanı etinden kişinin ailesi içindeki kişiler kurban etinden yiyemezler.

 

Adak kurban etinden kimler yiyemez?

Adak kurban etinden kimler yiyemez?

Adak Kurbanı Kesilmezse Ne Olur?

Kişinin Allah tarafından isteği yerine gelmişse ya da içinde bulunduğu sıkıntıdan Allah’ın izniyle kurtulmuşsa ve adağını yerine getirmezse günah işlemiş olur. Bu yüzden adak kurbanı müsait olunduğunda mutlaka kesilmelidir.

Adanan adak için kesin bir süre olmadığından, kişinin durumunun müsait olması şartının yeterli olduğundan dolayı, ömrünüz boyunca adağınızı yerine getirebilirsiniz.

Gerçekleşen dileği ya da içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtulduktan sonra adağını yerine getirmeyen kişilerin, yeni dilek ve istekte bulunması doğru değildir.

Adak Kurbanı Bağışını Nasıl Yapabilirsiniz?

Adaklarınızı vekalet vermek suretiyle derneğimiz vasıtasıyla bağışlayabilirsiniz. Böylece ihtiyacı olan birçok kişiyi sevindirmenin de mükafatını kazanmış olursunuz.

Online olarak bağış yapmak için https://www.misdarder.org.tr/online-bagis/ bağlantısını ziyaret etmeniz ve sayfadaki bilgileri doldurmanız yeterli olacaktır.

Bağış yaptıktan sonra, adak kurbanı ile ilgili dekont verdiğiniz adrese gönderilecektir. Ayrıca SMS olarak bilgilendirilecek, kesim videoları da tarafınıza gönderilecektir.

Online bağış

Online bağış

Adakla ilgili daha detaylı bilgi almak için web sitemizin iletişim sayfasından bizlere ulaşabilirsiniz.

Bizi telefonla arayarak da bağışta bulunabilirsiniz. Derneğimize bağlı çalışan kardeşlerimiz sizleri yönlendirecek ve bağışlarınızla ilgilenecektir.

Adak kurbanı ile ilgili aşağıdaki videoyu da izlemek isteyebilirsiniz.

 

 

 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir