Allah-ü Teala’ya, nasip etmesi için dua edilmesi ve dileğin gerçekleşmesi halinde kurban kesileceğine dair söz verilmesine Adak Kurbanı denir. Adak Kurbanı nedir sorusuna bu şekilde yanıt vermek mümkündür. Adağın gerçekleşmesi durumunda maddi imkanı yerinde kişi kurbanını kesmelidir. Öyle ki adak kurbanının, dileğin gerçekleşmesinin ardından çok beklemeden kesilmesi makbuldür.
Adak Kurbanı Kesilmezse Ne Olur?
Dilediğiniz yerine geldi ancak maddi durumunuz kurban kesmeye el vermiyorsa, Allah’tan af dilememiz gerekir. ‘Rabbim adağımı yerine getiremiyorum. Beni affet’ diyerek Allah’a sığınmak en doğru hareket olacaktır. Zaman içerisinde imkanların el vermesi sonucu adak kurbanı kesilmelidir. Kurban kesmeye gücü hiç yetmiyorsa, kişi Allah’tan af dilemelidir. Adak kurbanı kasten kesilmediği takdirde günaha girilmiş, Allah’a verilen söz tutulmamış olur. Bu nedenle bir dileğin gerçekleşmesi için adak sözü verildiyse, dilediğin gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra mutlaka yerine getirilmelidir.
Adak Kurbanı Nedir?
Bir dileğin gerçekleşmesi, bir duanın kabul olması, bir olayın gerçekleşmesi için Allah’a dua etmek ve olayın gerçekleşmesi sonucunda bir kurban kesme sözüne Adak Kurbanı denir. İsteğe bağlı olarak kesilen kurbanlar arasında yer alır. Sünnet ve farz olarak kabul edilmeyen bu kurban, kişilerin duasının kabul olması, bir olayın gerçekleşmesi, bir malın elde edilmesi sonucunda kesilir. Kurbanın kesilmesindeki temel şart, dileğin yerine gelmiş olmasıdır.
Adak kurbanı faziletleri oldukça büyüktür. Adağın yerine getirilmesi sonucunda elde edilen etler, yoksullara dağıtılır. Böylelikle yardımlaşma duygusu anbean yaşanmış olur. Kişiler bu sayede hem yoksulları sevindirir hem de sevap kazanırlar.
Adak Kurbanı Kesmenin Şartları Nelerdir?
Bir dileğin gerçekleşmesi sonucu Allah’a şükrümüzü göstermek ve verilen sözün tutulması için kurban kesilir. Kişilerin adak kurbanı kesebilmesi için hem adak sahibinin hem de kurban edilecek hayvanın konuyla ilgili şartları karşılıyor olması gerekir. Adak kurbanı için İslami şartlar şu şekildedir;
- Kurban adağında bulunan kişi, adak kurbanı kesmeye niyet etmiş olmalıdır.
- Adakta bulunan kişi Müslüman ve ergenlik çağını geçmiş olmalıdır.
- Kurban adağında bulunan kişinin akıl sağlığının yerinde olması gerekir.
- Adak için belirlenen konu, vacip olan bir ibadet olmamalıdır.
- Adak adanan konu, Allah’a isyan, şirk içermemeli veya günah olan herhangi bir konu olmamalıdır.
- Kurban kesen kişinin maddi yeterliliğe sahip olması gerekir.
Bu şartları yerine getiren kişilerin adak sözünü gerçekleştirmesi mümkündür. Adağınızı kendiniz yerine getirebileceğiniz gibi kişi veya kurumlara vekalet vererek bağışta da bulunabilirsiniz.
Kurban Edilecek Hayvanın Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Adak edilecek hayvan; keçi, sığır, manda ve koyun arasından seçilmelidir. Adak hayvanında bulunması gereken özellikler şu şekildedir;
- Adak hayvanı kesim yerine gelebilecek şekilde ayakta ve sağ olmalıdır.
- Adak hayvanının azalarının tam olması şarttır.
- Hayvanının besisinin yerinde olması gerekir.
- Kurban edilecek hayvanın gözlerinin kör olmaması gerekir.
- Kulak ve kuyruklarının yarısından fazlasının kesik olmaması gerekir.
- Hayvan, düşkün ve bakımsız olmamalıdır.
- Gerekli yaş şartını karşılıyor olması şarttır.
Bu özelliklere sahip küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar adak olarak kesilmeye uygundur. Bunların yanı sıra doğuştan topal, kulağı kesik veya boynuzsuz olan hayvanların da kurban edilmesi mümkündür.
Nafile Kurbanı Çeşitleri Nelerdir?
Dinimizde iki çeşit kurban vardır. Bunlar nafile ve vacip kurbanlardır. Vacip sayılan kurban yılda bir kere Kurban Bayramı’nın gelmesiyle, maddi durumu yeterli olan her Müslüman’ın kesmesi gereken kurbandır. Nafile kurban ise herhangi bir zorunluluğu olmayan, Allah’a yakınlaşmak, şükrünü sunmak, yoksullara yardımcı olmak amaçlarıyla kesilir. Adak kurbanı nafile kurbanlar arasında yer alır. Diğer nafile kurbanlar ise; Şükür kurbanı, şifa kurbanı ve akika kurbanıdır.
Adak Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?
Adak kurbanı, kişiler tarafından kesilebileceği gibi bağış yoluyla da kesilebilir. Kişi, kendi imkanlarıyla adağını yerine getirebiliyorsa, dağıtım işlemleriyle de kendisi ilgilenebilir. Ancak kendisi kesemiyor veya kesmek istemiyorsa da, yurtiçinde veya yurtdışında adak kurban bağışı hizmeti sunan kurum veya kuruluşlardan faydalanabilirler. Misdarder derneği olarak, güven ve şeffaflıkla yürüttüğümüz bağış hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Sofrasına et getirme imkanı olmayan yoksul ailelere ulaşır ve adağınızı keserek eşit bir şekilde dağıtımını gerçekleştiririz. Bağış için sitemizi ziyaret edebileceğiniz gibi iletişim numaramız üzerinden de bize ulaşabilirsiniz. Kiminin sofrasında bir öğün yemek, kiminin yüzünde bir tebessüm olmak için adaklarınızı bağış yoluyla ulaştırabilirsiniz. Yılın her zaman diliminde adak kurbanı kesebilir veya bağışlayabilirsiniz.