Blog

Adak Kurbanı Bağış Yapılır mı?

Adak Kurbanı Bağış Yapılır mı?

Paylaşma duygusunun en güzel şekilde yaşandığı ibadetlerden biri de adak kurbanı kesmektir. Bu ibadet farz veya sünnet değildir. Ancak Müslümanlar tarafından sıklıkla yapılır. Bir dileğin gerçekleşmesi karşısında kesileceğine dair Allah-ü Teala’ya söz verilmesine Adak kurbanı denir. Adak kurbanı nedir, sorusuna bu şekilde yanıt vermek mümkündür. Dileğin gerçekleşmesi karşısında adağın yerine getirilmesi şarttır. 

Adak Kurbanı Bağış Yapılır mı?

Adak ibadetinin yerine getirilmesi ile beraber Allah’ın rızası kazanılır ve ihtiyacı olan kişiler sevindirilir. Kişiler adak kurbanını kendileri kesebileceği gibi adak kurban bağışı da yapabilirler. Bağış yolunu tercih edenler, bunu ilgili kurum ve kuruluşlar üzerinden halledebilirler. İhtiyaç sahiplerinin yanında olabilmek için pek çok imkandan sadece biridir adak bağışı. 

Adakta bulunan kişilerin vekalet vererek, kurbanın İslami şartlara uygun şekilde kesilmesi ve dağıtılması sağlanır. Bağışta bulunulması halinde kurban eti parçalara ayrılarak yardıma ihtiyacı olan kişilere eşit bir şekilde dağıtılır. Dernek aracılığıyla, adak kurban bağışı yapmak isterseniz, internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Gerek yurt içi gerekse yurt dışında bulunan yoksul ailelerin, kurban etine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. 

Adak Kurbanı Nedir?

Adak Kurbanı

Dinimizde iki çeşit kurban vardır. Bunlardan biri nafile kurbanı diğeri ise vacip kurbandır. Vacip olan kurban, yılda bir kere Kurban Bayramı’nın gelmesiyle kesilir. Nafile kurban ise; adak kurbanı, şükür kurbanı, şifa kurbanı ve akika kurbanıdır. Bunlardan biri olan adak kurbanı, bir arzunun yerine gelmesi durumunda Allah’a şükretmek için kesilir. 

Ancak buradaki önemli nokta, kurbanın kesilmesi için dileğin yerine gelmiş olması gerektiğidir. Adak kurbanı fazileti oldukça büyüktür. Yoksulları sevindirmek, sofralarında bir öğün olabilmek, besin değeri yüksek gıdaya ulaşmalarını sağlamak son derece kıymetlidir. Yardımlaşma duygusunun gelişmesini sağlayan bu güzel ibadet, yoksulları sevindirmek için son derece uygundur. 

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Vacip kurban kesimi sadece yılda bir kere gerçekleşir. O da Kurban Bayramı’nın gelmesiyle gerçekleşir. Peki adak kurbanı ne zaman kesilir? Bir dileğin gerçekleşmesine bağlı olan adağı kesmek için herhangi bir zaman yoktur. Yılın her zamanında kesilmesi mümkündür. 

Ancak buradaki önemli nokta ise; adağın gerçekleşmesinin ardından çok zaman geçmeden kesilmelidir. Adağı, kişiler kendileri kesebileceği gibi bağış yoluyla da kesilmesini sağlayabilirler. Şartın gerçekleşmesi halinde hangi zaman diliminde kesileceğine dair söz verildiyse o süreç içerisinde kurbanın kesilmesi gerekir. 

Adak Kurbanı Nerelere Verilir?

Adak kurban bağışını, yakın çevrenizde ihtiyacı olan insanlar bulunmuyorsa dernekler aracılığıyla farklı kişilere ulaştırılmasını sağlayabilirsiniz. Yurt içinde veya yurt dışında fark etmeksizin bağış kurbanı, İslami şartlara uygun şekilde kesilir ve dağıtımı gerçekleşir. Kişiler çevresinde bulunan kişilere de adak kurban etini verebilir. Ancak coğrafi koşullar nedeniyle yoksullukla mücadele etmek zorunda kalan kişilere ulaştırmak çok daha makbul görülür. 

Şarta Bağlı Olan, Şarta Bağlı Olmayan Adak Kurbanı

Herhangi bir şarta bağlı olmayan kurban adağı da vardır. Mutlak adaklar, muayyen ve gayrimuayyen olmak üzere ikiye ayrılır. Muayyen kurban adağında herhangi bir şart yoktur. Örnek vermek gerekirse kişi, bu yıl kurban keseceğim şeklinde adakta bulunduysa, o yıl içerisinde herhangi bir günde adağını yerine getirmesi mümkündür. Gayrimuayyen adaklarda ise hem şart hem de belirli bir zaman durumu yoktur. 

Şartlı adaklarda ise, bir şartın gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi durumu söz konusudur. Örnek vermek gerekirse, bir hastalığın iyileşmesi  halinde kurban keseceğine dair söz verildiyse, iyileşmenin gerçekleşmesi durumunda kurbanın kesilmesi gerekir. Şarta bağlı olan veya olmayan adaklarınızı bağış yoluyla da kesebilirsiniz. Bu şekilde Allah-ü Teala’ya vermiş olduğunuz sözü yerine getirebilirsiniz. 

Adak Kurbanı Hangi Durumlarda Kabul Olmaz

Adağını kesen kişilerin bazı şartlara dikkat ediyor olması gerekir. Öyle ki bazı durumlarda adak kurbanının kabul olması mümkün olmaz. Adak niyetinin gerçekleşmesi için öncelikle kurban edilecek hayvanın kurbanlık şartlarını karşılıyor olması gerekir. Aksi halde kişinin adağı veya bağışı gerçek olmaz. Bunun yanı sıra şarta bağlı olan adaklarda, şartın gerçekleşmesi gerekir. 

Aksi halde kesilmesine gerek yoktur. Adak için dilenen konunun İslamiyet’e uygun olmaması, Allah’a şirk koşulması veya isyan edilmesi gibi detaylar içeriyorsa da kurbanın kabul olması mümkün olmaz. Bunun dışında ise adak kurbanının helal yollardan olmaması ve kesimin İslami kurban kesim şartlarına uygun şekilde gerçekleşmemesi halinde adak kabul olmaz. Bağış yoluyla adağınızı bağışlayarak, yoksullara yardımcı olabilirsiniz. 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir